Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum ajung liberalii să-şi taie singuri craca de sub picioare

23
15 Jun 2021 14:01:19
Ion M. Ionita
Ludovic Orban şi Florin Cîţu s-au angajat într-o bătălie fără menajamente FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban şi Florin Cîţu s-au angajat într-o bătălie fără menajamente FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ceea ce era de evitat în bătălia pentru putere din interiorul PNL se întâmplă cu vârf şi îndesat. Alegerile pentru şefia partidului programate în septembrie încep să producă pagube prin declaraţiile din ce în ce mai colorate şi loviturile tot mai dure schimbate între liderii celor două tabere. Întrebarea care se pune este ce mai rămâne din partid până în septembrie, dacă au luat-o de pe acum pe acest drum?

Politicienii autohtoni îşi cam pierd cumpătul când e vorba despre alegeri interne. După ce defilează ani la rând cu ideea de unitate şi de muncă în echipă, cum se pune problema şefiei, se duce totul de râpă. Coechipierii de odinioară, strâns uniţi în atingerea obiectivelor partidului, gata să se sacrifice pentru binele societăţii, se trezesc peste noapte duşmani ireconciliabili, inamici neîmblânziţi, care se aşteaptă cu măciuca la cotitură, fără milă şi fără cruţare.

Aşa s-a întâmplat cu toate partidele, dar când este vorba despre o formaţiune aflată la guvernare, mai ales despre cea mai importantă formaţiune la guvernare, lucrurile pot evolua pe o pantă urâtă.

Coaliţia a fost înjghebată cu greu după alegerile în care şi PNL şi USR PLUS au sub-performat. Viaţa la guvernare nu se arată nici ea lină, divergenţele dintre cele două formaţiuni fiind greu de ţinut sub control. Iar fractura din interiorul PNL izvorăşte tocmai din modul în care s-a negociat guvernarea, principala acuză adusă lui Ludovic Orban fiind că a renunţat la trei ministere importante pentru a-şi asigura postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Deci o chestiune ce vizează direct relaţia cu USR PLUS.

Tabăra Orban are avantajul cunoaşterii organizaţiilor din teritoriu la firul ierbii, în timp ce adversarii săi beneficiază de purtători de mesaj cu mai mare acoperire mediatică şi de susţinerea unor filiale performante în alegeri, cu greutate în partid.

Dar tabloidizarea competiţiei interne, transformarea ei în scandal public, nu face bine niciunei dintre tabere. Lumea îşi va pune problema cum mai guvernează aceşti oameni împreună, când au ajuns să se ameninţe cu plângeri penale? Cum va susţine partidul din Parlament guvernarea, când preşedintele Camerei se luptă cu prim-ministrul? Ce legi vor trece, ce legi vor fi blocate pentru a avantaja pe unul sau pe altul dintre competitori?

Lucrurile sunt şi mai complicate, ţinând cont de angajamentele PNL şi ale Guvernului privind anunţatul program de reforme de care se leagă finanţarea PNRR.

Aşteptările sunt foarte mari, economia şi mediul de afaceri punându-şi speranţe într-o revenire puternică bazată pe aceste fonduri.

Dacă următoarele luni vor fi dedicate măcelurilor interne din PNL, guvernarea nu are cum să meargă. Mai ales că şi USR Plus va intra în hora alegerilor interne, cu o situaţie la fel de complicată ca şi a liberalilor.

Pe o asemenea scenă este firesc ca PSD să se aşeze confortabil în fotoliu pentru că alţii îi fac treaba şi încă foarte bine.

Evident, alegerile trebuie ţinute, în ambele formaţiuni aflate la guvernare. Ideal ar fi fost ca luptele interne să nu devină spectacol public. Dar aşa ceva este clar că nu se poate. Poate că soluţia cea mai bună ar fi fost o perioadă foarte scurtă pentru organizarea congreselor pentru ca lucrurile să se rezolve cât mai rapid. Dar nici varianta asta nu a fost acceptată, pentriu că este nevoie de timp pentru ca toate manevrele de la suprafaţă şi din subteran să fie folosite împotriva adversarului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

West
15.06.2021, 14:36:45

din nou donul ionita scrie un articol demn de preocuparile unui membru de partid. pe noi romanii cinstiti si neinregimentati politic, ne intereseaza in primul rand: toti pe contributivitate; eliminarea nedreptatilor uriase numite pensii speciale, obscene la 42-50 de ani; ne intereseaza reforma aparatului bugetar; ne intereseaza diminuarea dieferentelor intre salariile bugetarilor si cele ale productivilor(cu 70% mai mari la stat, record mondial); ne intereseaza reforma administrativ teritoriala(avem UAT-uri mai multe ca polonia tara cu intindere si populatie dublu); ne intereseaz depolitizarea institutiilor statului, diminuarea taxelor pe munca (si aici record probabil mondial, 42% taxe pe munca) etc etc. acestea ar trebui sa fie preocuparile romanilor si mai ales a jurnalistilor verticali!

-4 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.06.2021, 14:40:35

Am mai discutat despre asta..! De unde tot scandalul asta din interiorul PNL..? Pai o spunea chiar Raluca Turcan, mai deunazi: ”Orban a cedat trei ministere importante - Fonduri Europene, Transporturi şi Dezvoltare pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor” Deci, in esență, tot cascavalul public (din bugetele ministerelor sau regiilor autonome si societatilor de stat subordonate) e ”mărul discordiei” si ”samanța de scandal” in interiorul partidului cocalarimii mitoman-cleptocrate care-si zice in bataie de joc ”liberal” si ”national”..! Iar Țurcana partidului n-are nicio jena in a recunoaște asta..! Inca o dovada ca A.Popescu a avut dreptate cand a zis ca ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanță” Pe de alta parte, Iohannis s-ar putea sa ia țeapa vietii lui..! Daca nu-i iese manevra cu plantarea lui Fl.Cîțu in fruntea PNL-lui, va plati greu, cu ani de puscarie, incercarea de ”debarcare” a lui Ludovic Orban si a oamenilor lui..! Pentru ca in anul 2024, la sfarsitul mandatului de presedinte al Romaniei Iohannis va deveni un mare..nimic, iar Ludovic Orban, in cazul in care va fi reales presedinte al PNL, plus oamenii lui mai vechi si mai cu ”relatii”, nu vor uita cum niste ”venetici” ajunsi ”liberali” relativ recent (Iohannis, Cîțu, Rareș Bogdan, etc) au incercat ”sa-i puna pe faraș” pe ei, membri cei mai vechi si mai plini de ”cicatrici”, ”coloana vertebrala” a partidului..! ”Aripa Orban” din Noua Securitate (servicii+DNA), satula sa tot pocneasca din călcâie in fata ”oamenilor regimului” din ”aripa Iohannis-Bruxelles”(cozi de topor care fac jocurile gruparilor politico-mafiote anti-nationale si anti-nationale din Romania si de la Bruxelles) va pune si ea umarul atunci la..”decaparea” lui Iohannis, Cîțu, Rares Bogdan, etc. (exista deja in sertare dosare penale pentru toti acestia; se asteapta numai..”momentul oportun”)

-13 (17 voturi)
Lucifer
15.06.2021, 15:35:58

Cîţu şi Orban sunt "pe mână", fac garagaţe publice ca să excite gurnaliştii....pentru rating....electoral.....

-9 (11 voturi)
Iulian Arion
15.06.2021, 15:46:47

"Coaliţia a fost înjghebată cu greu după alegerile în care şi PNL şi USR PLUS au sub-performat." Partea proasta este ca ei nu stiu de ce au iesit pe locurile 2, respectiv 3. Probabil isi imagineaza ca in 2024 vor castiga alegerile de pe locurile 4, respectiv 5. Cel mai rau este ca din toamna anului 2019 nu au mai finalizat niciun proiect european. Toate proiectele incepute sunt finantate din retinerile salariatilor pentru pensii. Absorbtia fondurilor europene pentru proiectele publice stagneaza la 49%. PSD sa stea in opozitie pentru ca merita. Nu merita sa fie in Parlamentul Romaniei, dar e alta discutie.

-5 (11 voturi)
Iulian Arion
15.06.2021, 15:48:25

link: https://cohesiondata.ec.europa.eu/countries/RO#

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările