Cum poţi să iei un miliard de lei de la Educaţie, ştiind că ai 2000 de şcoli cu wc-ul în curte? Cum? Cu nesimţire maximă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cred să existe un alt caz de nesimţire mai mare la actualul guvern. La premierul Dăncilă, ministrul Teodorovici, la dna Andronescu. Ştii foarte bine că ai 2000 de şcoli cu wc-ul în curte, fără condiţii igienice minimale, cu copii care şi-au pierdut viaţa căzând în gropi improvizate, şi iei la rectificare un miliard de lei de la Educaţie ca să-l dai nu ştiu unde.

Nu vreau să aud că şcolile sunt în grija primăriilor, iar banii veneau de la alte capitole bugetare. Şcolile sunt ale statului şi se putea reglementa prin OUG ca acei bani să fie cheltuiţi pentru grupuri sociale moderne. Din 300 de miliarde euro, bugetul de stat, nu s-a considerat prioritate să se aloce un miliard şcolilor cu wc-ul in curte!

S-au dat OUG-uri pentru te miri ce aiureli, şi nu se putea da acum pentru sănătatea şi protecţia a zeci de mii de copii? Se putea înfiinţa un departament la Educaţie sau la Dezvoltare Regională strict cu acest obiectiv: să construiască 2000 de grupuri sociale moderne în şcolile în care lipsesc. Un miliard de lei împărţit la 2000 de şcoli rezultau 500.000 de lei de şcoală. Bani suficienţi pentru modernizarea wc-urilor şi dotarea şcolilor cu cele necesare. Poate elevii veneau cu drag la şcoală şi nu mai abandonau şcoala. Învăţau să se spele pe mâini şi să folosească săpunul la şcoală, dacă acasă nu aveau condiţiile de igienă necesare.

În Vaslui, la dl Dumitru Buzatu, mare şef PSD, avem 389 şcoli cu wc-ul în curte. Nu vă este ruşine, dle Buzatu? Asta nu se cheamă nesimţire? În Suceava, Iaşi, Botoşani, sunt peste 200 de şcoli cu wc-ul în curte, în fiecare dintre aceste judeţe.

În Vaslui, la dl Dumitru Buzatu, mare şef PSD, avem 389 şcoli cu wc-ul în curte. Nu vă este ruşine, dle Buzatu? Asta nu se cheamă nesimţire? În Suceava, Iaşi, Botoşani, sunt peste 200 de şcoli cu wc-ul în curte, în fiecare dintre aceste judeţe. Doamnă premier Dăncilă, sunteţi în zonă, aţi vizitat vreo şcoală cu wc-ul în curte? Sigur nu şi nici nu aveţi de gând. Aşa că vă arăt eu poza unui astfel de wc.

Primăriile au primit 4 miliarde de lei la rectificare

N-am auzit că aceşti bani să aibă ca destinaţie expresă modernizarea şcolilor. Se vor duce în salariile angajaţilor primăriilor, care au primit dreptul să şi le dubleze sau chiar tripleze. Rămăseseră fără bani de salarii şi acum i-a rezolvat statul. Dar la zecile de mii de copii care se duc la wc-uri în curte, nu s-a gândit nimeni din conducerea statului. O nesimţire greu de înţeles şi descris.

Am văzut în aceste zile cozi de kilometri de maşini, pe şoselele spre munte şi spre mare. Sau pe centura Capitalei. Toate acestea demonstrează, îl citez pe Tăriceanu, impotenţa statului român, a guvernului român. Care nu este în stare să aloce banii necesari modernizării infrastructurii ţării. Impotenţa explicată şi prin nesimţire.

Cum dirijează guvernul banii?

După interese electorale. Câte voturi putea lua de la părinţii elevilor din cele 2000 de şcoli cu wc-ul în curte? 30-40.000 de voturi. Prea puţine. Au dat banii pentru salariile din primării, în speranţa că aceşti bani se vor transforma în voturi la viitoarele alegeri. Culmea e că pe 26 mai au văzut ce păcăleală le-au tras primăriile. Scorul PSD la jumătate, iar ALDE nu a făcut nici pragul electoral. Adică, şi nesimţiţi şi proşti. Aruncă banii fără rezultate electorale notabile. Iar în acest timp, zeci de mii de elevi merg la wc-uri aflate în curtea şcolilor, fără condiţii minimale de igienă, riscându-şi viaţa şi sănătatea. O mai mare nesimţire decât aceasta nu cred că se poate imagina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite