Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum a evitat Avocatul Poporului atacarea noului PNDL la CCR

13
22 Sep 2021 07:29:16
Autor: Radu Eremia
Renate Weber, Avocatul Poporului. FOTO Mediafax
Renate Weber, Avocatul Poporului. FOTO Mediafax

Avocatul Poporului nu a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, motivând că decizia adoptării actului normativ ţine doar de oportunitatea politică a guvernanţilor, dar şi prin faptul că, din punct de vedere procedural, pentru document a fost cerut şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES), demers obligatoriu, ceea ce este, însă, contrar realităţii.

Avocatul Poporului, singura instituţie care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă, a preferat să se spele pe mâine în ceea ce priveşte problematica noului PNDL şi să paseze responsabilitatea Parlamentului. Însă, dacă despre partea de oportunitate politică, Avocatului Poporului nu i se poate reproşa atitudinea, nu la fel se întâmplă în cazul lipsei solicitării unui aviz din partea CES. Mai mult, Renate Weber a dezinformat pe această speţă. „Atât din informaţiile publice existente pe site-ul CES, cât şi în urma unei întrevederi cu Bogdan Simion, preşedintele CES, reiese că proiectul a fost trimis spre avizare”, arată documentul Avocatului Poporului prin care anunţa poziţia publică.

CES nu a fost sesizată

Weber a fost contrazisă chiar de CES, prin vocea lui Bogdan Simion. Proiectul ordonanţei privind Programul „Anghel Saligny” nu a fost trimis CES după avizarea interministerială, aşa cum cere legea, ci doar anterior avizării, când tot Guvernul l-a retras. De altfel, preşedintele CES a precizat că numeroase ordonanţe de urgenţă au fost declarate neconstituţionale după ce nu a fost respectată cerinţa constituţională a consultării CES, o instituţie care dă aviz doar consultativ, dar care totuşi trebuie să se pronunţe pe actele normative.      

Pe de altă parte, Renate Weber a arătat că poate acţiona ferm când în joc erau mize politice importante. De exemplu, Avocatul Poporului a atacat la CCR OUG privind Codul Administrativ, la câteva zile după ce ALDE a părăsit Guvernul Dăncilă. De asemenea, aceiaşi instituţie a sesizat CCR şi după ce Parlamentul a adoptat o lege prin care avea loc impozitarea drastică a pensiilor speciale. 

Noul PNDL, la primele avize din Parlament

OUG privind „Anghel Saligny” a ajuns în Parlament, unde a şi primit primul aviz de la Comisia de energie, precum şi votul de la Comisia de administraţie din Senat, una dintre cele două structuri responsabile de întocmirea raportului. USR PLUS a depus 16 amendamente astfel încât să fie asigurată o transparenţă şi mai mare alocărilor de bani din program, dar toate au fost respinse.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Maximilian Musat
22.09.2021, 07:37:11

Renate Weber este un alt blestem venit pe capul nostru ,dupa Dragnea,Dorneanu Cutu...

-3 (19 voturi)
Ionel Marcu
22.09.2021, 08:47:33

Ce, Weber este încă avocatul poporului?! Chiar nimic n-au făcut liberalii din ce așteptam de la ei iar acum, cu Cîțu pesedizat, nici nu mai așteptăm nimic de la ei!

+16 (18 voturi)
No Mercy
22.09.2021, 08:09:20

E clar ca nu numai Ciolacu s PSD-ul sau Dorneanu si Curtea constitutionala au facut blat cu Iohannis, Cîtu si restul mafiotilor din camarila neosecuristica a acestora. Avocatul Poporului, mai precis Renate Weber s-a ..dedulcit si ea la niscaiva aranjamente cu cozile de topor penale de care pomeneam mai sus si camarila lor, foarte probabil in schimbul promisiunii ca isi va păpa sinecura pana la expirarea mandatului, fara a mai fi deranjata de..tentative de inlocuire si campanii de denigrare.

-9 (15 voturi)
leuldinpanjshir99
22.09.2021, 08:40:55

Baba Renate a luat frica Holerei galbene de cand au fost gata-gata sa o lasa fara fonctie ... Noroc cu Dorneanu si haita de slugoi ai Ciumei rosii din CCR ...

+5 (7 voturi)
gyll
22.09.2021, 09:18:18

Mare zdrență individa,bine că certificatul verde încalcă libertățile constituționale. Japiță ordinară.

+14 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările