„Ne dorim să inaugurăm anul viitor un parc, deoarece avem nevoie de spaţiu verde cât mai mult în Capitală. Parcul Centenar va fi într-o zonă centrală, a Pieţei Eroilor, va fi cam de 1,2 hectare. De asemenea, o şcoală din Bucureşti îşi va schimba numele actual şi va purta denumirea unui personaj istoric emblematic pentru Marea Unire. În decursul întregului an, vor fi realizate şi vor fi dezvelite, de asemenea, patru monumente de for public care sunt deja în lucru, zeci de expoziţii tematice, lansări de filme documentare, piese de teatru, emisiuni filatelice, albume şi cărţi despre Marea Unire şi despre personalităţile care au marcat acest eveniment, spectacole de folclor şi multe altele", a precizat Firea, la un eveniment dedicat prezentării proiectelor „Centenar 2018".
Patru noi statui
Din planurile pentru celebrarea Centenarului se numără şi inaugurarea a patru noi monumente, acestea fiind dedicate personalităţilor marcante ale începutului de secol XX, precum Ion C. Brătianu, om politic liberal din generaţia ce a pregătit Marea Unire, a cărui statuie va fi amplasată în rondul Pieţei Universităţii; Regelui Ferdinand I, a cărui statuie ecvestră va fi amplasată în Piaţa Victoriei; generalului Henri Mathias Berthelot, şeful Misiunii militare franceze care a pregătit Armata Română pentru intrarea în Primul Război Mondial, amplasat în zona străzii ce îi poartă numele şi Reginei Maria a României, care va fi amplasată la Arcul de Triumf.
Parteneriate cu primarii din ţară
Din dorinţa de a marca evenimentul, PMB va încheia parteneriate cu primarii din oraşele „simbol” din punct de vedere istoric, urmând să realizeze, în colaborare cu aceste, evenimente, vizite la muzee, la teatre sau spectacole.
Instituţiile de cultură din Bucureşti vor organiza mai multe evenimente. Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, ARCUB şi Creart vor organiza expoziţii, spectacole şi evenimente culturale, vor realiza filme dedicate evenimentelor care au dus la realizarea României Mari şi personalităţilor care au participat la aceste evenimente, un exemplu fiind „Luna Bucureştilor", manifestare ce urmăreşte recuperarea unei tradiţii interbelice.
Proiecte deja asumate de „Comisia Centenar”
Gabriela Firea a vorbit marţi şi despre proiectele deja asumate de „Comisia Centenar”, comisie condusă de academicianul Răzvan Theodorescu şi de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei. Aceste proiecte, organizate de Muzeul Municipiul Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Româine, Creart, ARCUB, Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive PROEDUS, se află deja în faza de bugetare şi urmează să fie implementate.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
2 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Ana Pauker a "rpublicii populare romaneasca" rade canta si danseaza pe spinarea natiunii ! Spectacolele de folclor au mare priza la nationalismul romanesc incins de bolsevicii de la PSD si pseudosecu. Carmenoiu Florea le ampinge milioane de aici !
Comentariu considerat abuziv.