Cum e pe centură, domnule Băsescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a ajuns să facă jocuri mici, în fruntea unui partid mic, în speranţa că va ajunge la masa deciziilor. Vrea să fie un fel de balama pentru PSD sau PNL, după caz. Mai nou, prin fuziunea cu UNPR are şi know-how-ul acumulat de un partid balama de tradiţie.

E zona de activitate pe care el a denumit-o în urmă cu câţiva ani „centura politicii“. Acolo se află şi el acum. Stă să fie agăţat de cineva, să fie băgat în combinaţie. Pentru a ajunge să fie interesant are nevoie de 5% din voturile românilor la alegerile din toamnă. Face calcule: dacă adună voturile de la locale, PMP plus UNPR ar trebui să dea cu mult peste 5%. S-ar putea, totuşi, să nu fie suficient, deoarece în politică unu plus unu nu face întotdeauna doi. În mod ironic, dacă luam în calcul performanţa electorală, rezultatele lui Traian Băsescu în fruntea PMP sunt mai slabe decât cele ale Elenei Udrea. La alegerile prezidenţiale din 2014, Elena Udrea a obţinut 5,20% din voturi, în timp ce PMP-ul condus de Traian Băsescu a luat un 4,25% din voturi, la ceea ce se numeşte votul politic la alegerile locale, respectiv cel pentru consiliile judeţene.

Traian Băsescu nu realizează că în activitatea sa post-Cotroceni şi-a pierdut electoratul care l-a votat, prin modul lui de a se raporta la câteva aspecte: lupta împotriva corupţiei, relaţia cu DNA, mai precis cu Laura Codruţa Kövesi, şi asocierea cu foştii moguli media. Din nefericire pentru el, fostul preşedinte şi-a tratat votanţii ca pe o turmă fără raţionament, exact cum face şi PSD-ul. Diferenţa este că la PSD funcţionează acest gen de abordare pentru că au un anumit bazin electoral. PSD poate să critice aşa-zisele abuzuri ale DNA sau ale procurorilor, poate să-i susţină pe politicienii condamnaţi pentru corupţie şi poate să glorifice operele de doctorat ale unor plagiatori, deoarece rezultatul în ceea ce priveşte votul este nul. Vor lua tot în jur de 35%. În schimb, atacurile lui Băsescu la DNA, la adresa procurorilor care anchetează dosarele în care este implicată Elena Udrea sau apariţiile la televiziunea lui Sebastian Ghiţă,fostul lui duşman politic, acuzat în nenumărate dosare de corupţie, au avut şi vor avea un efect în electoratul care l-a votat în trecut pe Traian Băsescu. Bazinul electoral în care se scaldă acum Traian Băsescu, prin acţiunile şi declaraţiile sale, este cel tradiţional al PSD, UNPR, PRM şi PP-DD. O involuţie politică greu de anticipat  în urmă cu câţiva ani. Într-o astfel de „evoluţie“ nu ar trebui să ne mire o apariţie a fostului preşedinte în studiourile Antenei 3, faţă în faţă cu Mihai Gâdea. Dacă în cazul lui Sebastian Ghiţă, Traian Băsescu a putut practica caragielescul „Pupat toţi în Piaţa Endependenţei“, de ce nu s-ar putea şi în cazul „motanului“ Felix Voiculescu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite