Cum oferă PSD amnistie pe timp de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu a tras de timp pentru a încerca să ducă la votul proiectul de lege, dar a fost nevoit să renunţe şi să accepte retrimiterea la comisii. FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu a tras de timp pentru a încerca să ducă la votul proiectul de lege, dar a fost nevoit să renunţe şi să accepte retrimiterea la comisii. FOTO Mediafax

Camera Deputaţilor e la un pas de a adopta un proiect al PSD care permite aleşilor locali declaraţi incompatibili înainte de 2017 să candideze la primării. Mai mult, printr-un amendament adus de PSD, Pro România şi UDMR sunt permise şi candidaturile aleşilor locali care au fost declaraţi incompatibili după 2017, dacă pentru aceştia nu există o decizie definitivă.

Proiectul de lege al  PSD-istului Cosmin Preda, liderul senatorilor social-democraţi, avea ca scop declarat iniţial clarificarea legislaţiei în ceea ce priveşte cine poate şi cine nu să candideze la alegerile locale din 2020, în cazul unor probleme de incompatibilitate în ultimii ani. Mai exact, primarii sau alţi aleşi locali cărora li s-a comunicat starea de incompatibilitatea în ultimii trei ani nu aveau dreptul să candideze, în schimb ceilalţi, cu rapoarte mai vechi de trei ani, puteau candida.

„Cadou” pentru aleşii locali

Proiectul pentru modificarea Codului Administrativ a suferit schimbări prin mai multe amendamente propuse de PSD, Pro România şi UDMR în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, for condus de PSD-istul de Nicuşor Halici, dar controlat de Florin Iordache şi Eugen Nicolicea, doi dintre juriştii PSD care au avut nenumărate încercări de a mutila legislaţia penală. În urma dezbaterii din acest for, PSD şi aliaţii de moment au decis că pot candida şi ocupa funcţii de aleşi locali persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai mult de trei ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, rămase definitive.

Mai mult, pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele care au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate cu mai puţin de 3 ani înainte de data alegerilor, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate, dacă acestea nu au rămas definitive prin hotărâre judecătorească. Acest amendament deschide astfel uşa candidaturilor unor persoane care au fost deja găsite incompatibile, dar încă se judecă cu ANI.

Date ascunse de PSD

De altfel, Agenţia Naţională de Integritate a trimis un document în care arată problemele care vor apărea în urma schimbării legislaţiei şi faptul că mulţi edili şi alţi aleşi locali vor scăpa de acuzaţii. Însă conducerea PSD a comisiei a ţinut la sertar documentul ANI. „Nu a primit nimeni materialul trimis de Agenţia Naţională de Integritate. L-au ţinut ascuns de noi. Ne-am trezit doar cu amendamentele pe care le voiau trecute de comisie”, a declarat pentru Adevărul deputatul Gabriel Andronache, unul dintre juriştii PNL. Surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate au declarat pentru G4Media că în urma acestei decizii vor fi amnistiaţi cel puţin 1.000 de aleşi locali. Mai precis, ar fi vorba de 400 de consilieri locali şi 600 de primari.

USR a stricat planul celorlalte partide

PSD, sprijinit de mai multe partide, a introdus pe ordinea de zi a Camerei iniţiativa legislativă. Totul a mers conform planului pentru PSD, sprijinit tacit şi de Pro România, UDMR, dar şi de o parte PNL, până când USR, prin vocea deputatului Stelian Ion, a cerut vot de retrimitere proiectului pentru două săptămâni la comisii. Votul pentru retrimiterea la comisii a arătat situaţia problematică pentru PSD. După mai bine de jumătate de oră în care, pe lângă votul electronic au fost date şi telefoane pentru a fi exprimat votul, situaţia arăta că 132 de deputaţi sunt pentru retrimitere la comisii, 132 pentru vot final în plen. Până la urmă, după ce au apărut acuzaţii de fraudare a votului, liderii de grup au decis retrimiterea proiectului la comisii pentru o săptămână.

Fiind probleme privind numărarea voturilor şi scorul strâns între menţinerea iniţiativei pe ordinea de zi sau retrimiterea la comisii, liderii de grup au mers pe varianta retrimiterii la comisiile de specialitate pentru o săptămână. Surprinzătoare a fost poziţia unor lideri ai Puterii, cum e cazul deputatului Victor Paul Dobre. Deşi era înscris iniţial pentru luarea cuvântului, viceliderul PNL a tăcut mâlc. De altfel, nu e pentru prima dată când deputaţi ai PNL cum e Dobre au poziţionări controversate, acesta fiind şi unul dintre cei mai mari susţinători ai pensiilor speciale pentru parlamentari, deşi partidul susţine că e împotriva acestora. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite