Cum a ajuns UNPR, din partidul care făcea şi desfăcea guverne, la un pas de dezintegrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu au fondat partidul UNPR FOTO Mediafax
Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu au fondat partidul UNPR FOTO Mediafax

UNPR, partidul patronat de Gabriel Oprea timp de aproape şase ani, e în plină derivă, aproape de dezintegrare. Zeci de parlamentari au plecat în ultimele luni, iar partidele mari nu-i mai vor ca parteneri pe progresişti.

Zorii partidului lui Gabriel Oprea încep să se ivească din 2008 când mai mulţi parlamentari şi figuri publice ale PSD, PNL şi PC părăsesc partidele lor şi îşi anunţă sprijinul pentru preşedintele Traian Băsescu.În primăvara lui 2010 are loc apariţia grupului parlamentar al independenţilor, care mai târziu va deveni grupul UNPR, odată cu fondarea partidului cu acelaşi nume la 1 mai 2010. Acesta era compus, practic, din oameni ieşiţi din partidele pe listele cărora fuseseră aleşi în 2008.

La data de 1 mai 2010, la primul congres al UNPR, Marian Sârbu, fost ministru al Agriculturii la începutul anilor 2000, e ales preşedinte, Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare (acesta va părăsi UNPR în 2012), iar Gabriel Oprea, preşedinte executiv.  UNPR îşi întăreşte rândurile după ce la data de 15 decembrie 2011, Partidul Iniţiativa Naţională (PIN), condus de Lavinia Şandru, încheie un protocol de fuziune prin absorbţie cu UNPR. Liderul PIN, Lavinia Şandru, a devenit astfel vicepreşedinte UNPR la nivel naţional. 

UNPR îi stă alături lui Traian Băsescu până la căderea Guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu. Ca urmare a acestui moment, la 28 mai 2012, Marian Sârbu îşi dă demisia din fruntea partidului, iar cel ales pentru a conduce formaţiunea e Gabriel Oprea, liderul din umbră al UNPR încă de la înfiinţare.

2012, anul victoriei

La alegerile din 2012, UNPR a câştigat preşedinţia CJ Neamţ, Primăria Sectorului 2 şi 23 de alte primării, având peste 5%. După alegerile locale din 2012, în iulie, UNPR a format împreună cu PSD-ul, Alianţa de Centru-Stânga (ACS), fără a intra în Uniunea Social-Liberală. La data de 9 august 2012, noua alianţă a fost înregistrată la tribunal. UNPR s-a alăturat USL după ce PNL şi PC au acceptat ACS ca pilonul social al USL.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR a câştigat în alianţă cu PSD, PNL şi PC zece locuri în Camera Deputaţilor şi cinci locuri în Senatul României. Din cauză că nu a avut numărul minim de parlamentari pentru a forma un grup parlamentar (12 deputaţi, 7 senatori), parlamentarii UNPR s-au alăturat grupului PSD.

„Stabilitatea din UNPR nu a atras doar politicieni, ci şi oameni de afaceri influenţi şi potenţi care asigură un real dialog cu mediul de afaceri. Ar fi de ajuns să îi amintim pe Nicolae Dumitru, omul de afaceri care deţine grupul de firme Niro, şi care este preşedinte al Departamentului pentru relaţia cu oamenii de afaceri, sau pe Tiberiu Urdăreanu, acţionar majoritar al grupului UTI, care este preşedinte al „Departamentul energie, resurse şi politici industriale“, scria revista „Q Magazine“, într-un articol laudativ, în mai 2014. Între timp, cele două nume amintite au mari probleme cu legea.

Apogeul

Progresiştii vor rămâne alături de PSD până la demisia lui Victor Ponta şi a miniştrilor din Guvernul condus de acesta din noiembrie  2015. Între timp, la 29 iunie 2015, UNPR fuzionează prin absorbţie cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu, dar primeşte şi alţi nenumăraţi parlamentari toate partidele cu reprezentare în Legislativ. La apogeul său, UNPR avea 63 de parlamentari, reuşind chiar să-şi formeze propriile grupuri parlamentare. 

La data de 3 martie 2016, preşedintele Gabriel Oprea îşi anunţă demisia, după ce izbucnesc mai multe scandaluri referitoare la presupuse abuzuri ale acestuia de pe vremea când era vicepremier şi ministru de Interne. Decizia pasului în spate vine în contextul în care Oprea are probleme cu Justiţia. Fostul vicepremier este urmărit penal în dosarul coloanelor oficiale. El este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. De asemenea, într-un alt dosar DNA a decis trimiterea în judecată a lui Oprea pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, fiind acuzat ca a aprobat cumpărarea unei limuzine din banii MAI.

Dezintegrarea

La 26 martie, UNPR îşi alege un nou lider în persoana lui Valeriu Steriu. Acesta nu va reuşi să păstreze rândurile unite şi de la preluarea partidului către el UNPR va pierde aproape jumătate din parlamentari. Mai mult, acesta va eşua să negocieze în favoarea progresiştilor în discuţiile purtate pentru o posibilă fuziune cu PNL-ul condus de Vasile Blaga şi Alina Gorghiu.

În plin proces de dezintegrare, UNPR a devenit un partide care fug toate formaţiunile mari. A devenit un fel de remorcă care mai mult îngreunează partidul. Liberalii nu mai vor să audă de o fuziune cu un partid fantomă, iar PSD se aşteaptă să mai ia, la bucată, câţiva parlamentari şi primari ai progresiştilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite