Cum încurcă fuziunea dintre PMP şi UNPR planurile de guvernare ale PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculele electorale arată că este tot mai dificil pentru PSD să revină la guvernare din toamnă, după ce UNPR s-a lăsat înghiţit de PMP. Potrivit sondajelor interne, PSD, împreună cu ALDE, nu vor reuşi să formeze o majoritate parlamentară fără sprijinul UDMR sau al altor partide mici.

În condiţiile în care niciunul dintre cele două partide mari – PSD sau PNL – nu vor obţine peste 50% la alegerile parlamentare, cea mai aprigă luptă se va da în toamnă între partidele mici, pentru trecerea pragului de 5%. În această cursă se înscriu PMP, ALDE, Uniunea Salvaţi România (USR) şi UDMR, partide de care va depinde alcătuirea noului Guvern.

Fuziunea dintre UNPR şi PMP creşte şansele noului partid format să treacă pragul parlamentar. În cazul acesta, partidul cel mai dezavantajat este PSD, care pierde voturile pe care UNPR, fostul său partener, le va obţine alături de PMP. „Traian Băsescu avea nevoie de a arăta că nu este singur, că în jurul domniei sale se poate adăuga ceva. Asta a fost miza. Se dă o bătălie pentru cine să fie partener pentru cel care va face în jur de 40% la toamnă. Sper să nu fie ca în alte dăţi şi alegerile să aibă ca miză doar cine este partenerul UDMR la guvernare“, a comentat vicepremierul Vasile Dâncu, de profesie sociolog.

În acest moment, PSD mai are drept aliat doar ALDE, care a anunţat deja că va merge singur la alegerile parlamentare. Cel mai probabil, PSD şi ALDE vor forma o alianţă post-electorală, dacă cel din urmă va intra în Parlament. Însă calculele politice ale PSD arată că cele două partide nu vor reuşi să strângă împreună 50% plus 1 pentru a forma Guvernul. Potrivit sondajelor, PSD se învârte în jurul unui scor de 40%, la care se adaugă 6 – 7% ai ALDE, luând în calcul marja de eroare de 3%. Variantele care rămân social-democraţilor sunt: USR, PMP şi UDMR.

Nicuşor Dan a anunţat deja că exclude din start orice formă de colaborare cu PSD. UDMR, prin vocea preşedintelui Kelemen Hunor, s-a arătat încântat de menţinerea lui Dacian Cioloş în funcţia de premier şi după alegerile parlamentare, dacă acesta va fi susţinut de un partid politic. Cu toate astea, UDMR a spus că partidul cu cele mai multe mandate va trebui să dea premierul. Chiar dacă UDMR se va alia PSD după alegeri, majoritatea formată din PSD-ALDE-UDMR va fi una fragilă, dacă va reuşi să se contureze. Mai rămâne varianta în care Liviu Dragnea va trebui să negocieze cu Traian Băsescu formarea noului Guvern. Liderul PMP a spus, în mai multe rânduri, că partidul său nu se va alia cu PSD.

Năstase prevesteşte Opoziţia pentru PSD

Având în vedere acest tablou politic, fostul premier şi preşedinte al PSD, Adrian Năstase, anticipează intrarea în Opoziţie a PSD, dacă nu va fi de acord cu formarea unui Guvern de Uniune Naţională

„În condiţiile în care s-a creat acest nou front al PMP şi UNPR, care poate să ofere o a doua variantă alături de varianta iniţială, iar în aceste condiţii, PSD fie ca merge pe formula de alianţă sub umbrela lui Iohannis, fie va rămâne în Opoziţie. Cred că este nevoie de un efort deosebit pentru mesaje, inclusiv pentru construira unui parteneriat cu un partid la stânga care să poate strânge voturile nemulţumiţilor“, a comentat Adrian Năstase, la România TV.

Atât PSD, cât şi PNL, se exclud reciproc şi resping ideea unui Guvern de Uniune Naţională, formulă agreată de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse oficiale. „S-a discutat tema alianţelor post-electorale, discuţie care s-a finalizat cu un vot în care s-a exprimat foarte clar opinia că, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, PNL nu va face niciun fel de colaborare cu PSD”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

„PSD nu susţine ideea unui Guvern de uniune naţională, consensul în jurul conceptului există, a fost definit şi stabilit mai demult”, a spus şi liderul PSD Liviu Dragnea.

PSD pierde controlul parlamentar

Fuziunea dintre PMP şi UNPR răstoarnă şi majoritatea parlamentară pe care se baza PSD în actualul Legislativ. UNPR are în prezent 24 de deputaţi,la care se adaugă cei 10 ai PMP. Cei 34 de parlamentari vor avea un cuvânt de spus în conturarea majorităţii parlamentare, în ultima sesiune parlamentară din toamnă, în funcţie de poziţionarea UDMR şi a neafiliaţilor.

La Senat, grupul parlamentar al PSD numără 63 de senatori, după demisiile celor care au câştigat alegerile locale din 5 iunie, în timp ce liberalii au 52 de senatori, potrivit unei statistici realizate de news.ro. Social-democraţii sunt aliaţi cu cei din grupul liberal-conservator, care numără 14 membri, astfel că majoritatea ar fi asigurată în toamnă de un număr de 77 de senatori din ambele grupuri. 

Senatorii progresişti, care nu mai au grup parlamentar, activează în grupul independenţilor, care numără 20 de membri. În cazul în care toţi ar vota alături de liberali, PNL s-ar baza pe sprijinul a 72 de senatori. În acest context, grupul parlamentar UDMR, care numără 7 senatori, ar putea fi decisiv în ecuaţia majorităţii parlamentare din această Cameră a Parlamentului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite