Cum explică urmaşa Vioricăi Dăncilă la Bruxelles afirmaţia că Republica Moldova este graniţă cu Rusia. „E vecină indirect, chiar dacă nu există puncte de frontieră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Zoană şi Viorica Dăncilă
Gabriela Zoană şi Viorica Dăncilă

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană, care i-a luat locul Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European, susţine că „Rusia este de facto vecină a Republicii Moldova, nu de jure“.

„Rusia este de facto vecină a Republicii Moldova, nu de jure.

Argumente:

1. Rusia ocupă ilegal cu armata a 14-a Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova.
2. Rusia atacă spaţiul informaţional zilnic al Republicii Moldova cu propagandă şi dezinformare.
3. Rusia ocupă ilegal Crimeea şi acum nu e numai vecin al Republicii Moldova (indirect prin ocuparea ilegală a regiunii transnistrene) dar a devenit si vecin direct al României pe platoul continental al Mării Negre.

Am vorbit de situaţia de facto, NU de jure, prin cele trei argumente. Plus că la nivel regional Rusia este vecină indirect, chiar dacă nu există puncte de frontieră. În mod ironic graniţa nerecunoscută internaţional de pe Nistru, din interiorul Republicii Moldova, e păzită de militari ruşi care sunt parte a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS!“, susţine Gabriela Zoană, într-un drept la replică.

Adevărul a scris ieri că europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană a spus, în timpul unei dezbateri de marţi din plenul de la Strasbourg, că Moldova este „graniţă cu Rusia”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite