Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum se extinde concret epidemia de Coronavirus?

15
26 Mar 2020 21:11:48
Carmen Zamfirescu
FOTO AFP
FOTO AFP

Există foarte multe declaraţii în aceste zile despre cum se extinde epidemia de Coronavirus. Mijloacele tehnice sunt şi ele de ajutor, pe site-uri apărând numeroase hărţi.

Un filosof grec, Protagoras spunea ”Omul este măsura tuturor lucrurilor”. ”Renaşterea” a demonstrat că după ”Marea Ciumă” din 1437, redescoperirea învăţăturilor Antichităţii poate salva umanitatea. Apelul la ştiinţă a dus la descoperiri epocale în medicină care au dus la restrângerea forţei devastatoare a epidemiilor.

Din secolul XV şi până în secolul XXI, omenirea a evoluat spirtual, ştiinţific, tehnologic într-un ritm ameţitor, fiind afectată şi de numeroase revoluţii, războie, dintre acestea, două fiind mondiale.  Ca să cităm un alt filosof grec, Heraklit,  acesta spunea ”Totul curge, nimic nu rămâne neschimbat”.

În aceste prime două decenii ale secolului XXI, a continuat avansul tehnologic, însă acesta ne-a făcut să uităm multe din cele învăţate în trecut. S-a spus, pe bună dreptate că tehnologia poate fi învinsă de om. Asta se întâmplă într-o confruntare când un competitor care îşi pune mintea la contribuţie, poate să-şi înfrângă adversarul care se crede impatabil fiindcă dispune de tehnologie. Este dacă vreţi, o interpretare a biblicei confruntări între David şi Goliath.

Am să ofer două exemple, pe care mulţi este posibil să le cunoaşteţi, dar pe care, cei ce pot să intervină, probabil că le-au uitat. Unul din titanii genului ştiinţifico-fantastic spunea: ”Într-un fel, toţi suntem urmaşii lui Jules Verne”.

În anii celui de-Al Doilea Război Mondial, serviciile secrete americane şi britanice, aflate la începutul organizării, căutând să se rupă de sfera militară, au început să culeagă informaţii din cele mai comune locuri, unde nu s-ar fi aşteptat nimeni. De exemplu, au fost mobilizaţi toţi vorbitorii de limba germană, care, după ce au acceptat să lucreze, au fost puşi să studieze anunţurile de la rubrica decese din ziarele apărute în Germania nazistă, pentru a depista anunţurile legate de cadre militare, de la soldaţi la ofiţeri de rang înalt. Datele colectate zilnic, mergeau la birourile centrale, unde analiştii coroborau aceste date cu informaţiile culese de agenţii operativi din teren despre efectivele armatei germane şi astfel, se vedea care sunt pierderile provocate Germaniei. Aşadar, se putea şti câţi militari mai are armata lui Hitler.

Nici Abwehr, serviciul secret militar german nu s-a lăsat mai prejos. În Franţa ocupată de Reichul german din iunie 1940, membrii Rezistenţei (numiţi generic ”maquis”, de la celebra plantă prezentă sub formă de tufişuri, pentru că aceştia se organizau în mici grupuri de rezistenţă, asemeni acestei plante ) au cauzat pierderi mari trupelor germane, organizând ambuscade, atentate, aruncând în aer elemente de infrastructură strategică. Atunci, agenţii Abwehr au luat decizia de a încerca să ”decripteze” modul în care atacau membrii Rezistenţei.

Unul dintre agenţii Abwehr a avut ideea de a uni , pe o hartă (la scară mare, a unei părţi a teritoriului francez), cu linii, punctele unde avuseseră loc acţiuni frecvente ale membrilor Rezistenţei. A presupus că punctele unde se intersectau cele mai multe linii ar fi putut reprezenta case conspirative ale membrilor Rezistenţei, depozite clandestine de materiale, muniţii, armament, puncte de întâlnire ale acestora. Astfel, agentul a propus efectuarea unor razii în unele din aceste puncte şi, în cele mai multe dintre cazuri, ceea ce a presupus acesta, s-a petrecut: au fost descoperite adăposturi, depozite ale Rezistenţei.

Am dat două exemple, pe care autorităţile româneşti dar şi cele din statele Uniunii Europene ar putea să le folosească în lupta contra extinderii epidemiei de Coronavirus. Sunt foarte multe hărţi în care pot fi urmărite în timp real evoluţia focarelor de Coronavirus în lume, atât evoluţia infectărilor/deceselor/vindecărilor.

Astfel, folosind cele două exemple din Al Doilea Război Mondial, de finalul căruia ne despart în acest an exact 75 de ani, se pot vedea focarele principale de Coronavirus, la nivel mondial şi se pot lua măsuri de luptă împotriva acestora, exact cum pompierul stinge incendiul pulverizând substanţele la baza focului. Se pot determina răspunsurile la întrebarea ”de ce o zonă are mai mulţi infectaţi?” în funcţie de punctele de legătură cu alte focare mai mici. În plus, se poate afla răspunsul la întrebarea ”infectarea a fost din cauze naturale sau a fost provocată”?

Trebuie văzut, peste tot în lume,  dacă în zona devenită focar infrastructura sanitară era sau nu mai dezvoltată. Dacă se ajunge la ideea că focarele mai mari au fost în zone cu infrastructură deficitară, dar cu o circulaţie mai mare, nu cumva, în mod voit s-a reuşit propagarea epidemiei?

Această epidemie de Coronavirus poate fi văzută ca ”o boală a contrastelor”. Zilnic vedem cum persoane de top au fost infectate. Adică soţia Premierului Canadei, prinţul Charles, comandantul Armatei Italiene sunt totuşi persoane cu un nivel de protecţie, de securitate la nivel înalt, să nu mai spunem că au acces la apă şi săpun mai des decât locuitorii dintr-o localitate din lume fără utilităţi, în care igiena este precară. Dacă holera, ciuma, HIV şi alte maladii au lovit oameni din toate păturile sociale, se vede că această epidemie a dus la infectarea, în primul rând, a unor personalităţi de prim rang, alături de oameni din toate mediile sociale. În România, au fost infectaţi demnitari români, lucrători din instituţii de siguranţă naţională şi ce este mai surprinzător, virusul face ravagii în rândul medicilor şi cadrelor medicale care sunt nevoite să lupte în prima linie contra epidemiei, de multe ori, aşa cum vedem în mass-media, fără echipamentele necesare, care ar fi trebuit oricum să existe, în depozitele spitalelor din România, ba chiar să fie suplimentate, încă de la anunţarea primului caz de infectare cu virusul Coronavirus pe teritoriul României. Chiar la emisiunile de ştiri ale acestei ore, toate televiziunile au arătat protestele cadrelor medicale care nu au cu ce să se protejeze. Au fost infectaţi, în România,  foarte mulţi cetăţeni din toate categoriile sociale, ca urmare a extinderii epidemiei.

În România, starea de incertitudine se amplifică, pe fondul anunţurilor că Ministrul Sănăţii din Guvernul României a demisionat, urmat de şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Oare au fost cazuri izolate sau vor mai avea loc demisii?

Aş mai da un ultim exemplu din istorie. Când austriecii aşteptau să fie atacaţi de Napoleon se punea întrebarea unde se va produce atacul. Italia de nord, controlată de austrieci era văzută ”închisă”, probabilitatea fiind minimă. Austriecii aveau atunci şcoli militare, academii, universităţi, aveau istorici renumiţi, numai că nimeni nu şi-a amintit că liderul Carthaginei, Hannibal, în Antichitate, a atacat Roma, trecând cu elefanţii prin Trecătoarea Saint Bernard, pe timpul iernii, prinzându-i complet descoperiţi pe romani. Napoleon care devorase istoria antică a repetat la  aproape  două mii de ani distanţă această ispravă şi a ajuns în Nordul Italiei, lăsându-i cu gura căscată pe austrieci.

Italia, Spania, Marea Britanie, state unde adversitatea faţă de Uniunea Europeană a devenit virală au fost primele lovite, iar înaintea Uniunii Europene, în Italia au ajuns ajutoare din China şi din Federaţia Rusă. Va creşte euroscepticismul după această pandemie? Va ieşi Uniunea Europeană mai puternică? Faptul că economia comunitară are de suferit în continuare ne determină să ne punem întrebarea dacă nu cumva, pandemia a fost dacă nu provocată artificial, măcar ”ajutată”?

În acest ultim caz, care este, aşa cum am mai spus, o simplă ipoteză, s-ar putea lua măsuri de contracarare mult mai eficiente? Europa a fost mereu vulnerabilă la ameninţările asiatice: Marile Migraţii de la finalul Antichităţii, Invazia Mongolă din secolul XIII, Marea Ciumă din Secolul XV.

Dacă a uitat Europa acest lucru, oare alţii interesaţi de slăbirea Europei l-or fi uitat?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.03.2020, 23:23:41

”..ne punem întrebarea dacă nu cumva, pandemia a fost dacă nu provocată artificial, măcar ”ajutată”? In cazul Romaniei , pandemia a fost cu adevarat ”ajutata”..! Pentru ca sa fie clar...! Inca din ianuarie Iohannis si guvernul cocalarilor lui mincinosi si habarnisti stiau , fusesera informati ca pandemia va lovi si Romania. Ei bine, impostorii astia doi care s-au tinut si se tin numai de coțcării politicianist-schizoide, n-au miscat un deget..! N-au luat in CSAT deciza de a constitui stocuri de materiale medicale absolut necesare, nu au comandat si nici subventionat producerea de catre firmele romanesti de cantitati suficiente de dezinfectanti si alte consumabile medicale, nu au pregatit spitalele si nici populatia, n-au stabilit protoacale exacte, corect etapizate. care sa faca trecerea populatiei si a Romaniei prin epidemie mai usoara si mai lipsita de ..complicatii si pierderi. Au avut si informari, au avut si timp, au avut si bani, dar n-au facut nimic pana cand epidemia nu ne-a..izbit in plin..! De ce. n-au facut-o.? Toata lumea stie (inclusiv limbaii din mass media si de pe net ai mafiei liberal-iohannist-securistice) ..! Erau prea preocupati de mânării si escrocherii politicianiste mizerabile, cu care se straduiau sa forteze alegeri parlamentare anticipate, in urma carora sperau sa dobandeasca puterea absoluta, discretionara si abuziva, la fel ca nazistii, si de aia ii durea taman la basca de toate si de tot..! Si-acuma..? Acuma omenii patimesc si mor din cauza nemerniciei lor de politicieni escroci, preocupati doar de putere, bani si privilegii..! N-au nici un plan..! Improvizeaza din mers, apeleaza la tot felul de decizii pompieristice, hăirupiste ,discriminatorii, imbecile si inutile, bat un cui azi, maine il scot, si tot asa, ca sa zica lumea ca fac si ei ceva..! Si, exact ca nazistii din urma cu peste 80 de ani, invoca din cand in cand, pentru a distrage atentia de la ticalosiile si habarnsmul lor, existenta ”stirilor false” care, vezi Doamne!, ”le denigreaza expertiza, activitatea, succesele” blea..blea..blea., incercand de fapt astfel o noua mânărie de tip neonazist, respectiv instituirea (prin odonanta) a cenzurii totale, ca poate astfel nu mai afla lumea cat de habarnisti si nemernici sunt, si cum sifoneaza banul public catre firmele gastii lor de mafioti fara scrupule si catre clientela politica, chiar si in astfel de momente tragice pentru tara..! Insa, in mod real, adevaratele stiri false, dezinformarile vin chiar de la ei, de la Iohannis, Orban si restul gastii..! Numai guvernele nazistilor, fascistilor si comunistilor mai dezinformau populatia cu informari si comunicate care sa fi fost atat de manipulatoare, omisive , sau chiar mincinoase ”pe față”. Minciuna sfruntata, adevărul spus pe jumate, minimalizarea sau chiar bagatelizarea unor escrocherii si erori grave de guvernare, discriminarea de tip neonazist a unor categorii de populatie si-asa greu incercate de varsta, boli si lipsuri de tot felul, cultul personalitatii sefului gastii de derbedei politici si nemernici care ne-au adus aici, au devenit caracteristici definitorie a guvernarii ticaloase si iresponsabile actuale..! Astia sunt ”salvatorii natiunii”, Iohannis, Orban si restul escrocilor politici cu apucatuiri naziste care-si spun ”liberali”..! Pana nu veti scapa de ei si de ăilalati mafioti, pesedistii, Romania nu-si va gasi linistea si concordia nationala, si nu va dobandi prosperitatea la care ar fi putut ajunge dupa intrarea in UE, daca cele doua mafii nationale, PSD si PNL, nu ar fi batjocorit-o si jefuit-o in guvernari comune sau separate timp de 30 de ani..!

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.03.2020, 23:25:36

”caracteristici definitorii ale..”, ”ăilalți”.

Smeritu Pahomie
27.03.2020, 00:11:51

Am ajuns la PANDEMIE numai din cauza indolentei si arogantei caracteristice firii umane....

+1 (1 vot)
mihai mihai
27.03.2020, 00:38:20

De fapt ce vrea sa zica cu articolul asta ?

+1 (1 vot)
bios
27.03.2020, 01:05:39

Obositor articol. Fara cap si fara coada, reuseste sa nu spuna nimic.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările