Cum NU va funcţiona monitorizarea ţărilor europene privind respectarea valorilor UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine va monitoriza pe cine la nivelul Uniunii Europene şi pe ce bază de valori?
Cine va monitoriza pe cine la nivelul Uniunii Europene şi pe ce bază de valori?

De fiecare dată când se propune un nou mecanism de verificare a respectării valorilor UE mă aştept la ce-i mai rău. Nu pentru că intenţia nu e lăudabilă, iar descrierea teoretică atractivă. Ci pentru că putem ghici de pe acum felul în care NU va funcţiona un asemenea sistem de monitorizare. Punem pariu că numai anumite ţări nu vor respecta valorile UE, în timp ce altele vor fi ”corecte” indiferent ce ar propune?

România nu respectă valorile UE, această prejudecată este răspândită la nivelul întregii Europe. Sau, mai precis, Guvernul nu le respectă, ca să facem şi aici o diferenţiere. Băsescu le respectă, acest lucru e clar, el le-a respectat întotdeauna, în rest toţi suntem vinovaţi. Hai la monitorizare. Cât despre alte ţări, cei care îi vânează pe imigranţi şi-i transformă în delicvenţii de serviciu, cei care doresc să-i amprenteze, să-i alunge sau măcar să le facă viaţa grea ca să plece de unde au venit, ei respectă valorile UE. Hai să ne referim acum la minorităţi. România nu respectă drepturile minorităţilor orice le-ar face. Din principiu. Cât timp minorităţile nu au înghiţit de tot majoritatea, nu conduc statul în întregime, nu ocupă toate poziţiile, nu iau toate deciziile, nu au autonomie şi în părţile din teritoriul naţional unde sunt câţiva etnici răsfiraţi, România nu va îndeplini criteriile monitorizării şi va fi penalizată, sau cel puţin va fi sub presiune. Acolo unde există etnici români în ţări UE sau în ţări care vor să adere, lor nu trebuie să li se recunoască nici măcar existenţa, sunt înghesuiţi, marginalizaţi, discriminaţi, abuzaţi, ţinuţi la index, dar nu e nicio problemă.

Orice mecanism de monitorizare se aplică doar ţărilor nou venite sau celor care nu au influenţa politică necesară la nivel european să-şi apere cauza. Monitorizarea nu va folosi la nimic decât la perpetuarea situaţiei existente, în care unii sunt mai valoroşi decât alţii indiferent de evoluţia lor.

Ştiu că trebuie să începem evaluarea unei propuneri pe baza prezumţiei de nevinovăţie, dar am văzut deja de prea multe ori cum se aplică ocaua la nivel european ca să mai cred că aceasta are o singură măsură. Nimeni nu o să oblige ţările mai vechi din UE să respecte nimic, pentru că ele definesc aceste valori şi le interpretează după cum le convine. Orice mecanism de monitorizare se aplică doar ţărilor nou venite sau celor care nu au influenţa politică necesară la nivel european să-şi apere cauza. Monitorizarea nu va folosi la nimic decât la perpetuarea situaţiei existente, în care unii sunt mai valoroşi decât alţii indiferent de evoluţia lor. Acesta este pronosticul meu referitor la acest nou mecanism de monitorizare pentru că am văzut cum a fost folosit MCV-ul politic de popularii europeni, cum a fost distorsionat sensul integrării în Schengen, deviat de la pregătirea vămilor la MCV şi apoi la minoritatea romă şi cum orice mecanism ajunge să fie folosit la cu totul altceva pentru simplul fapt că există şi atunci poate fi manipulat în funcţie de situaţia şi interesul de moment.

Care sunt, din altă perspectivă acum, valorile UE? Uite cum se văd ele în prezent şi nu prea sunt semne de schimbare. O valoare UE este că România este obligatoriu piaţă de desfacere, dar nu şi exportator (pentru că bunurile noastre nu întrunesc condiţiile UE, de ce altceva, şi ofer ca exemplu produsele alimentare), că firmele străine sunt invitate la noi, dar nu şi cetăţenii noştri la ei şi, în genere, că tot ce vine de afară e bun, iar tot ce producem sau facem noi e rău. Imaginaţi-vă acum un mecanism de monitorizare care să cimenteze acest set de valori şi aveţi în faţa voastră viitorul luminos... Eu nu zic că România e perfectă şi că nu are probleme, departe de mine acest lucru, dar cine e fără pată să ridice primul piatra şi să arunce. Realitatea este că toată lumea aruncă din toate părţile cu pietre în noi, deşi nimeni nu e chiar aşa de imaculat cum suntem noi lăsaţi să credem. Iar monitorizarea va fi doar un alt sistem oficial de aruncat cu pietre. Ghiciţi cine va lovi pe cine! Ca să dau numai un exemplu, ce ţară credeţi că va fi toată ziua cu monitorizarea pe noi în problema nerespectării drepturilor minorităţilor (pentru că ea, desigur, este raiul altor etnii decât cea majoritară)?...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite