Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum pierde Ludovic

29
3 Aug 2021 07:49:01
Ovidiu Raeţchi

Faptul că noul preşedinte al PNL va fi Florin Cîţu nu mai e de circa o lună un secret pentru cei care cunosc atmosfera din PNL şi erorile care îi sunt reproşate lui Ludovic Orban, cu precădere în ultimul an.

Nu mai e un secret nici pentru cei care observă trendul (the trend is your friend) şi care numără filialele din fiecare tabără. Nu mai e un secret pentru oamenii care înţeleg marea vulnerabilitate a lui Ludovic – vulnerabilitate care nu ţine nici de propria persoană (e un politician redutabil), nici de echipa lui lărgită (în care se găsesc mulţi oameni valoroşi), ci de camarila (sau senzaţia de camarilă) din proximitatea lui imediată (iar acest lucru este admis inclusiv de cei care aleg să îi rămână loiali). În sfârşit, faptul că Ludovic Orban ştie că pierde PNL nu mai e un secret dacă te uiţi la erorile de poziţionare pe care le face – erori pe care Orban din 2020, cu experienţa lui uriaşă, nu le-ar fi comis sub nicio formă.

A fost, mai întâi, pasul naţionalist şi religios straniu din urmă cu câteva săptămâni. Straniu pentru că Ludovic Orban a evitat de-a lungul unei cariere întinse pe decenii astfel de abordări. Şi când a ghidat PNL spre conservatorism, a făcut-o din umbră, cu mâna şi vocea altora. Nu doar pentru că asta nu e o poziţionare coerentă cu imaginea lui consacrată, ci şi pentru că ştie bine faptul că preşedintele Iohannis a evitat întotdeauna stridenţele naţionalist-bisericoase. Deşi e el însuşi credincios şi merge constant la biserică, Iohannis a trecut printr-un val imund de atacuri ale falangei Ponta-Firea din raţiuni de familie şi confesiune. Poziţionându-se ca liberal autentic, Iohannis a condus România în blocul statelor pro-Bruxelles şi pro-libertărţi, în opoziţie cu şovinismul conservator practicat de Varşovia şi Budapesta. Şi a promovat – atât cât îi permitea poziţia de arbitru constituţional – tabăra toleranţei la Referendumul pentru Familie. Din toate aceste motive, Ludovic Orban ştia că împingerea PNL spre o viziune politică de tip Viktor Orban înseamnă un gest ostil faţă de preşedinte. A făcut-o deliberat sau a fost o eroare produsă pe fondul nevozităţii şi căldurii?

Un indiciu pentru a răspunde la această întrebare vine de la o nouă poziţie bizară asumată de Ludovic zilele trecute. Sugestia, încă discretă, dar dezvoltată ulterior de unul din consilierii săi, că în lupta din PNL s-ar implica nişte „forţe” din afara partidului, nişte grupuri, nişte structuri – împotriva cărora el va lupta „ca la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz”. Împotriva acestor forţe, a spus Orban, el se va bate nu doar „pentru PNL”, ci de-a dreptul „pentru România” (forţele fiind, altfel spus, şi anti-naţionale). Cunoaştem bine acest discurs – de la Ponta, Dragnea şi zeci de alţi zeci de politicieni pe cale de a pierde puterea. Şi ştim bine cum el evoluează în trepte – la început vin sugestiile şi săgeţile, apoi se ajunge pe şleau la Soros, DNA şi servicii (în formele mai grave, şi la „ambasade”). Iar aici nu mai e vorba de un accident şi de o eroare. O astfel de poziţionare ar fi o catastrofă pentru PNL: un preşedinte al liberalilor care recită poezia lui Liviu Dragnea e echivalent cu falimentul politic şi moral al partidului.

Nimic nu e mai important în acest zile pentru viitorul PNL decât modul în care Ludovic Orban se împacă cu înfrângerea sa inevitabilă din septembrie. Cu responsabilitatea admirabilă dovedită în 2016, când s-a retras din cursa pentru primăria Capitalei? Sau persistând în naţionalismul-conspiraţionist consacrat de Dragnea în ultimul său an în fruntea PSD? Aşa cum am mai spus, spre deosebire de Dragnea, Ludovic Orban e departe de a fi un politician epuizat dacă pierde această rundă politică; rămâne cu o bază loială în PNL (probabil cifra lui reală în partid e undeva la 30% – dar sunt adepţi stabili); nu are probleme penale şi a avut un mandat rezonabil ca preşedinte. Dar e esenţial să piardă curat, responsabil, fără să dea semne de frustrare, fără să naufragieze în mesaje cu iz pesedist. Până acum, din păcate, pare să dea rateuri în acest demers. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Muntean Cocolino
3.08.2021, 07:59:06

Raetschi zi sincer te arde la poponet Citu?

-17 (35 voturi)
Iulian Arion
3.08.2021, 08:14:34

Raetchi, Ai fost parlamentar PNL si ti-ai insusisit ilegal 4 800 lei lunar diurna, desi erai bucurestean si nu aveai dreptul. Ti-ai schimbat resedinta in provincie sa poti fura. Orban te-a dat respins de pe lista de candidati. Acum te razbuni?

-7 (31 voturi)
Cotor
3.08.2021, 09:17:29

Parerea mea ca diftongul Tara arde (si azi deabinelea) cand babele se piaptana trebuie sa fi fost inventat pe romani !

-17 (21 voturi)
Ciobanul Adevarului
3.08.2021, 08:16:02

O sansa la normalitate pentru Romania inseamna un PNL care sa nu alunece in directia groteasca a nationalismului amestecat cu religia. Ramane de vazut, insa, si cat de decent se va prezenta tabara lui Catu dupa castigarea alegerilor interne, pentru ca nu e de ajuns sa si castige, trebuie sa produca mai apoi un act de conducere (a partidului si a unei bune parti din Guvern) de calitate, avand prioritare interesele tarii si nu imbogatirea personala. Orice sansa rateaza PNL-ul (dupa alegerile din Septembrie) este o sansa sporita de esec pentru tara noastra, si pur si simplu nu ne mai permitem asa ceva!

+19 (31 voturi)
Iulian Arion
3.08.2021, 08:26:46

De cand au preluat puterea in 2019, liberalii n-au decontat nimic din fondurile alocate de UE. Suntem la 49% grad de absorbtie. Zilnic incep proiecte noi de investitii doar pentru a plati avansurile si a le abandona. Nu ingrijoreaza pe nimeni din actuala guvernare si nici din propaganda din mass media.

-14 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările