Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum-necum, am ajuns să trăim sub dictatura lui Klaus Iohannis

50
30 Nov 2021 08:36:06
Ştefan Vlaston

Toate semnele din scena politică asta ne arată. Klaus Iohannis a dorit şi a reuşit să ia pe persoană fizică toată conducerea României. Mai puţin parlamentul, deocamdată. Ca orice dictator, Iohannis decide soarta partidelor, a liderilor acestora, a guvernelor, a premierilor. Ce s-o fi întâmplat cu Iohannis de acum un an de zile? Ce se întâmplă cu majoritatea liderilor: puterea le ia minţile!

Deşi toţi susţinătorii lui de până mai ieri se declară oripilaţi de aducerea PSD la guvernare, o întoarcere de 180 de grade, lui Klaus Iohannis nu-i pasă. Prin atitudinea sa din prezent le transmite tranşant: voi sunteţi proşti, habar nu aveţi de politică, doar eu sunt cel inteligent şi veţi faceţi ce vă spun eu, nu altceva. Adică exact ce le spune un dictator supuşilor săi.

Episodul Orban

Preşedintele Iohannis a decis plecare acestuia de la conducerea PNL. A reuşit să „hipnotizeze” echipa „câştigătoare” şi pe Florin Cîţu, astfel încât la congresul PNL şi-a impus omul său: Florin Cîţu. Cum o fi reuşit să facă din oameni, altfel decenţi, executanţii săi docili, rămâne un mare semn de intrebare. Emil Boc, Gheorghe Flutur, şi toţi ceilalţi din echipa „câştigătoare”. Spre cinstea lor, Ilie Bolojan, Dan Motreanu, Violeta Alexndru, într-un final şi Raluca Turcan s-au ridicat împotriva lui Florin Cîţu.

Iohannis  a decis că Orban trebuie să plece, ceea ce s-a şi întâmplat. Pentru că nu i-a fost obedient şi slugă credincioasă.

Ruptura s-a produs în urmă cu şase luni, spune Orban.

„În mod evident l-am susţinut pe preşedintele Iohannis şi am colaborat cu preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis are un comportament care nu mai are nicio legătură cu comportamentul pe care l-a avut atât timp cât eu am fost în parteneriat”.

„Avem un preşedinte care a luat-o complet razna, care parcă a uitat că este preşedintele României. Se comportă ca un turist străin care se află în România, ignorându-şi complet obligaţiile pe care le are faţă de cetăţenii români şi acţionând împotriva interesului României, în mod evident”.

Opţiunea lui Iohannis şi a echipei „câştigătoare” a dus la un PNL în „franjuri”. Tot mai multe demisii, PNL este ignorat în noua coaliţie de guvernare, premierul Ciucă ascultă, de cine altcineva, de preşedintele Iohannis. Care are pretenţia să conducă şi guvernul României prin Ciucă.

Episodul Florin Cîţu

Preşedintele Iohannis l-a „uns” şeful PNL, premierul României, ignorând potenţialul intelectual al acestuia şi trecutul său american. Singura calitate pentru care a fost propulsat era cea de „slugă credincioasă” a preşedintelui. Când a văzut că Florin Cîţu nu face faţă sarcinilor de şef de partid şi de premier, l-a abandonat fără milă. Sedus şi abandonat.

La ora actuală Florin Cîţu a dispărut în gaură de şarpe. Nici la instalarea guvernului Ciucă n-a fost prezent. Şi-a făcut apariţia doar în momentul votului, apoi a dispărut.

Florin Cîţu trăieşte acum o dramă. Din omul zilei, preşedintele PNL şi şeful guvernului, a ajuns un neica nimeni. Nu mai este chemat la televiziuni, nu i se mai cer interviuri, este şeful unui partid de care nu mai ascultă nimeni. Că aşa a decis Iohannis. Toată lumea se uită acum la Ciucă, şeful guvernului, omul cu banii bugetului. Care a şi negociat noua coaliţie aşa de bine că ministerul de Finanţe a revenit PSD. Nu mă îndoiesc că preşedintele Iohannis a fost de acord şi consultat în permanenţă pe parcursul negocierii noului guvern.

Ajuns din Superman om de serviciu la PNL, mă aştept  ca Florin Cîţu să înceapă să-şi povestească drama pe care o trăieşte acum.

Episodul USR

Când a fost clar că miniştrii şi conducerea USR nu acceptă să fie chemaţi la „ordin” la Cotroceni, pentru a ciuguli ideile şi proiectele din palma preşedintelui, Iohannis a decis să-i umilească şi alunge de la guvernare. De aici episodul cu Stelian Ion şi PNDL 3. Nimeni nu se mai îndoieşte că Florin Cîţu a acţionat la ordinele directe ale preşedintelui Iohannis. Şi  intervenţiile  furibunde ale lui Iohannis împotriva USR ilustrează faptul că este autorul eliminării USR şi virarea spre PSD. 

USR a fost eliminat pentru că nu asculta de „directivele” preşedintelui Iohannis. În special în materie de justiţie.

Episodul România Educată

România Educată nu are un autor, altul decât preşedintele Iohannis. Spre deosebire de Traian Băsescu care a format Comisia Prezidenţială condusă de Mircea Miclea şi având în componenţă specialişti de prim rang, majoritatea neafiliaţi politic. Au avut drept rezultat Legea Educaţiei Naţionale, o lege bună care n-a fost lăsată să-şi arate roadele pentru că a fost „schingiuită”  de regimul PSD care a urmat,  cu peste o sută de modificări legislative.

Majoritatea specialiştilor, oamenii de cultură, presa, au considerat că România Educată nu se ridică la înălţimea rezultatelor Comisiei Mircea Miclea. Nu şi preşedintele Iohannis, foarte mândru de opera sa, în care şi-a pus şi zeci de poze. Să ştie lumea cine-i autorul.

A trasat şi sarcini precise. Pe 10 septembrie trebuia să fie gata pachetul legislativ al proiectului România Educată, pe 1 octombrie noua lege a educaţiei. Florin Cîţu s-a „executat”, deşi nimeni nu credea că este posibil aşa ceva. S-a executat degeaba, nu s-a întâmplat minunea. Probabil încă un motiv pentru care a fost abandonat.

Fostul şi actualul ministru, Sorin Câmpeanu, a şi dat în lucru noua lege a educaţiei, cu termene tot aşa de strânse. Ca să-şi justifice menţinerea in guvern.  Bineînţeles că nu va fi posibil nici de data aceasta.

Guvernul Nicolae Ciucă

A apărut ca o şansă nesperată pentru PSD de a ocupa ministerele cheie. Umilind PNL şi pe Florin Cîţu, care nici n-a mai participat la negocierile pentru formarea lui, deşi era şeful partidului „în jurul căruia” se forma noua guvernare. Cîţu a vrut ca rectificarea bugetară să se discute în coaliţie, înainte de şedinţa de guvern, cum este scris şi în Acordul de guvernare. Noua putere, Iohannis-Ciucă,  i-a „dat cu flit”. Să-şi cunoască lungul nasului şi să înţeleagă că PNL-Cîţu nu mai contează în actuala formulă de guvernare.

Generalul Ciucă face doar ce-i dictează Iohannis. În rarele acţiuni personale s-a dus să viziteze o fermă de pui, fiind imediat taxat pe facebook drept „generalul puilor”. Ţara „arde” sub presiunea crizelor aduse de pandemie, de preţurile la energie, de reformele cerute de PNRR, iar generalul-premier s-a dus să se asigure că au puii ce mânca!

Unii miniştri sunt de-a dreptul „panarame”! Unul spune că este „briliant”, o „sinusoidă într-un univers controlat” (!), altul spune că ştie ca limbă străină limba română, la nivel avansat. Dar a ajuns ministru la Fonduri Europene, să se înţeleagă  foarte bine cu oficialii din UE.

Altul a dat OUG 13, în favoarea lui Dragnea, declanşând cele mai mari manifestaţii de stradă. Dar a fost dat jos de Dragnea cu moţiune de cenzură. Dragnea, un alt politician  căruia puterea i-a luat minţile!

Violeta Alexandru caracterizează astfel situaţia actuală de pe scena politică:

"Vreau să le spun foştilor mei colegi că politica este despre onoare şi despre cuvânt. Când îi spui omului că PSD este „ciuma roşie” şi este cel care a distrus România şi ai sperat ca omul şi unii ţi-au dat votul pentru acest lucru, ceea ce faci acum este minciună, iar eu nu sunt parte din această minciună”… „Aţi minţit, stimaţi colegi de la PNL, i-aţi minţit pe români şi acest lucru ne va costa, pentru că şi-au pierdut încrederea în guvernarea de dreapta şi aceasta este exact ceea ce aţi făcut astăzi, trădându-i pe români”.

Klaus Iohannis intuieşte  ce hal de antipatie şi-a atras, încât nu mai apare public, nu mai ţine conferinţe de presă, trimite doar mesaje. Nici la şedinţa parlamentului consacrată zile de 1 decembrie nu a participat. Sper ca la parada militară consacrată zile de 1 decembrie să participe, totuşi.

Ce spune presa străină

Cea mai recentă este reacţia ziarului elveţian Neue Zürcher Zeitung. Autorul articolului, Volker Pabst, spune că preşedintele Iohannis s-ar fi amestecat direct în treburile guvernului, deşi funcţia prezidenţială nu i-a oferit astfel de prerogative. Potrivit acestuia, şeful statului ar fi frânat mai ales iniţiativele reformiste din domeniul Justiţiei.

„Ce spune el însuşi despre toate aceste speculaţii? Nimic - nu a luat poziţie deloc pe aceste teme, nici interviuri nu acordă practic niciodată” constată jurnalistul de la ziarul elveţian.

Este clar că imaginea sa a avut major de suferit în ultimele luni. Cota de popularitate abia dacă mai atinge 15%. Şi în propriul partid PNL ar exista multe voci foarte critice la adresa sa. Mai mult, prin acţiunile recente, Iohannis i-ar fi dezamăgit major mai ales pe cei care au ieşit în stradă în 2018. 

Concluzie

Preşedintele Iohannis ia acum, de unul singur, toate deciziile privind conducerea politică a ţării. Decide ce coaliţie să participe la guvernare, cine să fie premierul şi cine miniştrii. Ce să facă premierul, ce fac miniştri. PSD dictează tot ce se întâmplă în parlament, vezi episodul Laura Vicol, şefa Comisiei Juridice, votată de PSD, UDMR şi PNL.

Proiectul de buget pe 2022 va fi alcătuit de ministrul PSD al Finanţelor, fără ca PNL şi Florin Cîţu să aibă vreun cuvânt de spus.

Vor face miniştri PSD ce le dictează Iohannis prin gura premierului Ciucă? M-aş mira. Mă aştept, dimpotrivă, să izbucnească scandalul între PSD şi Iohannis-Ciucă, chiar cu ocazia realizării bugetului pe 2022. Cu eventuale remanieri de miniştri, cu acuze de o parte şi de alta. Dacă PNL a acceptat oricum dictatura lui Iohannis, PSD o acceptă doar în măsura în care face ce vrea la guvernare, cu banii din bugetul de stat şi cei veniţi de la UE. Altfel nu va accepta dictatura preşedintelui.

Ca orice dictatură din epoca contemporană, şi aceasta va sfârşi prost. Prin demiterea preşedintelui Iohannis, manifestaţii de stradă, sancţiuni din partea UE.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Iulian Arion
30.11.2021, 09:21:45

Atributiunile presedintelui sunt celui ale unui notar care consemneaza si legalizeaza. Nu are cum sa ajunga un tiran. Exista alte tiranii in Romania: 1. ICCJ. Practica avocatura pro crima desfiintand sendintele de condamnare ale marilor infractori. Nicio autoritate nu cenzureaza si nu sanctioneaza abuzurile comise de unii judecatori ai acestei organizatii. Nu a dispus confiscarea niciunei averi ilicite in vreun proces penal. Din cauza deindeplinirii actului de justitie, Romania nu este admisa in zona Schengen 2. Guvernul. Dirijeaza avutia nationala catre autoritatile de ocupatie (SRI, SIE, STS, Armata) prin intermediul comenzilor de tat pentru produse si servicii scumpe, inoportune, inutile sau fictive. 3. CCR. A decis ca pensiile speciale - privilegiul de casta al magitratilor - este constitutional. In plus a desfiintat toate sentintele ca ilegale pe motiv ca completul de cinci judecatori nu este legal. CEDO a raspuns ca este nerelevant daca judecatorii au fost sau nu trasi la sorti. CCR nu a revenit asupra deciziei. A practicat avocatura procrima. De trei ani procesele nu s-au mai reluat. Leana lui cocos a scapat cu averea ilicita enorma neconfiscata. Dupa cum se vede, presedintele nu e pe lista scurta a tiranilor.

+1 (21 voturi)
Popa Basca.
30.11.2021, 10:23:51

Par foarte surprinse,toate trompetele care mai ieri il adulau pe neghiob.Iohannis nu a fost niciodata altfel,nici macar pe vremea cand era primarul acelui orasel prafuit.Cand spuneam,in urma cu ani,ca individul se comporta ca un veritabil dictator,trompetele imi spuneau ca sunt pesedist,fiindca asa impartisera ei lumea,intre ei,cei buni si restul,cei rai,adica pesedisti.Toate vaicarelile de acum ale lui Orban ma amuza,fiindca Iohannis este exact cel caruia-i canta osanale in urma cu cateva luni si singurul lucru care s-a schimbat este doar personajul care-l intruchipeaza pe nebunul regelui.Regret intelegerea dintre cotarlele galbene si cele rosii,fiindca astfel a fost anulata posibilitatea de a fi demis acest impostor care conduce in mod discretionar Romania.In rest,faptul ca niste indivizi lipsiti de ratiune si de bun-simt isi zbiara azi dezamagirea ca au fost aruncati din caruta de catre un bandit mai mare decat ei,este doar un subiect de amuzament la ceaiul de la ora 5!

0 (12 voturi)
miron miron
30.11.2021, 10:25:54

Pentru Iohannis era clar, ca o guvernare cu USR nu merge si atunci a cautat o solutie. Singura solutie a presedintelui a ramas coalitie cu PSD, fiindca guvern minoritar PNL n-ar fi rezolvat nimic. Cred ca a facut bine, a avut curaj sa puna la treaba o majoritate confortabila, care poate face minuni in sistemul nostru legislativ. O fi bine, o fi rau, va avea succes, asta se va vedea mai tarziu. DE cate ori s-a pierdut puterea, sau functia, un nucleu pierdant intodeauna va fi nemultumit si va pleca. Asta s-a intamplat si la PSD, PNL, etc. Cat despre dictatura, ma face sa rad, Iohannis dictator?

-1 (21 voturi)
Todor Cris
30.11.2021, 11:01:18

Dictatura este exagerat fals ipocrit spus. Majoritatea romanilor au votat aceleasi partide care conduc Romanai de 30 de ani prin rotatie PNL si PSD. Este macabru nesimiti sa pretindem ca majoritar asta s-a votat dar de fapt vroiam altceva.. Este simplu, daca vroiam altceva, votam altceva. PSD SI PNl nu au picat la Loto la conducere si nici aduse de Mos Craciun. Romanilor le place cum suntem cea mai saraca si corupta tara din Europa. Asta le place romanilor, asta au votat, asta au primit.

+4 (4 voturi)
laur laur
30.11.2021, 11:39:15

Cand KWI se manifesta impotriva ciumei rosii reprezentata de gruparea infractionala psdracnea el de fapt il invidia pe Liviu Dracnea pentru pozitia pe care acesta si-o crease. Probabil acela a fost momentul in care KWI a hotarat ca sa il elimine pe Dracnea si sa isi subordoneze aceasta grupare infractionala ceea ce i-a reusit dupa 4 ani.Reinstaurare gruparii infractionale la conducerea statului este iata confirmata de numirea unei acolite a infractorilor la conducerea Comisiei Juridice a Camerei si a lui Grindeanu vicepremier. Ce urmeaza dl preș, cooptarea in guvern a lui Ciordache, Serban Nicolae si Nicolicea ? G4Media ,Nu avem toată puterea , până nu avem Justiția ! "( Dan Voiculescu- Grivco ) ,,Se pot scrie romane întregi despre relațiile Laura Vicol cu lumea interlopă, profesionale sau amoroase, despre camioanele de trandafiri trimise de Leo de la Strehaia sau despre legăturile cu Nuțu Cămătaru, așa cum reies din dosarele Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT). Vicol a primit 16 voturi pentru, de PSD, PNL și UDMR și doar un vot împotrivă, cel al USR. Acest vot arată că a existat o înțelegere clară, girată de liderii partidelor din coaliție, de președintele Iohannis și de instituțiile din subordinea sa. Așa ceva în mod normal nu se poate întâmpla fără acceptul tacit al sistemului. Aici, în Comisia Juridică din Camera Deputaților condusă de Vicol, vor ajunge modficările la Codul Penal, legile justiției, proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale. Camera Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu, este de regulă for decizional în chestiunile referitoare la justiție. Va acționa avocata crimei organizate altfel decât în interesul foștilor sau viitorilor săi clienți? Câtă lipsă de responsabilitate la PSD să dea o poziție atât de importantă pe mâna unui personaj atât de controversat? Cam cu cât spirit de răzbunare vine Laura Vicol la șefia Comisia Juridice, mai ales că ea însăși reținută prin 2015 de DNA și trimisă, dar achitată în 2018 de Înalta Curte? Nu vi se pare că se află într-un evident conflict moral de interese? Fostul președinte al Comisiei Juridice din vremea regimului Dragnea, Florin Iordache, mirosea a apă de trandafiri în comparație cu lumea sulfuroasă care a propulsat-o pe Laura Vicol într-o poziție atât de importantă în stat."

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările