Cum a ajuns partidul lui Voiculescu în pragul destrămării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi lideri ai Partidului Conservator, apropiaţi lui Dan Voiculescu, se opun fuziunii cu formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi, implicit, conducerii asigurate de Daniel Constantin. În plan secund, UNPR-ul lui Gabriel Oprea a început racolările din tabăra lui Tăriceanu.

Liderul senatorilor PC, Dumitru Pelican, europarlamentarul Maria Grapini şi vicepreşedintele partidului, Şerban Rădulescu, s-au manifestat virulent faţă de preşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, care a anunţat drept decisă fuziunea cu Partidul Liberal Reformator condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Cei trei susţin poziţia liderului de onoare al PC, Dan Voiculescu, şi pledeaza pentru renunţarea la fuziune, ba chiar pentru decapitarea forţată a lui Constantin. Pelican a insistat recent, la Antena 3, că ar trebui organizat un Congres la care să se ia în discuţie mandatul acestuia în fruntea formaţiunii. „Traiectoria politică a PC, de când Daniel Constantin este preşedinte, e descendentă. La Congres se poate discuta şi schimbarea actualei conduceri“, a spus Pelican.

Pe de altă parte, Constantin (foto dreapta) dă drept sigură fuziunea cu oamenii lui Tăriceanu şi susţine că aceasta merge în linie dreaptă, iar majoritatea membrilor PC a fost de acord cu o fuziune prin absorbţie, prin care PC să se „topească“ în PLR.

Daniel Constantin ministrul Agriculturii FOTO Eduard Enea

Asaltul tăcut al UNPR

În timp ce PLR şi PC discută fuziunea, UNPR ţine să se asigure că rămâne principal aliat al PSD şi, în ultima perioadă, a dezvoltat o preferinţă pentru racolările din rândul oamenilor lui Tăriceanu. Tonul l-a dat Radu Stroe, care a plecat din PLR la UNPR la începutul lui 2015, iar plecările au continuat până în ultima săptămâna a lui martie, când deputatul Ion Pârgaru a schimbat şi el tabăra, în favoarea lui Oprea.

În prezent, UNPR-ul condus de Gabriel Oprea are 51 de parlamentari, respectiv 36 de deputaţi şi 15 senatori şi este în plin proces de racolări. De altfel, din primăvara lui 2014, când Tăriceanu a început demersurile pentru formarea PLR, şi până acum, progresiştii s-au „înmulţit“ cu încă 11 membri. Astfel, cei 51 de parlamentari UNPR ar putea oricând să răstoarne Guvernul, dacă asta va cere „interesul naţional“ promovat de Gabriel Oprea. La Senat, de exemplu, cei 15 senatori UNPR sunt mai mult decât suficienţi pentru a asigura o majoritate pentru liberali, cărora le lipsesc în prezent mai puţin de 10 voturi, motiv pentru care UNPR este văzut drept „cheia guvernării“asigurate de PSD.

Pe de altă parte, grupul liberal-conservator are, la rândul lui 13 aleşi în Senat şi alţi 27 în Camera Deputaţilor, deci numără, în total, 40 de parlamentari. Coagulată, forţa politică a noului partid rezultat din fuziunea PLR-PC ar putea atrage şi membri de la alte partide şi ar concura UNPR ca forţă politică de care depinde asigurarea majorităţii parlamentare.

Citeşte şi:

Cazul Şova bântuie încă în Parlament. Tăriceanu vrea o întâlnire informală între conducerea Senatului şi CSM

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar vrea să se aşeze la masă cu reprezentanţii CSM, pentru a discuta despre „problemele cu care se confruntă cele două instituţii“. Propunerea lui Tăriceanu vine după ce membrii CSM au sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că, în cazul ridicării imunităţii lui Dan Şova, Senatul nu a adoptat o hotărâre. CCR a admis contestaţia CSM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite