Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum a fost îngropată în Senat iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice“. Mizele USR, PSD şi PNL

19
11 Nov 2020 17:24:41
Sebastian Zachmann
Dan Barna, liderul USR FOTO Mediafax/Andreea Alexandru
Dan Barna, liderul USR FOTO Mediafax/Andreea Alexandru

Nu a fost cvorum în Senat la votul iniţiativei USR ”Fără penali în funcţii publice”. Prin urmare, a ieşit parţial bine pentru toată lumea. USR poate ataca în campanie partidele traţionale, pe motiv că au blocat Fără penali. PNL scapă de referendum în ziua alegerilor, deci nu întăreşte USR. Iar PSD evită, elegant, întâlnirea cu fantoma lui Liviu Dragnea.

1. Iniţiativa Fără penali nu era un scop în sine pentru USR în acest moment: cum au aşteptat doi ani, liderii USR puteau să mai aştepte încă doi luni, până la formarea unei noi majorităţi PNL-USR-PLUS, când proiectul va trece în doi timpi şi trei mişcări de Parlament. Miza USR a fost organizarea referendumului Fără penali simultan cu alegerile parlamentare, astfel încât să profite de pe urma mobilizării electoratului anticorupţie. Exact ca la alegerile europarlamentare, când Alianţa USR PLUS a crescut pe fondul referendumului pe Justiţie combinat cu ura faţă de Dragnea. Guvernul PNL putea fi constrâns să organizeze referendumul Fără penali la pachet cu alegerile parlamentare doar dacă Iniţiativa trecea AZI de votul Senatului (referendumul trebuie organizat în 30 de zile). Forţând un vot în Senat AZI, USR a procedat corect: ca partid, te foloseşti de toate mijloacele ca să obţii un scor cât mai mare.

2. PNL nu avea un scop în sine din a bloca Fără penali. Însă, aşa cum USR avea un interes major ca referendumul să fie simultan cu alegerile, PNL nu avea niciun interes ca de Moş Nicole să le facă un cadou electoral rivalilor din USR PLUS. Pe scurt, USR şi PNL au tratat iniţiativa Fără penali strict cu gândul la alegerile parlamentare. Ca mijloc, nu ca scop, filosofic vorbind. Pe ordinea de zi a Senatului, la pachet cu Fără penali, a mai fost şi legea care permite amânarea alegerilor parlamentare. Evident, PNL vrea alegeri pe 6 decembrie, pentru a nu se eroda şi mai mult până în martie. Prin urmare, PNL a anunţat că boicotează şedinţa de plen pentru a bloca legea PSD privind amânarea scrutinului. Desigur, tactica a ţintit şi amânarea referendumului Fără penali, pentru că politica e competiţie, nu loc de rugăciune.

3. PSD e dezinteresat parţial de Fără penali. Ciolacu a renunţat la penalii din era Dragnea, listele pentru parlamentare sunt deja făcute (şi destul de curate), însă suprapunerea referendumului Fără penali peste campania pentru parlamentare ar fi răscolit epoca Dragnea în mintea multor votanţi. Prin urmare, scopul PSD a fost să se extragă din această dispută. Aşa că PSD a cerut vot fizic pentru plenul Senatului, nu mixt (fizic şi online) aşa cum s-a votat în pandemie. Social-democraţii au calculat că USR şi PNL nu pot mobiliza suficienţi senatori în câteva ore pentru a strânge o majoritate de două treimi ca să treacă Fără penali, deci pot să arunce lejer vina pe partidele de dreapta. Apropo de cifre, USR are 13 senatori şi erau necesare 90 de voturi. Pe fondul presiunii publice, un vot online ar fi sporit şansele USR să strângă o majoritate.

4. PNL a spus că boicotează şedinţa (pentru a bloca amânarea alegerilor), dar că va intra în sală când se va ajunge la Fără penali. USR a avut de ales: fie intra în sală alături de PSD, făcea cvorum, dar nu avea nicio şansă să strângă 90 de voturi. Deci îngropa definitiv proiectul Fără penali. Fie boicota, dar păstra totuşi opţiunea unui nou vot.  A ales a doua variantă, chiar dacă a ratat obiectivul de etapă: organizarea referendumului simultan cu alegerile.

În final, a ieşit parţial bine pentru toată lumea. USR poate ataca în campanie partidele tradiţionale, pe motiv că au blocat Fără penali. PNL scapă de referendum în ziua alegerilor, deci nu întăreşte USR. Iar PSD evită, elegant, întâlnirea cu fantoma lui Liviu Dragnea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Lamuritorul
11.11.2020, 17:38:42

Trebuia sa fie clar pentru toti ca "FARA PENALI" SE VA VOTA DE CATRE NOUL PARLAMENT (probabil printre primele votate).

-1 (13 voturi)
Olteanul.com
11.11.2020, 17:46:58

De acum in colo USR se va concentra pe ceva mai important: marxismul, lgbtq+, predarea identitatii de gen la minori si socialismul progresist. Protestul lor de a nu se prezenta la vot este o abureala, un circ, un praf in ochi. Vor sa iasa cu fata curata, sa para baietii buni. Ei au vrut, dar nu a vrut PSD. Nici PNL. Parca emil constantinescu zicea ca l-au infrant comunistii. Aici sunt comunistii, urmasii lor, marxistii de la usereplus. Sa vezi prezenta majora cand se va defini familia dintre un barbat si un alt barbat.

-4 (20 voturi)
Dumitru Copilus
11.11.2020, 18:15:28

Oltene stii macar cu ce se mananca marxismul ? Sau daca prietenii tai de la a 3 si ghita tv ti-au pregatit ceva moale ai zis ca e bun de mancat ca nu mai trebuie mestecat . Lgbt si identitatea de gen sunt teme urate de adevaratii marxisti incompatibile cu adevarata doctrina marxista .Asa ca ceea ce sustii tu este un nonsens doctrinar .

+2 (10 voturi)
Iulian Arion
11.11.2020, 17:49:27

Este obligatorie transpunerea in legislatia electorala a deciziei CCR de interdictie a persoanelor condamnate penal, de a candida. Este anti Constitutional. Prin decizia din 6 iulie 2016 Curtea a retinut ca, prin institutia încetarii de drept a mandatului alesilor locali în cazul unei condamnari penale la o pedeapsa privativa de libertate, valoarea sociala protejata este integritatea persoanei care detine mandatul si exercita demnitatea publica pentru care a fost aleasa. Constatarea ilicitului penal printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva înlatura prezumtia de nevinovatie a persoanei acuzate si plaseaza prin ea însasi alesul local în afara cadrului legal de exercitare a functiei. De aceea, condamnarea în sine este cea care determina pierderea integritatii, element fundamental al mandatului electiv fara de care persoana care ocupa respectiva demnitate publica nu mai are legitimitatea de a-si continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de catre instanta judecatoreasca nu este decât un mijloc de individualizare a executarii pedepsei, care, desi are un impact direct, negativ asupra activitatii alesului local daca pedeapsa trebuie executata în regim de detentie, întrucât este doar o consecinta a condamnarii, ea vizeaza indirect valoarea protejata, respectiv integritatea alesului local. Excluderea de sub incidenta legii, deci de la sanctiunea încetarii de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendata, echivaleaza cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natura sa nesocoteasca prevederile art.16 alin.(1), (2) si (3) din Constitutie. (...) Prin însasi finalitatea urmarita, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind statutul alesilor locali încalca prevederile constitutionale cuprinse în art.1 alin.(3) si (5) referitoare la statul de drept, suprematia Constitutiei si respectarea obligatorie a legilor, precum si prevederile art.16 care consacra principiul egalitatii în drepturi a cetatenilor”, a aratat CCR în decizia din 6 iulie 2016

-1 (9 voturi)
Dobrican Felician
11.11.2020, 18:53:16

Ca si in privinta aminarii sau nu a alegerilor parlamentare,atit PNL cit si USR actioneaza doar in cheie electorala.Nici macar nu le pasa de initiativa "Fara Penali"ci de faptul daca aceasta initiativa ii poate avantaja/dezavantaja in alegeri. Cit despre PSD, cu actuala conducere,este numai bun de pus la dispozitia Noii Securitati. Ce mi-e PSD ce mi-e PNL ce mi-e USR,toate au conducerile impuse din Padurile de linga Bucuresti.

-2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările