Cum îşi împart partidele locurile eligibile în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

PNL şi-a blindat listele din mai multe circumscripţii cu politicieni apropiaţi de premierul Ludovic Orban, în timp ce în PSD e lupta mare pentru locurile eligibile, în condiţiile în care o parte dintre acestea au fost ocupate de oameni din afara formaţiunii, ca Alexandru Rafila sau Adrian Streinu Cercel.

Partidele parlamentare sunt pe ultima sută de metri cu negocierea locurilor eligibile, pentru a putea depune zilele următoare dosarele de candidatură pentru parlamentarele din 2016.Ludovic Orban deschide lista candidaţilor pentru Bucureşti. Apoi, pe locurile considerate eligibile sunt persoane apropiate de acesta sau care au sprijinit partidul financiar în ultimii ani. Pe locul al doilea la deputaţi este Violeta Alexandru, ministru al Muncii şi şef al PNL Bucureşti, în timp ce pe a treia poziţie e deputata Cristina Trăilă. În 2019, când încă nu era prim-ministru al România, Ludovic Orban a primit de la firma de avocatură a soţului Cristinei Trăilă 90.000 de lei net, pentru „consultanţă tehnică”. Locul al patrulea e ocupat de Antonel Tănase, secretar general al Guvernului şi un colaborator de foarte mulţi ani al lui Orban, în timp ce pe locul cinci a fost plasat Sebastian Burduja. Ultimul loc considerat eligibil, dacă ne raportăm la scorul obţinut la locale, este cel al lui Cristian Băcanu. Dacă liberalii ar obţine 25%, aşa cum şi-au propus, mandate în Parlament ar prinde şi Pavel Popescu (preşedinte PNL Sector 4) şi Daniela Nicolescu, secretar de stat la Ministerul Economiei şi una dintre femeile liberale care în ultimii ani a finanţat constant partidul pe care-l reprezintă. De altfel, şi băiatul acesteia este consilier personal al lui Ludovic Orban.

Lista PNL Bucureşti va fi deschisă de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, urmat de Sorin Cîmpeanu, fost membru Pro România şi ex-ministru al Educaţiei, iar pe locul al treilea a fost aleasă Monica Anisie, actualul ministru al Educaţiei. Un alt fost lider al Pro România, Daniel Constantin, a primit un loc eligibil în Argeş, circumscripţie în care a mai fost ales şi în trecut, în 2012, dar din partea Partidului Conservator.

Tot un apropiat al lui Ludovic Orban, Costel Barbu (secretar general adjunct al Guvernului), va deschide lista de Camera Deputaţilor de la Teleorman. Pe locurile doi şi trei din acest judeţ conducerea filialei judeţene a ales persoane controversate. Astfel, pe locul doi a fost ales Florică Ică Calotă, fost deputat ALDE şi personaj fără nicio realizare notabilă în cele două mandate de deputat. Pe locul al treilea şi cu şanse la redistribuire este Maria Stoian, om de partid care în ultimii ani a fost abonată la sinecuri locale, fiind pusă în numeroase consilii de administraţie.

Lupte crâncene în PSD

În interiorul PSD încă sunt negociate locurile eligibile. Dacă lista de la Camera Deputaţilor a social-democraţilor va fi deschisă de medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la Senat a fost adus, pe ultima sută de metri, un alt medic, Adrian Streinu Cercel. Streinu Cercel va fi al doilea pe lista de la Senat, după Gabriela Firea. Pentru celelalte trei locuri considerate eligibile la Senat se luptă Gabriel Mutu, Daniel Zamfir, Gheorghe Piperea, Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae, potrivit unor surse politice. Competiţia e dură în Bucureşti pentru că sunt cele mai multe locuri de deputaţi şi senatori: 29 pentru Camera deputaţilor şi 13 pentru senat. Lista nu a fost definitivată încă, însă o decizie va trebui luată până la mijlocul acestei săptămâni, deoarece 22 octombrie este ultima zi de depunere a candidaturilor.  

O problemă în interiorul PSD rămâne cea de la Vrancea. Marcel Ciolacu nu vrea să accepte candidatura lui Marian Oprişan pentru un loc în Senat. În schimb, Oprişan şi-a strâns un grup mare de primari care îl susţin pentru următorul rând de alegeri, în aceste zile punând presiune pe conducerea de la centru pentru acceptarea candidaturii sale.

La acest rând de alegeri PMP nu l-a mai aruncat în luptă pe Traian Băsescu, însă preşedintele partidului, Eugen Tomac, şi-a depus candidatura la Camera Deputaţilor pentru circumscripţia Bucureşti, acolo unde deschide lista. Pe locul al doilea este Ioana Constantin, fost candidat la Primăria Sectorului 1, iar pe locul trei Sebastian Moise. Pentru locul al patrulea PMP l-a desemnat pe Liviu Negoiţă, fost primar al Sectorului 3, recent înscris în formaţiunea condusă de Eugen Tomac. La Senat lista este deschisă de fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, urmat de Doru Onaca.

Locuri eligibile pentru PMP sunt considerate cele din judeţele în care candidează persoane ca Mihail Neamţu, deputaţii Petru Movilă şi Marius Paşcan, Elena Băsescu sau Cristian Lungu.  Toţi au fost trimişi să candideze în circumscripţii mari, acolo unde cu un scor de 9-10% poate fi obţinut un mandat de deputat. 

USR vrea calmarea tensiunilor din partid

Comitetul Politic al USR a invalidat sâmbătă, prin vot, decizia Comisiei de arbitraj a partidului prin care candidatura lui Vlad Teohari pentru un post de deputat de diaspora a fost invalidată, potrivit surselor Adevărul. Decizia nu-l mai ajută pe Teohari în ceea ce-l privelte candidatura, dar îi poate fi de folos în justiţie. Eliminarea lui Vlad Teohari de pe lista USRPLUS pentru diaspora a fost decizia care a stârnit cel mai recent scandal din USR, legat de lăsarea pe dinafara a unor nume grele din partid precum Florina Presadă, Vlad Alexandrescu, Mihai Goţiu, Dan Lungu. Foştii parlamentari nu se mai regăsesc pe listele Alianţei USR PLUS pentru alegerile din iarnă, iar motivul ar fi faptul că fac parte din opoziţia internă la actuala conducere a USR reprezentată de Dan Barna.

Unii dintre candidaţi, cum e cazul lui Emanuel Ungureanu, şi-au găsit locuri pe listă în judeţe cu care nu au nicio legătură politică. Ungureanu va deschide lista USR-PLUS Buzău, după ce anterior candidase în cursa internă pentru un loc eligibil în judeţul Cluj, dar a ieşit doar pe locul al cincilea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite