Cum plănuieşte Iohannis să o lase pe Olguţa Vasilescu în afara Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a refuzat-o pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor, pe motiv că nu are expertiza necesară, preşedintele Klaus Iohannis ar putea să o respingă şi pentru Ministerul Dezvoltării, tot pe motiv de nepotrivire. În cazul unui nou refuz prezidenţial, Lia Olguţa Vasilescu ar rămâne definitiv pe dinafara Guvernului. Doar o decizia a CCR ar mai putea schimba situaţia

Potrivit deciziei CCR din decembrie anul trecut, preşedintele are două pârghii prin care poate bloca numirea unui nou ministru. Prima: şeful statului poate refuza o propunere de ministru ori de câte ori există un motiv de legalitate. A doua posibilitate: preşedintele poate refuza un ministru şi pe motiv de oportunitate, însă doar o singură dată, motivat.

În noiembrie, premierul Viorica Dăncilă i-a propus pe Ilan Laufer pentru Ministerul Dezvoltării şi pe Lia Olguţa Vasilescu pentru ministerul Transporturilor. Joia trecută, adică o lună şi jumătate mai târziu, preşedintele a anunţat că l-a respins pe Ilan Laufer pe motiv de legalitate, deşi nu precizează clar care sunt condiţiile legale pe care Laufer nu le îndeplineşte. La al doilea minister - Transporturi – preşedintele nu a fost de acord cu numirea Liei Olguţa Vasilescu pe motiv că „persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al  transporturilor“. Aşadar, motiv de oportunitate.

În aceeaşi zi în care a primit cele două refuzuri de la Cotroceni, Guvernul a trimis noile nominalizări. Viorica Dăncilă a făcut o semi-rocadă: a mutat-o pe Lia Olguţa Vasilescu la Dezvoltare, iar la Ministerul Transporturilor l-a propus pe Mircea Drăghici, trezorierul PSD, unul dintre apropiaţii lui Dragnea. Ce va face Iohannis?

La ministerul Transporutilor, preşedintele nu mai are dreptul să-l refuze pe Drăghici pe motiv de oportunitate, pentru că a tras unicul glonţ în cazul Olguţei Vasilescu. Deci şeful statului ori îl va accepta pe Drăghici, ori îl va respinge pe motiv de legalitate, cu condiţia să găsească un temei juridic.

De partea cealaltă, la Ministerul Dezvoltării, Iohannis şi-a păstrat în mânecă asul oportunităţii. Aşa cum a invocat slaba expertiză a Olguţei Vasilescu pentru Ministerul Transporturilor, ar putea folosi acelaşi argument şi pentru Ministerul Dezvoltării. Mai multe surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că preşedintele Iohannis nu este de acord cu menţinerea Liei Olguţa Vasilescu  în Guvern, după ce deputata PSD l-a atacat în mai multe rânduri pe motiv etnice şi religioase.

Nici Dragnea nu o vrea pe Olguţa ministru
În cazul în care Klaus Iohannis refuză şi a doua oară numirea Olguţei Vasilescu, fostul ministru al Muncii ar rămâne definitive pe dinafara Executivului, căci premierul nu poate indica a doua oară, „aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie, la acelaşi minister“, după cum au explicat magistraţii CCR.

Singura soluţie ca Olguţa Vasilescu să rămână în continuare ministru este o nouă decizie a CCR, care să constate că primul refuz al preşedintelui Iohannis pentru Ministerul Dezvoltării (Ilan Laufer) nu a fos pe criterii de legalitate, ci, de fapt, tot pe oportunitate. Astfel, Klaus Iohannis ar fi nevoit să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu ministru al Dezvoltării, căci pe motive personale are dreptul doar la un singur refuz, potrivit deciziei CCR. Numai că Olguţa Vasilescu ar putea fi blocată chiar de propriul partid. Nici Liviu Dragnea nu o mai vrea în Executiv, ca să mai diminueze din puterea pe care Olguţa Vasilescu a căpătat-o în PSD, au explicat surse politice pentru „Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite