Cum a evitat Avocatul Poporului atacarea noului PNDL la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber, Avocatul Poporului. FOTO Mediafax
Renate Weber, Avocatul Poporului. FOTO Mediafax

Avocatul Poporului nu a atacat la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, motivând că decizia adoptării actului normativ ţine doar de oportunitatea politică a guvernanţilor, dar şi prin faptul că, din punct de vedere procedural, pentru document a fost cerut şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES), demers obligatoriu, ceea ce este, însă, contrar realităţii.

Avocatul Poporului, singura instituţie care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă, a preferat să se spele pe mâine în ceea ce priveşte problematica noului PNDL şi să paseze responsabilitatea Parlamentului. Însă, dacă despre partea de oportunitate politică, Avocatului Poporului nu i se poate reproşa atitudinea, nu la fel se întâmplă în cazul lipsei solicitării unui aviz din partea CES. Mai mult, Renate Weber a dezinformat pe această speţă. „Atât din informaţiile publice existente pe site-ul CES, cât şi în urma unei întrevederi cu Bogdan Simion, preşedintele CES, reiese că proiectul a fost trimis spre avizare”, arată documentul Avocatului Poporului prin care anunţa poziţia publică.

CES nu a fost sesizată

Weber a fost contrazisă chiar de CES, prin vocea lui Bogdan Simion. Proiectul ordonanţei privind Programul „Anghel Saligny” nu a fost trimis CES după avizarea interministerială, aşa cum cere legea, ci doar anterior avizării, când tot Guvernul l-a retras. De altfel, preşedintele CES a precizat că numeroase ordonanţe de urgenţă au fost declarate neconstituţionale după ce nu a fost respectată cerinţa constituţională a consultării CES, o instituţie care dă aviz doar consultativ, dar care totuşi trebuie să se pronunţe pe actele normative.      

Pe de altă parte, Renate Weber a arătat că poate acţiona ferm când în joc erau mize politice importante. De exemplu, Avocatul Poporului a atacat la CCR OUG privind Codul Administrativ, la câteva zile după ce ALDE a părăsit Guvernul Dăncilă. De asemenea, aceiaşi instituţie a sesizat CCR şi după ce Parlamentul a adoptat o lege prin care avea loc impozitarea drastică a pensiilor speciale. 

Noul PNDL, la primele avize din Parlament

OUG privind „Anghel Saligny” a ajuns în Parlament, unde a şi primit primul aviz de la Comisia de energie, precum şi votul de la Comisia de administraţie din Senat, una dintre cele două structuri responsabile de întocmirea raportului. USR PLUS a depus 16 amendamente astfel încât să fie asigurată o transparenţă şi mai mare alocărilor de bani din program, dar toate au fost respinse.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite