Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum am ajuns, după 31 de ani, să fim conduşi de „partidul unic“

71
24 Nov 2020 01:15:19
Florin Olteanu

În perioada 20-24 noiembrie 1989, s-a  desfăşurat al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român. Europa de Est sau ”blocul socialist” cunoscuse deja schimbările de regim, numai România părea să-şi vadă de treabă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Totul a mai durat maxim o lună, fiindcă perioada 16-25 decembrie 1989 a produs o schimbare.

Nu vreau să plictisesc inutil publicul cu o expunere privind istoria ultimelor trei decenii. Nu vreau să scriu nici despre cum au fost unii democraţi şi alţii ”criptocomunişti”, nu vreau să discut despre ”dreapta” sau ”stânga”, despre ”Putere” sau ”Opoziţie”. Nu vreau să discut aceste lucruri, fiindcă imaginea pe care o am despre ultimii 31 de ani este aceea că în  România, FSN, formaţiunea ieşită din focul istoriei şi al Revoluţiei din 1989 a reuşit să controleze scena politică românească, indiferent de ce partide au condus, de ce coaliţii s-au format.

Vreau să provoc cititorii să-şi aducă aminte singuri ce s-a petrecut, ca să vadă că la 6 decembrie 2020, dacă electoratul nu se trezeşte, vom avea nişte alegeri parlamentare fără miză, după principiul ”vin ai noştri, pleacă ai noştri”. Nu voi mai continua, fiindcă ştim cu toţii cum rămânem noi alegătorii.

Ştim că în 1992, FSN s-a scindat între FSN-Petre Roman şi FDSN –Ion Iliescu. Au apărut PD (PDL) şi PDSR (PSD).  Nu există guvernare în  care una din ramurile FSN să nu fi avut cuvântul decisiv. CDR, PD, PSDR, UDMR au guvernat din 1996. PSD a guvernat singur până în 2004. PD şi PNL au guvernat o vreme, în 2004-2007. Deşi a plecat PD, PNL a fost suplinit de PSD şi de UDMR. În 2008-2009, PSD şi PDL au guvernat. A fost o reeditare a vechiului FSN.

Când PD (PDL) a rămas singur în 2009-2012, PNL şi PSD s-au aliat în USL. USL s-a pulverizat în 2014, iar PDL s-a dizolvat în PNL.

Din 2015 până în 2016 şi din 2019 până în prezent, vedem că PNL şi PSD, fiecare cu partea lui de FSN încorporată, au guvernat şi guvernează certându-se formal.

La Revelioanele postdecembriste vedeam o glumă repetată an de an, că Nicolae Ceauşescu ar fi fost, dacă mai trăia, pe de o parte vesel, pe de o parte trist. Ar fi trist să vadă cum s-au distrus agricultura şi industria pe care le ridicase în slăvi la Congresul XIV şi ar fi bucuros să vadă că foştii activişti s-au regrupat în mai multe partide, dar gândesc de parcă ar fi în acelaşi partid.

Fac o paranteză istorică. Partidul unic nu este invenţia comuniştilor. Partidul Unic, fie că s-a numit Frontul Renaşterii Naţionale sau Partidul Naţiunii, a fost creaţia regelui Carol al II-lea, care a domnit între 1930 şi 1940. Practic, democraţia murise în România spre finalul anilor 30, nu după 1944, cum tot încearcă unii să ne înveţe.

Cine vede defilările din vremea lui Carol al II-lea pe stadioane şi cine le vede pe cele din timpul lui Nicolae Ceauşescu, are ocazia să vadă cum ”străjerii” lui Carol al II-lea s-au metamorfozat în ”pionierii” şi ”şoimii patriei” ai lui Nicolae Ceauşescu. Evident, alte culori, alte imnuri, alte uniforme, dar acelaşi stil.

Ies din paranteza istorică şi revin la realitate. Mă uit şi constat că altă parodie din epoca lui Ceauşescu, ”Uteciştii de azi, refegiştii de mâine” (parodie după cântecul Uteciştii de azi, comuniştii de mâine) este mai reală decât oricând. Este de ajuns să ne uităm cum USR (o  formaţiune de genul PNL-Aripa Tânără cu Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu tineri- ce vremuri, domnule!) a devenit un soi de UTC de s-ar bucura şi Nicu Ceauşescu dacă ar mai trăi. 

Dacă ne uităm la trecutul părinţilor unor  tineri lideri ai USR şi ai PNL (mă refer aici la Claudiu Năsui şi Sebastian Burduja), vedem de ce USR a ajuns să voteze pentru a crea majorităţi alături de PSD, cum a fost la Consiliul Legislativ sau cum a fost la votarea unui viceprimar PSD la Timişoara, în dauna unui viceprimar de la PNL, deşi PNL şi USR se laudă cu buna lor cooperare la trecutele alegeri locale din 27 septembrie 2020.

Privind  la ”execuţiile” din USR atunci când s-au făcut listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie (nu mai apar pe liste actuali parlamentari care au fost în prima linie a iniţiativei ”Fără penali în funcţii publice”), mă gândesc că şi lui Stalin, considerat ”liderul epurărilor” pe plan mondial, i s-ar descreţi mustaţa de bucurie. După numai 4 ani de Parlament, USR copiază cu succes modelul plenarelor PCR când indezirabilii erau înlăturaţi de la putere.

Aşadar, de un an de zile, vedem un FSN care tronează peste guvernarea României. Traseismul politic se face cu naturaleţe, de parcă ar şti cei care schimbă partidele că acestea nu sunt altceva decât organizaţii ale ”nemuritorului FSN”.

FSN a învăţat de la PCR că trebuie să fie, în acelaşi timp şi la ”Putere” şi în ”Opoziţie” şi de aceea s-a implantat în ce numim azi PSD, PNL şi alte partide mai mici.

Aceste alegeri din 6 decembrie 2020 vor fi fără miză. Cel puţin, vedem că politicienii aruncă mingea unii către alţii, într-un meci în care toţi aşteaptă fluierul de final, fiindcă nimenmi nu pierde, indiferent de scorul de pe tabela de marcaj. 

E greu de crezut că primarii trecuţi de la PSD la PNL vor face obiectul unor anchete. Şi mai greu de crezut este că PSD şi PNL se vor deranja în judeţele pe care le controlează. Ori, dacă în teritoriu, nu există lupte politice, cum să se desfăşoare acestea la centru, unde sutn trimişi cei susţinuţi din teritoriu?

Aceste alegeri vor fi, după mulţi ani, alegeri în care votul românilor din Diaspora ar putea fi afectat de măsurile de lockdown (izolare, carantină) din statele europene şi nu numai unde românii formau cozi kilometrice să voteze.

Ar putea fi şansa partidelor mici, care nu au mai fost nici în Parlament nici la guvernare şi care au curajul să vină cu proiecte, cu profesionişti din domeniile cheie. 

Nu mă refer aici la partide apărute ca urmare a reunirii traseiştilor şi amatorilor de putere care nu au mai prins loc pe listele marilor partide.

 Nu mă refer nici la partide satelit ale marilor partide puse să încurce şi să împiedice apariţia unei opoziţii reale. 

Mă refer la partide care vor avea curaj să-şi asume adevărata identitate ideologică în spiritul valorilor democratice, naţionale şi europene, în spiritul solidarităţii şi construirii unei strategii viabile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

71 Comentarii

Cetăţeanul Turmentat
24.11.2020, 02:15:19

"Partid unic" sau nu, placile tectonice s-au miscat sub Romania fara ca noi, aparent, sa fi simtit acest lucru. Ramane de vazut incotro vor fi dirijate lucrurile, caci noii stapani incep sa-si intre linistiti in rol iar unii vor aluneca usor-usor in neant, oricat de veseli am fi noi in ignoranta noastra politica.

+5 (7 voturi)
Basarab Peruca
24.11.2020, 04:20:11

Domnule Olteanu, daca s-ar scrie pe adevarul asa cum o faceti dumneavoastra multa lume s-ar trezi si ar vedea si intelege crunta realitate pe care o traim. Ati facut o analiza obiectiva si de bun simt a scenei politice romanesti cu care eu personal sunt de acord, fara sa fiti in niciun fel partinitor, un lucru foarte rar intalnit pe adevarul. In mod intamplator am aceeasi parere ca si dumneavoastra, parere pe care am reiterat-o deseori in comentarii. Este intr-adevar, metaforic vorbind, Partidul Unic. Parerea mea este ca netranspunerea Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara in Constitutia Romaniei ne-a adus unde suntem azi. Iar astazi oamenii inca nu au inteles importanta acelui punct. Asa cum tot pana astazi nimeni nu sufla o vorbulita despre excluderea din viata publica a fostilor membri PCR si sau ai securitatii impreuna cu rudele lor, lucru care inca se mai poate face si care ne-ar ajuta enorm, pentru ca acestia sunt mai activi si impllicati in ceea ce intampla in Romania mai mult ca niciodata. Eu recunosc ca sunt un semisceptic al Proiectului European, in sensul ca il sustin pana la punctul federalizarii continentului, mai departe nu ma reprezinta, pentru ca eliminarea granitelor, crearea unui singur stat, a unei singuri limbi, amestecarea popoarelor si eliminarea luptei de clasa prin pulverizarea clasei de mijloc ca ulterior sa existe numai stapani si supusi, e o idee din doctrina lui Karl Marx despre care oricine poate citi chiar si pe internet. Ar fi mult mai mult de zis dar nu vreau sa ma abat de la subiect. Voi incheia aceasta scurta paranteza insa spunand ca Europa nu e America, ultima fiind formata dintr-o singura populatie si implict o singura identitate culturala, istorica si ideologica, pe cand Europa e tocmai inversul. Motiv pentru care uniformizarea contisnentului european ar echivala cu un genocid istoric si cultural. Si eu sustin ideea de a vota partidele mici, cele care nu au legatura cu principalii actori politici actuali. Nu va asteptati insa la minuni, indiferent ce spuneti dumneavoastra sau ce spun eu Media e cea care face jocurile. Iese cine e promovat prin Media iar media face ce face nu de capul ei. Frica lui Ceausescu de prea mult televizor a ajuns in cele din urma poporul roman, frica translatata acum in avalansa de informatii care ni se baga gata "validate" pe gat la televizor si pe internet. O tara fara o presa neutra si onesta e asemenea unei roabe gaurite in care incarcam nisip cu lopata.

-1 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
24.11.2020, 04:42:57

Comentariu considerat abuziv.

M Costi
24.11.2020, 05:34:32

@Florin Olteanu - Cam "trasă de păr" argumentatia dvs despre "partidul unic " , n-ati reusit sa explicati "sincopa" din 2016, cu guvernul "tehnocrat" ! Inteleg faptul ca doriti ca alegerile parlamentare din 2020 sa fie castigate de reprezentantii "...partidelor mici, care nu au mai fost nici în Parlament nici la guvernare şi care au curajul să vină cu proiecte, cu profesionişti din domeniile cheie..." ! Insa nu spuneti si care sunt acele "partide mici" si nici ce politicieni sunt acei care sunt si "profesionisti din domeniile cheie " , unde i-ati identificat ? Presupunand , prin absurd , ca dorinta dvs se va realiza , astfel incat doar 10-12 mici partide vor intra in Parlament , cum credeti ca va arata viata politica din Romana ? Nu cumva vom retrai instabilitatea politica din Italia , de acum 15-20 de ani , cu guverne care nu rezistau decat una-doua luni si alegeri anticipate bi-anuale ? In ce priveste teama dv de "partidul unic " , ar trebui sa va fie frica daca un partid ( indiferent care ! ) ar detine in acelasi timp toate institutiile importante ale Statului : Presedintia , Parlamentul , Guvernul , CCR , Justitia , SRI si Procuratura ! Abia atunci am ajunge ca pe vremurile de dinainte de '89 !

-7 (15 voturi)
Iulian Arion
24.11.2020, 07:14:26

Prin minciuna si manipulare! Am intrat pe CNPP punct Ro si am descarcat indicatori statistici. Nr. pensionari in oct.2020: 4,677,428 persoane; Valoarea pensiilor platite in oct.2020: 7,426,259,569 lei Pensia medie luna oct.2020: 1,588 lei In luna august 2020, erau contributori la pilonul II: 7,574,466 persoane La pilonul III trebuie marita suma deductibila de la 400 euro pe an, stabilita acum 20 de ani la 1 000 euro anual.

-9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (71)

Modifică Setările