Cum comentează politicienii români negocierile de la Minsk: Vladimir Putin, „mângâiat pe creştet“ de liderii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, la Minsk FOTO AP
Vladimir Putin, la Minsk FOTO AP

Negocierile de la Minsk au ecouri şi în rândul politicienilor români, care au comentat discuţiile dintre liderii europeni Angela Merkel, respectiv Francois Hollande şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Europarlamentarul liberal Renate Weber a declarat joi, la RFI, că Vladimir Putin dă dovadă de „cinism“ la discuţii şi a opinat că Uniunea Europeană este îngăduitoare cu preşedintele rus.

„Văd mult cinism din partea preşedintelui Federaţiei Ruse, pentru că totuşi, el este prezent acolo în condiţiile în care în estul Ucrainei focul nu numai că nu a încetat măcar pe perioada acestor negocieri, dar ieri în timp ce ei se întâlneau, oamenii mureau în partea de est a Ucrainei. Deci mie mi se pare că este mult cinism la mijloc şi îmi este puţin teamă, drept să vă spun, ca noi, Uniunea Europeană, să nu cumva să legitimăm de fapt o ipocrizie. Au mai fost încercări, ele n-au ţinut până la capăt“, a avertizat Weber.

„Uniunea Europeană nu a fost nici excesiv de severă şi nici excesiv de unită în toată această chestiune. Noi în loc să profităm acum de faptul că Rusia are probleme, în continuare cumva îl mângâiem pe creştet pe Putin, intrăm în jocul lui şi de aia vă şi spuneam, mă tem că legitimăm până la urmă o ipocrizie“, a mai spus ea.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a avertizat că rezultatul discuţiilor de la Minsk trebuie „privit cu prudenţă“. „Rezultatul discuţiilor de ieri şi astăzi de la Minsk trebuie privit cu prudenţă. Fără îndoială, este o veste bună că s-a ajuns la un acord privind încetarea focului şi retragerea armamentului greu. Pe de altă parte, asistăm nu la o soluţie durabilă, ci la începutul unui proces, care va mai presupune, cu certitudine, şi alte runde de consultări“, a explicat el.

De asemenea, europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a scris, pe blogul personal, că Europa ar trebui să acţioneze „cu intoleranţă“ în faţa agresiunilor asupra altor state.

„Îmi exprim speranţa ca reuniunea de la Minsk dintre Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina să determine reluarea dialogului pozitiv, încetarea acţiunilor destabilizatoare din estul Ucrainei şi să se traducă print-un progres în acest context tensionat. Integritatea teritorială şi suveranitatea unui stat nu pot fi elemente supuse vreunui troc politic la nivel înalt, iar Uniunea Europeană are datoria de a apăra aceste principii care au stat la baza progresului şi prosperităţii naţiunilor“, a arătat Mănescu.

Citeşte şi:

Pacea de la Minsk, varianta diplomatică a „Fifty shades of Grey”: „Pe Hollande nu-l încăpea costumul, Poroşenko arăta ca un urs de pluş, Putin a părut un chelner”

Cotidianul britanic „The Guardian” face o analiză tragi-comică a armistiţiului de la Minsk, care a dezămagit pe aproape toate planurile: deşi promite încetarea focului, toate celelalte puncte formulate sunt vagi, iar chestiunile cu adevăr esenţiale au rămas neclarificate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite