Cum e şantajată România de Ungaria cu sprijin de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban, premierul Ungariei, îşi face campanie în România FOTO EPA
Viktor Orban, premierul Ungariei, îşi face campanie în România FOTO EPA

Guvernul maghiar blochează aderarea României la OCDE - clubul celor mai dezvoltate economii din lume - ca răspuns la închiderea unui liceu din Târgu-Mureş. Numai că, în cazul Ungariei, vorbim de o decizie strict politică, în timp ce la Târgu-Mureş este vorba despre o hotărâre a instanţei, după ce un inspector şcolar s-a crezut ministrul Educaţiei. Iar politicienii români, în loc să urmărească interesul naţional, îşi apără interesul personal.

„In iunie 2016, premierul Cioloş a facut o vizita oficiala la OCDE - prima vizită a unui prim-ministru român- si, cu dosarul pregatit pe masă, a declarat clar în faţa plenului reunit al OCDE că România îşi depune candidatura pentru a deveni membru“, rememorează Alin Mituţă, fostul şef al Cancelariei lui Dacian Cioloş. Votul pentru extinderea OCDE va avea loc pe 25 septembrie, însă România este blocată de Ungaria, statul vecin, membru al OCDE din 1996.

Guvernul condus de Viktor Orban, care la anul mizează pe voturilor cetăţenilor maghiari din Transilvania, cere României să redeschidă Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş. Asta ar însemna ca statul român să încalce o decizie a instanţei, dat fiind faptul că Liceul teologic a fost desfiinţat în această vară ca urmare a unei decizii judecătoreşti.  Pe scurt, conflictul de la Târgu-Mureş arată în felul următor: în urmă cu trei ani, Ştefan Someşan, la acel moment şeful Inspectoratului şcolar Mureş, a minţit Consiliul Local arătând că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea liceului teologic. În realitate, Ministerul Educaţiei nu-şi dăduse acceptul, lucru confirmat şi de actualul ministru Liviu Pop. Timp de doi ani, liceul a funcţionat pe baza unui fals juridic, iar în vara acestui an instanţa l-a închis, iar Ştefan Someşan este cercetat de procurorii DNA. Aşadar, nu a fost o decizie politică, ci una judecătorească. Aşa stau lucruile strict din punct de vedere legal, fără a contesta dreptul minorităţii maghiare de a avea un liceu teologic.

Doar MAE a spus lucrurilor pe nume
Singura instituţie din România care a reacţionat corect la şicanele Ungariei a fost Ministerul de Externe, care, prompt şi concis, a arătat că problema Liceului din Târgu-Mureş se bazează pe o decizie a instanţei, deci nu se discută. „Orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei”, a răspuns MAE român la şantajul Ungariei.

Numai că, în mod curios, mesajul diplomaţilor români nu a fost susţinut şi de premierul României. „Înţeleg că domniile lor reprezintă esenţa diplomaţiei. A fost o reacţie mai de Ministerul Sporturilor, mai ca la box, aşa, dai tu, dau şi eu“, a spus Mihai Tudose.

Ba mai mult, Liviu Dragnea, şeful lui Mihai Tudose pe linie de partid, a luat peste picior  decizia instanţei româneşti. „Cui foloseşte această sămânţă de scandal? Cui foloseşte că acei copii, cetăţeni români, sunt într-o tensiune foarte mare, fiind daţi afară din şcoală? Poate nu toată lumea se sperie de procurori. Tot aud de cercetarea DNA. Atunci să meargă copiii la DNA“, a spus Liviu Dragnea. Curios e că poziţia liderului PSD a venit la fix o zi după ce a bătut palma cu liderul UDMR Kelemen Hunor pentru reînnoirea colaborării parlamentare. Liviu Dragnea are nevoie ca de aer de voturile maghiarilor, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE este pe muchie de cuţit. Kelemen Hunor este un alt lider politic care a acuzat faptul că, prin închiderea liceului,  s-au încălcat drepturile minorităţii maghiare. 

Cui foloseşte că acei copii, cetăţeni români, sunt într-o tensiune foarte mare, fiind daţi afară din şcoală? Tot aud de cercetarea DNA. Atunci să meargă copiii la DNA. Liviu Dragnea preşedinte PSD

sescu toarnă benzină pe foc

În contextul scandalului de la Târgu-Mureş, fostul preşedinte Traian Băsescu le-a cerut românilor să nu mai cumpere combustibil din benzinăriile companiei ungare Mol. „În toate staţiile Mol, companie petrolieră aparţinând Ungariei, se distribuie hărţi cu Ţinutul Secuiesc autonom. Dragii mei, toţi cei care aveţi maşini, vă rog din suflet nu mai cumpăraţi combustibil de la Mol", a afirmat fostul şef al statului, moment în care a fost aplaudat de cei aproximativ 300 de participanţi la Şcoala de Vară a tinerilor PMP. "Sunt atâtea benzinării. Nu mai cumpăraţi benzină de la Mol pentru că nicio companie nu îşi poate permite să facă o campanie împotriva Constituţiei statului pe teritoriul căruia a fost primită. Cum să promovezi prin pliante distribuite în benzinăriile Mol autonomia Ţinutului Secuiesc, pe teritoriul unei ţări în a cărei Constituţie spune foarte clar că este stat unitar", a mai spus liderul PMP.

Dan Dungaciu: Centenarul care (nu) ne uneşte

Dan Dungaciu - FOTO Eduard Enea


În mod natural, cu un pic de inteligenţă, România are toate datele să sărbătorească senin 100 de ani de Românie modernă, independentă şi mare. La vremea respectivă, Ungaria nu exista, doar un Imperiu care a căzut la examenul istoriei la fel cum făcuseră şi altele. Disputa româno-maghiară pe acest dosar e ridicolă sau falsificată: Dacă Budapesta are nemulţumiri legate de soarta Imperiului Habsburgic (repetăm, nu ale Ungariei, căci aceasta nu exista atunci), acestea trebuie adresate nu Bucureştiului, ci... Washingtonului, căci el a consfinţit la implementarea acestui principiu, alături de partenerii victorioşi (Marea Britanie, Franţa etc.) în război. „Pax amaericana” bazată pe principiul naţionalităţilor - asta înseamnă, de fapt, Trianonul.

Din nefericire, Budapesta nu a strâns mâna întinsă a Bucureştiul în perspectiva lui 2018 şi e naiv să credem că va face asta. Dar mâna Bucureştiului trebuie să rămână întinsă! Chiar dacă Ungaria a ales, până acum, o agendă de confruntare, chiar dacă nu explicită, şi această agendă nu pare că se va schimba în perspectiva Centenarului şi a alegerilor din 2018 şi a 100 de ani de Trianon din 2020. Este cel mai profund eşec ale relaţiei bilaterale de după 1990!

Motivele ţin de o anumită dinamică din ce în ce mai evidentă, care s-a instalat la Budapesta, şi care este perfect ilustrată de jocul politic fără plasă europeană – dar cu o iluzorie plasă rusească! - pe care îl face premierul Viktor Orban. Pentru cine îi urmăreşte apariţiile publice, acestea sunt tot mai apăsate, fără reţineri, fără linii roşii, fără precauţii. Viktor Orban nu este nici pro-rus nici pro-european sau pro-american. Este un politician pro-maghiar, aşa cum crede el că trebuie servite aspiraţiile ungurilor, atins de morbul grandomaniei care a mai populat minţile politicienilor din statul vecin.

Dincolo de fortificarea prieteniei ruso-maghiare, în urma căreia Moscova se instalează tot mai confortabil şi profund în Ungaria membră UE şi NATO, sunt multe gesturi şi semnale ale autorităţilor de la Budapesta că reconcilierea româno-maghiară cu ocazia Centenarului riscă să rămână doar un vis frumos: atitudinea faţă de oficialii României, solicitări de compensaţii la Bruxelles pentru „pierderile” din 1918, lobby pentru intervenţii europene în sprijinul minorităţilor etnice din Europa (chiar în pofida tratatelor europene etc.).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite