Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum câştigăm un război fără precedent

25
24 Mar 2020 21:48:23
Ion M. Ionita
În lupta cu coronavirusul echipamentul este esenţial
În lupta cu coronavirusul echipamentul este esenţial

Mulţi au considerat că este o glumă sau o manipulare ce ţine de teoria conspiraţiei. Pentru aceste convingeri, traduse în nerespectarea regulilor, preţul plătit se ridică deja la mii de vieţi omeneşti.

Cea mai apropiată pandemie de vremurile noastre cu efecte devastatoare a fost gripa spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial. Au murit atunci zeci de milioane de oameni, unii cercetători estimează că virusul a făcut mai multe victime decât luptele din întrega conflagraţie mondială!

Acum o sută de ani, omenirea  înregistra cea mai mare catastrofă umanitară din istorie, din cauza pierderilor  umane şi materiale produse de primul război industrial. Naţiunile erau angajate într-un efort colosal de distrugere reciprocă. În aceste condiţii, nu se punea problema reducerii operaţiunilo militare sau a activităţii economice de război, indiferent de costuri. Învingătorii şi învinşii au platit la fel,pentru că epidemia nu s-a oprit la linia frontului sau la liniile de demarcare trasate după încetarea focului.

Astăzi, este u totul altă situaţie. Într-o sută de ani,progresele ştiinţei sunt uriaşe. Se caută obţinerea unui vaccin în cel mai scurt timp posibil, se experimentează tratamente. Într-un termen relativ scurt acestea vor fi aplicabile în practică.

La ceea ce asistăm acum prin impunerea unor restricţii ferme este, de fapt, o cursă contra-cronometru pentru a salva vieţi până când vaccinul şi tratametele vor fi disponibile. Este vorba despre câteva luni de zile. Dacă nu s-ar face nimic, în aceste luni, cei mai vulnerabili, bătrânii, cei cu diverse afecţiuni, ar fi supuşi unui mare risc. Italia este exemplul acestui scenariu sumbru.

Dacă se instituie şi se respectă măsurile de restrângere a răspândirii coronavirusului se dă timp sistemului de sănătate pentru a acorda asistenţa necesară şi cercetării medicale pentru a pune la punct tratamentele şi vaccinul împotriva agentului patogen.

În acest scop, nimic nu este prea scump. Guvernele au decis să închidă activitattea economică în sectoarele neesenţiale. Sectoare întregi şi o bună parte a forţei de muncă vor trebui susţinute, vor avea nevoie de ajutoare de stat.

Inamicii Uniunii Europene folosesc prilejul pentru a face propagandă anti-UE. Dar Uniunea Europeană a luat deja măsuri cruciale în logica salvării de vieţi omeneşti. Se injectează bani în economie, se ridică restricţiile pactului fiscal, ceea ce ar fi fost de neconceput cu câteva săptămâni în urmă.

România ia măsurile necesare,la fel întreaga Europă sau Statele Unite. Toţi urmează aceeşi strategie, şocaţi de ceea ce văd că se întâmplă în ţări ca Italia sau Spania.

În plină pandemie, nici nu se poate acţiona altfel. Dar factorul esenţial este, din nou, timpul. În răgazul obţinut care nu este prea mare, devine crucial efortul internaţional de găsire a soluţiilor de tratament şi a vaccinului împotriva coronavirusului. Logica „fiecare pentru el” nu funcţionează. Virusul nu se opreşte la graniţe, nu are bariere geopolitice sau ideologice şi nici nu ţine seama de propagandă, idiferent câtde iscusită ar fi ea.

Izolarea funcţionează pe termen scurt. În lupta directă cu pademia, este nevoie de pe acum de prefigurarea mecanismelor de funţionare a economiilor şi de repornire a pieţelor gobale. Lumea nu poate fi oprită în loc. Se va ajunge la momentul în care  va fi imposibil să mai prelungim situaţia de izolare la care s-a ajuns acum.  Perioada măsurilor excepţionale trebuie să fie scurtă şi momentul revenirii activităţii economice trebuie pregătit de pe acum.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Vanatorul/d.c.
24.03.2020, 22:25:45

”Cum câştigăm un război fără precedent”. Cu armata, dom Ionaita..! Cum altfel..? Pai degeaba o scoate in strada comandantul ei suprem..? Proba de gogomanie fanfaronarda din adancul putului de gandire al unui cap de neamt..mioritic: ”În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim şi Armata, pentru a gestiona mai bine situaţiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, Jandarmerie şi Poliţie.”- Klaus Iohannis Deci, maretul ganditor al cocalarilor politici care-si spun ”liberali”, Klovnis Wernărel Maimuțărescu, a anuntat (in..contextul..refuzului câtorva pensionari de a sta numai in carantina domiciliară, ca niste ostatici prinsi in capcana mixtă epidemie + prostia incomensurabila a guvernantilor carpato-mioritici care o abureau cu alegerile anticipate in timp ce pandemia era la portile Romaniei), ca va scoate armata pe strada..!:)) Ca sa ce, Wernărel..? Ce se le faca militarii pensionarilor, măi ”sclipitorule” cu minte putina si inceata..? Sa le puna amenzi, sa-i aresteze, sa-i fugaresca pe strada, sa-i ia pe sus, sa-i trântesca in casa si sa le bata usile in cuie.? Să..ce..? Ce sa faca militarii pe strada..? Ce..? Armata ar face bine sa puna la dispozitia populatiei care-o imbraca, o doteaza si-i plateste soldele, TOATE spitalele militare din tara si, mai mult, sa aiba gata pregatite pentru urgente toate incintele in care functioneaza ca infirmerii in unitatile miliare, precum si spitalele militare de campanie, pentru oricand si oriunde situatia o cere..! Asta trebuie sa faca armata, măi Klovnis Wernărel Maimutarescu..! Nu sa fugarească pensionarii..!

-12 (14 voturi)
herr v.6.01
24.03.2020, 22:37:37

"Armata ar face bine sa puna la dispozitia populatiei care-o imbraca, o doteaza si-i plateste soldele, TOATE spitalele militare" ("vanator" dar nu de munte) Orice om citav la cap stie ca e mai usor sa previi decat sa tratezi. Maria Blaj, despre ziua în care Italia a înregistrat 743 de decese din cauza lui Covid-19 Este un tablou sinistru, dar adevărat, așa că vă rog și eu să stați în case!”, a mai spus Blaj, la Digi Sport.

+2 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.03.2020, 23:08:42

Hi..hi..hi..! Minunat lucru e si Internetul asta..!:) Dai peste vreun imbecil schizo-obsesiv precum cel cunoscut ca fiind ”tampitelul personal al Vanatorului/d.c.”, si pe urma te distrezi copios ani la randul pe seama bovinismului consecventei lui cu care se autodemonstraza ca atare:)) Ador sa-l vad pe tampitelul meu personal cum toata ziua se holbeaza ca ”proasta-n targ”, in monitor, pandind sa vada oare cand, unde si si cum i-o mai trage nenea Vanatorul/d.c. in freza lui si ”dizabilitatului” cu cap de neamț..mioritic, caruia bietul meu tampitel personal se perpelește si opinteste sa-i ”repereze onoarea” mai tamp si mai disperat chiar si decat o faceau limbaii comunisti cu Ceausescu..!:)

-10 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.03.2020, 23:27:25

27 februarie 2020, ora 11:07 : ”Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală.” Intrebare de 10 puncte: cui apartin aceste cuvinte menite a ..bagateliza pandemia, preocuparea principala a respectivei personale fiind NU securitatea si sanatatea populatiei, ci cateva mânarii politicianiste mizerabile menite a forta alegeri anticipate, alegeri cu care spera sa abtina pentru el si pentru gasca de derbedei politici pe care o conduce puterea absoluta, discretionara ..?

-8 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
24.03.2020, 23:29:44

”respectivei persoane”

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările