Cum va bloca PSD guvernarea: nu votează nici moţiuni de cenzură, nici noi miniştri propuşi de Cîţu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Cum-necum, prin cei 157 de parlamentari, PSD controlează votul din parlament. Nu poate trece nicio moţiune de cenzură fără votul lor, şi nici aprobarea noilor miniştri care i-ar înlocui pe cei de la USR PLUS. Cu argumentul că „nu ne amestecăm în lupta internă din actuala coaliţie de guvernare”. PSD e avantajat electoral de neputinţa funcţionării normale a actualei coaliţii, şi o va ţine tot aşa.

Iar PNL va plăti electoral cu vârf şi îndesat toată această neputinţă.

Ce interese are PSD

Nici măcar nu o ascunde, o declară public. „Premierul Cîţu este cel mai bun agent electoral pentru noi”, spune Vasile Dâncu, un şef ascultat în PSD. Un altul zice că premierul Cîţu ar trebui împăiat şi păstrat în fruntea guvernului, atât este de util PSD în perspectiva alegerilor din 2024. Cum îşi poate atinge PSD obiectivele electorale? Păstrându-l cât mai mult timp pe Cîţu la conducerea guvernului, să gestioneze evenimentele extreme ce sunt aşteptate: evoluţia pandemiei, explozia preţurilor, o posibilă iarnă grea, închiderea şcolilor, reducerea capacităţii de împrumut pentru România, deprecierea leului.

Dacă Florin Cîţu câştigă alegerile din PNL, va avea drept adversar şi echipa Orban din PNL, atâta câtă este. Cu faulturi săptămânale, critici venite din interiorul PNL. Dacă va câştiga Orban competiţia, Cîţu cu Iohannis în spate nu va demisiona nici mort din fruntea guvernului. Îl poate da jos doar o moţiune de cenzură, care fără voturile PSD nu ar trece.

Din comentariile aduse de Augustin Zegrean rezultă că şi nevotarea miniştrilor înlocuitori ai celor plecaţi nu duce la căderea guvernului. Poate propune alţii, şi tot aşa. Ce situaţie mai „hazlie” ar fi de preferat de către conducerea PSD?

Unde mai pui că şi iniţiativele legislative viitoare ale guvernului Cîţu, dar şi OUG-urile vor ajunge în parlament, unde vor pica cu siguranţă, prin votul împotrivă a parlamentarilor PSD, AUR, USR PLUS.

Către ce ne îndreptăm

Nici nu mai contează cine va câştiga şefia PNL. Florin Cîţu nu pleacă singur din fruntea guvernului, susţinut fiind şi de Iohannis. A şi declarat, referitor la demisie: „niciodată”! Moţiunea de cenzură nu va fi votată de PSD, care nici nu va depune o alta, pentru că-l avantajează situaţia actuală a guvernării. Starea de interimat a guvernului, şi după 45 de zile, îl face incapabil să dea OUG-uri. Dacă va continua şi după 45 de zile, va fi o situaţie ridicolă pentru Cîţu şi Iohannis de care, se pare, acestora nu la pasa. Cîţu trăieşte în extra realitate. Are impresia că e singurul care poate guverna România în folosul românilor. Nimeni nu-i poate scoate din cap acest neadevăr.

Aşa că vom rămâne cu guverne interimare, mult şi bine, situaţie din care câştigă electoral doar PSD.

Vin vremuri grele

Pandemia care se amplifică, iarna care vine, explozia preţurilor, nu pot fi gestionate de un guvern interimar. Care nici OUG-uri nu are voie să dea. Politica PSD este perfectă prin prisma interesului lor electoral. De interesele populaţiei nu le pasă partidelor. Cum vor îngheţa în case la iarnă românii obişnuiţi, pentru că nu au bani de facturi, iar nu le pasă. Nici lui Cîţu, nici lui Iohannis, nici „echipei câştigătoare”. Partidele se vor împroşca cu noroi, aşa cum fac de 31 de ani, vor arunca vina de la unii la alţii, vor clama că se luptă pentru binele României, în timp ce populaţia suferă de frig şi de foame. Pandemia nu dă semne că s-ar opri, dimpotrivă. Escaladează de la o zi la alta. Preţurile au luat-o razna, şi în plan mondial se prefigurează o criză energetică, de care România nu are cum să scape.

Soluţia posibilă dar improbabilă

Şi dacă va câştiga şefia PNL, şi dacă nu, premierul Cîţu ar trebui să demisioneze din fruntea guvernului. Iar preşedintele Iohannis să desemneze un premier, altul decât Orban (pe care oricum nu-l înghite), fapt ce ar readuce USR PLUS în coaliţia de guvernare. Şi asigurarea majorităţii parlamentare acum, când trebuie gestionate probleme grave din criza pandemică, energetică şi financiară. Nu se poate să nu existe în ţara asta oameni capabili, care să poată gestiona problemele ţării, având încredea şi a administraţiei UE. Un posibil nume: Siegfried Mureşan.

Deşi este cel mai de dorit scenariu, nu se va întâmpla, în primul rând din încăpăţânarea lui Iohannis de a-l menţine pe Cîţu la şefia guvernului. Iohannis este singura persoană care l-ar putea determina pe Cîţu să demisioneze, dar n-o face.

Nu se va întâmpla acest scenariu. Iar când Cîţu va fugi din proprie iniţiativă, copleşit de probleme ţării, pe care nu este în stare să le rezolve, va fi prea târziu. Răul va fi fost făcut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite