Cum funcţionează extremismul maghiar: „La final ajungi să urăşti pe toată lumea”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul lider Jobbik în conferinţă de presă la Târgu Mureş în 2010 cerând autonomia secuilor prin demonstraţii de stradă. Acum s-a ”pocăit”, dar politicile anti-româneşti promovate de Jobbik continuă
Fostul lider Jobbik în conferinţă de presă la Târgu Mureş în 2010 cerând autonomia secuilor prin demonstraţii de stradă. Acum s-a ”pocăit”, dar politicile anti-româneşti promovate de Jobbik continuă

Un interviu luat de publicaţia Die Welt fostului lider Jobbik Szegedi Csanad ne prezintă o radiografie a modului de funcţionare a extremismului maghiar. După ce a descoperit că are strămoşi evrei, Csanad a părăsit Jobbik şi a dezvăluit procesul de spălare pe creier din interiorul formaţiunii. Dar politica extremistă maghiară continuă să inflameze relaţiile interetnice, iar marşul secuilor de duminică este un pas înainte în acest sens.

O explicaţie oferită de fostul lider Jobbik publicaţiei germane (AICI) este în mod special grăitoare: „Totul a început cu ura faţă de ţigani. Apoi ne-am extins către evrei. Apoi au urmat românii şi slovacii, fiindcă asupresc minoritatea maghiară. La final ajungi să urăşti pe toată lumea, chiar şi majoritatea din propriul tău popor. Când s-a aflat că sunt evreu, din al doilea om al partidului, am devenit prima problemă a acestuia. Oamenii pe care îi consideram prieteni apropiaţi solicitau excluderea mea din partid. Unul mi-a spus că ar trebui să fiu împuşcat ca să renasc precum un maghiar cu sânge curat”. O sinteză a felului cum se derulează imbecilizarea şi incitarea la ură în cadrul acestei formaţiuni etalon pentru extremismul maghiar.

Lider Jobbik renegat: “Totul a început cu ura faţă de ţigani. Apoi ne-am extins către evrei. Apoi au urmat românii şi slovacii, fiindcă asupresc minoritatea maghiară. La final ajungi să urăşti pe toată lumea, chiar şi majoritatea din propriul tău popor”.

Dacă Jobbik ar fi o formaţiune izolată şi minoră am putea să trecem cu vederea nebunia urii şi a incitării la violenţă la care se dedă. Dar politica sa este preluată, cu nuanţe şi mai învăluit, şi de partidul aflat la putere în Ungaria, precum şi de toate partidele maghiare care par să se inspire din modelul nazist propus deschis de Jobbik. Încă nu l-am văzut pe fostul lider Jobbik să-şi ceară scuze de la România. În schimb, puroiul partidului său s-a extins în România cu filiale, cu manifestări, adică răul a fost deja comis şi se extinde.

Am fost primul politician român care a sesizat pericolul adus de Jobbik în România chiar prin persoana lui Szegedi Csanad care ne-a ”onorat” şi pe noi, în urmă cu câţiva ani, cu mesajele sale periculoase (AICI). Am cerut de atunci să i se interzică prezenţa în România, iar partidul său să fie oprit să funcţioneze pe teritoriul românesc. Încă de pe atunci, Jobbik saluta, prin Szegedi Csanad, incitarea lui Tokes la manifestaţii stradale pentru autonomia secuilor. Pe 27 octombrie avem un asemenea eveniment în desfăşurare în Covasna. Aşadar virusul Jobbik lucrează, fie că se cheamă Laszlo Tokes, PCM, CNS, PPMT sau chiar UDMR, pentru că toţi şi-au dat mâna pentru contestarea statului român care va avea loc duminică.

Având în vedere cum funcţionează ideologia Jobbik şi acţiunile lor anti-româneşti în formă continuată, consider şi acum, ca şi atunci, o formă aberantă de toleranţă faptul că au voie să funcţioneze de capul lor pe teritoriul României. Am depus în acest sens un proiect de lege (AICI) care să interzică acestui gen de persoane, dar şi formaţiunilor extremiste, să activeze pe teritoriul nostru şi sper să aibă succes, pentru că nu putem rămâne indiferenţi la diseminarea urii şi a rasismului chiar sub ochii noştri.

Evoluţia Jobbik ne arată încă o dată că nu trebuie să fim toleranţi cu cei care luptă împotriva României. Îngăduinţa noastră nu-i va opri, ci le va oferi câmp de acţiune. Dacă opream Jobbik-ul la începuturile manifestărilor sale în România, nu mai ajungeam să asistăm la declaraţiile lui Vona Gabor din această vară. Cu cât întârziem să luăm măsuri împotriva extremiştilor maghiari, cu atât ei vor lupta mai abirit împotriva României. Mai rău, vor deveni şi exemplu pentru alte mişcări maghiare şi vor ridica ştafeta anti-românismului. Pentru că la ce asistăm noi acum în România din partea partidelor maghiare de la noi din ţară sau din Ungaria se poate numi competiţia atacurilor la statul român. Trăgătorul de coarde în acest sens este, de departe, Jobbik.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite