Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum ne-a transformat Muzeul Ţăranului Român într-un popor de manelişti

7
3 Jul 2014 13:41:48
Bogdan Diaconu
Muzeul Ţăranului a devenit Muzeul Manelistului, iar oamenii de cultură nu au nimic de spus
Muzeul Ţăranului a devenit Muzeul Manelistului, iar oamenii de cultură nu au nimic de spus

Expoziţia tablourilor cu manelişti de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român reprezintă o ruşine la fel de naţională ca şi muzeul pentru că ne arată eşecul elitei româneşti de a combate degradarea culturală. De fapt, elita culturală nu doar că nu combate acest fenomen, dar tocmai ce l-a promovat la nivel de expoziţie muzeală. Aţi văzut un protest al oamenilor de cultură? Tocmai ce am fost declaraţi oficial un popor de manelişti.

Ne supărăm când unii străini ne privesc chiorâş, când se uită la noi ca nişte sălbatici, când suntem trataţi în Europa ca ultimii oameni. Îndrăznesc să spun că avem partea noastră de vină. Cum am putea fi priviţi dacă noi adăpostim cel mai jenant fenomen de urâţire al societăţii româneşti, maneaua, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR)? În loc să sprijinim folclorul autentic, în loc să căutăm modalităţi de promovare şi de aducere a lui în actualitate, fie că e vorba de tradiţiile muzicale sau de altă natură, în loc să încercăm transformarea lui într-o valoarea culturală universală, accesibilă şi altor culturi, aşa cum a făcut Enescu stilizând teme ale folclorului în compoziţiile sale, noi îi facem eroi şi vedete pe manelişti şi le dăm recunoaşterea oficială găzduindu-i la Muzeu.

Această expoziţie este o ruşine naţională pentru că reprezintă echivalentul declaraţiei de supunere a culturii române în faţa kitsch-ului monstrous, al abdicării de la frumos şi artă şi al scufundării definitive în mizerie, la nivel oficial, cu sprijinul unei instituţii reprezentative de cultură a statului român.

În loc să sprijinim folclorul autentic, în loc să căutăm modalităţi de promovare şi de aducere a lui în actualitate, fie că e vorba de tradiţiile muzicale sau de altă natură, în loc să încercăm transformarea lui într-o valoarea culturală universală, accesibilă şi altor culturi, aşa cum a făcut Enescu stilizând teme ale folclorului în compoziţiile sale, noi îi facem eroi şi vedete pe manelişti şi le dăm recunoaşterea oficială găzduindu-i la Muzeu.

Când cineva ne va acuza în afara ţării că nu avem cultură, va avea un argument simplu: expoziţia de manelişti de la ditamai Muzeul Naţional. Ne-am făcut-o cu mâna noastră. Ne-am expus batjocurii cu girul unor persoane care aveau menirea să apere cultura, nu să o târască în noroi.

Am încălcat ultima limită a normalităţii şi a grotescului atunci când tablourile cu manelişti au ajuns la MNŢR. Oficialii muzeului tocmai ce au emis oficial declaraţia că românii sunt un popor de manelişti care nu doar că nu luptă împotriva acestui fenomen, dar se complac în el cu ajutorul oamenilor de cultură plătiţi de la bugetul de stat să apere valorile acestui neam.

Din toate aceste motive, plus altele nenumărate, expoziţia pe care o găzduieşte MNŢR este o ruşine naţională!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

George Bonea
3.07.2014, 13:52:03

Esti prea silfid. Mahalaua e tot folclor. Cum se face ca pt romani folclor e doar taranul muncitor in ie....

-4 (6 voturi)
radu bradeanu
3.07.2014, 15:42:08

@George Bonea,și folclorul ca orice exprimare uman artistică se împarte în cel de calitate și cel infect ,de aceea în muzeele de cultură se prezintă doar calitatea,dar probabil aspectul acesta l-ați scăpat printr-o ne-prezentare matură și frecventă pe la muzee.

+4 (6 voturi)
Radu Mircea
3.07.2014, 17:11:06

Cam asa se scrie dupa ureche (nu cronicarul , organul) . Daca dom Diaconu mai citea putin si declaratia directorului , care a fost clar in exprimare , expozitia are un caracter umoristic , un fel de --nu asa-- . Dar am impresia ca autorul a vrut sa faca un pic de scandal -cum bine zicea kileru'- fiind obosit de cind roade la unguri fara vreun rezultat . Probabil si o expozitie de caricatura ar fi de blamat fiindca nu prezinta romanul muncitor de la orase si sate , ba ne arata strimbi si cu capul mare .

-2 (6 voturi)
tampa_killer
3.07.2014, 14:21:39

:)) vrea domn deputat sa se faca cunoscut.. macar un scandal sa iste...

-2 (4 voturi)
gogu58
3.07.2014, 16:14:57

Ma intreb cine dracu se duce la muzeu sa admire tabloul lui Salam sau Adi piticul....

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările