Politică

articolul anterior

Cum a dat PSD-ul liber la fumat

21
1 Apr 2017 14:19:25
Mihnea Dumitru

Fiind 1 aprilie, îmi permit să scriu un uşor pamflet despre cum fumatul există, în continuare, în cotloanele unor restaurante din Bucureşti şi cum românismul a învins legea, cu susţinerea PSD.

 
Ca fumător trecut prin toate variantele posibile de nicotină, un drogat nenorocit în căutarea unui „fix” cât mai de durată, pot spune că m-am scandalizat la propunerea unei doamne ministru de a interzice fumatul în spaţiile publice. Legea rămâne una cretină, scrisă pe genunchi şi împrumutată de la soţia-senator a unui altul, fost ministru PSD; pe scurt, o glumă sinistră la adresa activităţii parlamentare şi a legiferării fără cap, o măsură utilă şi bună pentru sănătatea tuturor, dar grăbită la trecere din motive strict politice. Cvasi-iniţiatoarea urma să candideze pentru primăria Clujului şi necesita notorietate. A primit-o, în răuri de cerneala reală şi digitală, din partea fumătorilor, ca apoi să dispară de pe firmamentul PSD, odată cu înscaunarea domnului Dragnea.
 
Ceva timp trecut de atunci şi fumătorii continuând să mârâie peste frigul iernii, cu degete degerate pe nevoile personale nesănătoase, ba chiar cu invenţii ale companiilor mari de tutun care promiteau încălzirea şi nu arderea tutunului şi, deci, tehnic vorbind, şmenuleţe legale pe lângă litera legii, se fumează în draci în Bucureşti. Este adevărat, într-un cod omerta pe care simt că-l încalc, spunând cum am auzit de aceste locuri, cum ele poate ar exista şi fără să declar că aş fi văzut câteva nume mari din politica românească arzând tutunul, ceata de drogaţi bucureşteni continuă să mârâie prin colţuri ascunse ale unor restaurante, bodegi şi chiar în palatele publice ale unor hipsteri care au susţinut măsura legală, ironic, ca pe un drog bun. 
 
...imaginile cu domnul premier Grindeanu arzând-o prin biroul şefului său de partid sunt deja ultracunoscute.
 
Omerta există nu neapărat datorită PSD-ului, deşi imaginile cu domnul premier Grindeanu arzând-o prin biroul şefului său de partid sunt deja ultracunoscute, la fel ca reacţia poliţiei la întreaga situaţie. L-a şi umanizat scena, într-o anumită măsură, deşi ideea generală a rămas că, odată cu întoarcerea PSD la putere, totul este negociabil. Şi sanchi, nefiind organul constatator acolo, chiar să-l prindă în fapt, n-ai ce să-i faci. Însă situaţia a fost degrabă prinsă de popor şi folosită - nu doar în Casa Poporului, unde în continuare se fumează în draci, doar că în camere mai retrase. 
 
Ipocrizia publică românească este asumată, conservatorismul care se întinde pe toată sfera de vicii şi plăceri, de la fumat la preferinţele sexuale. În public nu e voie, dar în privat, e ok, fă ce vrei. Nu ieşi din casă cu obiceiurile tale anti-biblice (din câte ştiu, Biblia chiar nu specifică daca e voie sau nu să fumezi în spaţii cu cel puţin doi pereţi şi un tavan), că te supui tainei oprobriului. E public. 
 
...poate că legea ar fi fost altfel supusă aceluiaşi standard fără PSD la guvernare
 
În acelaşi timp, poate că legea ar fi fost altfel supusă aceluiaşi standard fără PSD la guvernare. Poate că instinctul acela românesc de „lasă că nu se prinde nimeni”, ciupeala de drepturi individuale în favoarea celor comune s-ar fi manifestat altfel cu un partid care nu permitea sughiţuri de la lege. Dar asta e deja science fiction. Să fumăm pe ascuns, să fim ipocriţi cu legea şi cu sănătatea oamenilor, în timp ce ne batem pe burtă că a scăzut numărul nu ştiu căror afecţiuni, într-o statistică dubioasă. 
 
Şi să ne înţelegem, în timp ce fumez şi scriu acest articol, nu neapărat acasă, dar fără organul de poliţie pe aproape să mă vadă, ştiu că pic în aceeaşi groapă de ipocrizie. Aş putea fi, practic, membru PSD. Huliţi aici. Este de apreciat faptul că cel mai mare partid din România a identificat, încă de pe vremuri iliesciene, mecanismul funcţional al culturii române: interesul personal. Nu e de stânga, este purul instinct de conservare în faţa sărăciei, dar şi al altora care caută fix acelaşi lucru. Şi atunci, de ce să nu fumăm, de ce să nu ocolim o lege făcută prost, de ce să nu căutăm absolut orice scuză efemeră pentru a ne îndeplini cauzele personale?
 
Problema nu este că a venit PSD-ul la putere, ci că l-am lăsat acolo. Iar vina este diluată la toţi, într-un abur care include nicotină şi interese. Că nefumătorii se cam aruncă-n ipocrizii de rit medicalo-europene e doar varianta lor de a gestiona propria ineptitudine la o realitate meta, mai mare decât noi toţi. Se numeşte România. 
 
PS: Repet, textul este un pamflet. Orice asemănare între resemnarea naţională identificată în articol şi cea reală este pură coincidenţă, bineînţeles :)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Radu Mircea
1.04.2017, 14:37:27

# Pamflet , pamflet , da' io cu cine fumez ??? Mai exact unde fumez ??? Noroc ca a venit vara si la terasa este boierie , aer curat , berica , tutun cit cuprinde . Poate pina la iarna pica guvernu' , cade PSD-ul , se zice ca anul asta moare multa lume ... hi hi hi ...

+5 (5 voturi)
catalin toader
1.04.2017, 14:43:47

Luati ce spun tot ca pe un pamflet - in localurile in care am intrat - clientii si patronii au luat legea in serios (indiferent daca erau restaurante cu staif, baruri de cartier sau bodegi de la tara). De asta imaginea unui prim-ministru fumand serpeste in biroul presedintelui Camerei Deputatilor mi se pare mai mult decat un pamflet - este o injuratura. groasa.

+5 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
1.04.2017, 16:18:53

Dupa ce m-am chinuit 35 de ani sa invat sa fumez 2 pachete zilnic, m-am lasat de fumat in august, anul trecut..! Imi vine sa plang de ciuda..! Viata nu mai are acelasi..gust..! Uf..! Prin cate am trecut eu si cu tigarușa mea..! Pe cate le-am rezolvat impreuna, doar eu si cu ea..! Pe cate le-am stiut si vor ramane stiute numai numai decatre noi doi..! De aia zic..Din punct de vedere..spiritual am ramas..fumator, si de aia voi solidariza mereu cu fumatorii oriunde, oricand..! Aleluia si Aloha..!

+4 (8 voturi)
Ilim
1.04.2017, 17:39:25

Felicitari pentru vointa. Nici eu nu sunt de acord cu interzicerea (daca nu deranjezi pe altii). Exista solutii civilizate sa-i impaci pe toti.Si eu mai savurez cate una la o cafea (cam o data la 14 zile) cand o secretara draguta incearca sa nu ma uite cand vine patronul in tara. Cam 1 pachet pe luna e norma mea, dar numai cand ma simt foarte bine sau foarte trist. E clar ca nu ma voi apuca niciodata la modul serios fiindca sunt legat de chestiile ce tocmai le spusei.

+5 (5 voturi)
marius cristian
1.04.2017, 17:29:24

De la cap la coada acest pamflet este o bazaconie fantasmagorica , sau mai curand o soparla anti-PSD deghizata in pseudo-bascalie la adresa oamenilor batjocoriti de o legislatie comunistoida de inspiratie bruxelleza....

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (21)