Politică

articolul urmator

Cum comunică prezidenţiabilii – Klaus Iohannis

12
16 Sep 2014 12:44:21
Cristian Retegan
Klaus Iohannis, la Adevarul Live    FOTO David Muntean/Adevărul
Klaus Iohannis, la Adevarul Live    FOTO David Muntean/Adevărul

Este de departe cea mai interesantă campanie electorală din 1990 încoace. În primul rând, ca niciodată, abia în apropierea alegerilor partidele (mai ales cele mari) s-au hotărât asupra candidaţilor pe care îi vor trimite la luptă.


Apoi, implicarea deja afirmată a preşedintelui Traian Băsescu, odată în a o susţine pe Elena Udrea, plus entuziasmul cu care aşteaptă acesta campania electorală pentru a-i “dezbrăca” pe toţi candidaţii, de secrete cel mai probabil. Nu în ultimul rând, dezechilibrul partidelor de dreapta, prin aceeaşi Elena Udrea care are un electorat important şi candidează pentru PMP; însă cireaşa de pe tortul dreptei este acţiunea rebelă a lui Călin Popescu-Tăriceanu care jonglează de la stânga la dreapta în funcţie de toane.

Această campanie trebuie urmărită din toate punctele de vedere, pentru că indiferent de rezultate cu siguranţă atât candidaţii cât şi strategiile de comunicare vor fi modele de bună practică pentru oamenii de comunicare politică în următoarele campanii, cu modele de “aşa da” sau “aşa nu”.

Candidatul Klaus Iohannis  - Ce vrea să comunice?

Klaus Iohannis mizează pe mesaje scurte şi la subiect, tocmai în ideea în care politicienii sunt văzuţi ca oameni care vorbesc mult şi nu zic nimic; dau răspunsuri lungi prin care evită răspunsul concret ş.a.m.d.

Prin felul în care a ales să comunice, poate fi perceput ca acel Preşedinte pe care România nu l-a avut în perioada postdecembristă, acel candidat care să fie serios, să aibă imagine bună, să fie bine conectat şi să aibă relaţii bune cu mediul extern. Poate este prima dată când un candidat cu şanse reale cel puţin la turul doi, refuză să intre în tot felul de capcane pentru a pune paie pe foc provocărilor cu iz de scandal şi îşi doreşte să meargă pe o campanie pozitivă. Aş putea spune că merge pe totul sau nimic. Să rişti să mergi doar pe campanie pozitivă în condiţiile în care campaniile eletorale din România au fost bazate şi axate doar pe scandal, este un lucru extraordinar, dar nu se ştie cât de benefic va fi. E clar că mesajul de bază este acela de a transmite că în România “se poate şi altfel”, că în România există politicieni care vor “altceva”, că România are cu adevărat nevoie de o schimbare şi el poate fi această schimbare mizând pe cartea puterii exemplului. În general, cred că puterea exemplului funcţionează cel mai bine, însă în politică nu s-a folosit într-un sens bun acest lucru, cel puţin nu până acum.

Poate avea propriul electorat?

Klaus Iohannis, cred că poate scoate la vot o bună parte dintre oamenii nehotărâţi şi mai ales dintre oamenii care nu merg de obicei la vot, deoarece este alternativa (ca imagine) pe care românii nu au avut-o până acum. Cu greu poate fi asemănat în vreun fel cu ceilalţi candidaţi sau preşedinţi de-a lungul scurtei istorii. Un alt lucru interesant este că se adresează tinerilor şi ca mesaj general merge pe schimbarea sistemului de educaţie printr-o viziune pe termen lung. Un alt factor interesant este faptul că e singurul care foloseşte foarte des termenul de viziune atunci când vorbeşte despre România.

Mesaje transmise de Klaus Iohannis

Educaţia se poate cumpăra pentru un individ sau pentru un grup de indivizi, dar nu se poate cumpăra pentru o naţiune. Resursa umană rămâne în continuare cheia reuşitei unei naţiuni.

Fundamentul societăţii noastre trebuie să fie încrederea în fiecare român şi în puterea lui de a progresa nestingherit şi cinstit, încrederea în abilităţile şi aspiraţiile lui.”

 „România lucrului bine făcut este o Românie în care orice ne propunem ca naţiune este posibil, dacă lucrăm împreună, dacă ne urmărim neabătuţi obiectivele.”

 „Îmi doresc să fundamentez o construcţie durabilă în timp şi să las în urmă răspunsuri nu doar la problemele curente ale societăţii, ci şi la cele care vor afecta generaţiile viitoare.”

Cum spuneam şi mai sus, merge pe mesaje scurte şi clare, vorbeşte mereu despre România şi atunci când o face, vorbeşte despre viziune, despre viitor, despre oameni, fără să se lege de ceilalţi candidaţi şi fără să pună accent pe ce nu s-a făcut sau pe ce s-a furat. Consider că este un candidat de urmărit pentru că indiferent de rezultat va fi un model interesant de studiat din punct de vedere al comunicării politice.

Cu toate astea, nimic nu este sigur pentru niciunul dintre candidaţi, deoarece totul va ţine de cum vor acţiona aceştia până în ultima secundă, un exemplu important din acest punct de vedere este Mircea Geoană (2009) şi pozele de la Sorin Ovidiu Vântu.

În completare, unul dintre cei mai importanţi consultanţi ai preşedintelui american Bill Clinton, Samuel Popkins spunea:

Candidaţii sunt ca alpiniştii. Jos la nivelul mării, pregătesc expediţia cu mare atenţie, fiecare pas este calculat cu rigoare, însă pe ultima sută de metri, cea mai mică greşeală sau cea mai mică neatenţie poate fi fatală.” (Ex. Mircea Geoană - 2009)

Dacă ar câştiga alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis ar deveni primul preşedinte liberal al României. Rămâne de văzut dacă acesta este candidatul care poate împlini visul de 25 de ani al liberalilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Taunul 77
16.09.2014, 13:47:58

Prin Johannis cel putin aia care declara ca s-au saturat de scandal au o alternativa. De asemenea omul a aratat ca a reusit sa faca ceva in viata. Este o alternativa si pentru cei care doresc profesionisti in politica nu doar oameni de partid fara un background profesional in spate. Este de departe candidatul cu profilul cel mai european.

+6 (6 voturi)
tampa_killer
16.09.2014, 14:45:13

... si cam singurul care a demonstrat ca este in stare sa schimbe ceva din temelii.. Sibiul poate fi cartea sa de vizita. Spre deosebire de alti primari ajunsi presedinti, cel de la Sibiu chiar a avut rezultate si niciodata nu l-am auzit sa se planga ca-i sunt potrivnice toate asa cum e moda la noi

+3 (3 voturi)
gheorghe christian
16.09.2014, 15:46:58

Dupa cite a reusit sa faca la Sibiu lucruri absolut minunate se vede clar ca MR. Klaus este un bun gospodar care ar fi mult diferit de majoritatea romanilor care vorbesc si mint mult si nu fac nimic.Intodeauna imi vin in minte apropo de vorbit mult si facut nimic promisiunile Dlui Sova prieten la catarama cu Ponta care ne promitea ca sigur suta la suta ca autostrada Comarnic-Brasov va fi gata (cu el Sova pe un scaunel la santier) in 2016.Sumtem la sfirsitul lui 2014 si inca nu s-a semnat nici un contract !!!! Asa ca de ce ar fi o alegere mai proasta Johannis decit acesti smenari palavragii din jurul lui Ponta si chiar cu Ponta in capul listei.

+3 (3 voturi)
Cristian Ghingheş
16.09.2014, 16:30:59

1. Cat de naiv tre' sa fii ca sa crezi ca "abia in apropierea alegerilor partidele (mai ales cele mari) s-au hotărât asupra candidaţilor pe care îi vor trimite la luptă"? 2. Cum pot fi modelele de "asa nu" exemple de buna practica? 3. "Ca si candidat" - really? 4. "Preşedinte pe care România nu la avut în perioada postdecembristă". L-a* ;) 5 si final. Mi-am pierdut rabdarea.

-2 (6 voturi)
Mihai A
16.09.2014, 16:36:23

Foarte corect articolul. Neamţul chiar mizeaza pe bun-simt si nu face gargara, circ, mesaje populiste si declaratii de dragoste fata de bobor cum se intrec ceilalti candidati sa faca. Eu unul m-am saturat pana peste cap de circul asta ieftin si injuraturile dintre palate. Vreau sa fie liniste, sa fie proiectept. tara asta pe 10 ani si DNA-ul sa lucreze linistit. Inca ceva. A mai declarat ca "Eu nu ma pricep la atacuri la persoana". Asta in conditiile in care toate publicatiile arunca in el cu rahat non-stop. Atat Antena3, cat si B1, atat Evenimentul Zilei, cat si Romania TV. Iar cand vezi ca toate tunurile cu rahat sunt indreptate impotriva unui singur om, e clar care e adevaratul pericol pentru miticii de acum. Tineti minte groaza pe fetele tuturor cand urmau sa-l puna la Interne...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările