Cum funcţionează reţeaua Firea: pilele şi cunoştinţele sunt răsplătite din banii bucureştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Firea a instalat în conducerea celor 22 de firme abia înfiinţate de Primăria Capitalei oameni de partid sau apropiaţi ai familiei sale, care vor fi plătiţi regeşte din bani publici.

Primarul general Gabriela Firea promitea că noile companii finanţate din banii bucureştenilor vor fi conduse de profesionişti. Realitatea e fix pe dos. Consiliile de Administraţie (CA) ale celor 22 de companii sunt împânzite de oameni cu proptele politice sau de tot felul de prieteni, cunoştinţe şi relaţii ale Gabrielei Firea.

Să luăm Compania pentru Protecţie civilă şi Voluntariat, cu un CA format din 7 oameni. Printre ei: Anca Gherle (foto), fostă consilieră a ex-senatorului PSD Alexandru Cordoş, o tânără care s-a remarcat prin pozele din Parlament postate pe Facebook. Alina Nicoleta Bărbânţă este membru al CA şi, totdată, director general al companiei. Bărbânţă a candidat la alegerile parlamentare din 2016 pe lista PSD Bucureşti pentru Senat, fără a prinde un loc în Legislativ. Totuşi, a fost angajată imediat la Secretariatul General al Guvernului. Alina Bărbânţă este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Aurora Construct, firma Primăriei Voluntari, oraş condus de Florentin Pandele, soţul Gabrielei Firea.

Ştefan Mitroi este un alt membru ajuns în conducerea Companiei pentru Protecţie civilă pe filiera Voluntari. Mitroi a fost şef de serviciu în primăria condusă de Pandele, apoi a fost numit director de Gabriela Firea în Direcţia Economică din Primăria Capitalei. Ca director, Ştefan Mitroi a avizat hotărârea prin care s-a înfiinţat compania publică din care urma să facă parte. Deci el a centrat şi tot el a dat cu capul.

CA-ul companiei mai este completat de Iulian Hristea, fost candidat ALDE pentru alegerile parlamentare în diaspora, şi de Relu Iubitu, fost poliţist în cadrul IGPR, trecut între timp în rezervă, dar rămas în apropierea PSD. „Sunt pline firmele de foşti poliţişti şi generali“, susţin surse din Primăria Capitalei pentru „Adevărul“.

Potrivit PNL, salariul mediu în această companie este de 4.880 de lei, adică mai bine de o mie de euro lunar. Numai că membrii CA-ului de mai sus fac parte şi din conducerile altor firme ale Primăriei, aşa că îşi dublează sau chiar triplează veniturile.

Bugetul Companiei de Protecţie Civilă, votat de Consiliul General, acolo unde PSD şi ALDE au majoritate, prevede următoarele chelltuieli: trei automobile Duster, patru maşini Logan, ambulanţe, autospeciale de transport apă, mobilier şi echipamente de protecţie. „Firma aceasta vizează, printre altele, banii care se pot extrage prin cursurile de voluntariat şi protecţie civilă“, susţine liberalul Ciprian Ciucu.

gherle

„Mi-am pus experienţa la dispoziţia doamnei Firea“
Compania municipală „Sport pentru toţi“ este, la rândul său, înţesată cu pile. Un exemplu notoriu este Alina Laufer, vedetă în emisiuni mondene, dar mai ales soţia ministrului pentru IMM-uri Ilan Laufer. „O cunosc pe doamna Gabriela Firea de foarte multă vreme şi mi-am pus experienţa la dispoziţia dumneaei în rânduri repetate. Nu sunt sportivă de performanţă, însă am făcut cursuri de antrenor. Am făcut nişte cursuri pentru mine“, spunea Alina Laufer pentru stirileprotv.ro. Director general al companiei pentru sport va fi Florentin Dumitru, fost fotbalist la Steaua, club patronat de Gigi Becali, naşul primarului general Gabriela Firea.

Şi compania publică de parcări a fost politizată. Spre exemplu, director general va fi Constantin Niculae, fost administrator public al oraşului Voluntari. Din CA mai fac parte Magdalena Iuga, director în Primăria Capitalei, şi Anca Comănici, consilierul personal al Gabrielei Firea, fost consilier general PSD între 2012 şi 2016.

Mâna dreaptă a lui Pandele a devenit mâna dreaptă a Gabrielei Firea
Speranţa Cliseru a fost director executiv al Primăriei Voluntari, condusă de Florentin Pandele. Ulterior, Cliseru a urmat-o pe Firea la Primăria Capitalei şi a fost instalată în CA al RATB. De asemenea, Cliseru a fost numită administrator la Compania de Dezvoltare Durabilă şi în conducerea Companiei de Pază a Municipiului Bucureşti. Pe scurt, va primi trei salarii din banii bucureştenilor. Deşi Primăria Capitalei susţine că nu a cheltuit încă niciun leu pe lefuri sau pe investiţii, bugetele tuturor celor 22 de firme au fost aprobate prin hotărâre de Consiliul General, deci este doar o problemă de zile până când banii vor fi tocaţi.

Te-ar putea interesa:

De ce au murit răniţii din Colectiv la Floreasca: Afacerile au prioritate

O fostă gimnastă face dezvăluiri curemurătoare: a fost violată pe când avea doar 15 ani de un multipu campion olimpic. „E o bestie!“

Elevi trimişi acasă de directorul şcolii pentru că aveau părul lung: „Capacitatea psihică încă e determinată de cum arăţi“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite