Cum profită PSD de tensiunile între PNL şi PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu ar vrea să profite de tensiunile dintre PNL şi PMP. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
Marcel Ciolacu ar vrea să profite de tensiunile dintre PNL şi PMP. FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

PSD negociază cu PMP susţinerea moţiunii de cenzură, voturile aleşilor din partidul lui Băsescu garantând succesul demiterii Guvernului Orban, potrivit unor surse politice. Mişcarea vine după ce PMP a fost exclus din coaliţia anti-PSD din Capitală.

Tensiunile între PNL şi PMP ar putea să escaladeze odată cu depunerea moţiunii de cenzură, după ce partidul condus de Traian Băsescu a fost scos din alianţa anti-PSD de la Bucureşti. Surse politice susţin pentru „Adevărul” că PSD negociază cu PMP susţinerea moţiunii de cenzură, profitând de situaţia generată de neînţelegerile între populari şi liberali la Capitală. Partidul lui Băsescu controlează 20 de voturi, adică un număr care ar asigura demiterea Guvernului Orban.

PSD, alături de ALDE, Pro România şi deputaţii plecaţi la PPU, la care se mai adaugă câţiva neafiliaţi, ar reuşi să strângă aproape 240 de voturi. Însă voturile PMP ar da siguranţă partidului condus de Marcel Ciolacu, în cazul unor posibile trădări, cum ar fi cele ale parlamentarilor din partidul controlat de Dan Voiculescu, PPU, nouă la număr. Îngrijorarea referitoare la PPU are loc după ce PSD nu a acceptat să dea locuri în consiliile de sector la Bucureşti, prin încheierea unei alianţe. Situaţia e complicată pentru Ciolacu deoarece, indiferent dacă moţiunea va fi votată înainte sau după Congresul PSD din 22 august, liderul social-democrat va fi aspru criticat dacă nu demite Guvernul. Aşadar, voturile PMP s-ar potrivi ca o mănuşă.

PMP, după cum recunosc şi mai mulţi lideri liberali, s-a comportat corect în lunile de guvernare PNL, fiind susţinătorul tuturor proiectelor propuse de cei de la Palatul Victoria. „Cu excepţia insistenţei lor pentru adoptarea unei OUG privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi, PMP a sprijinit mereu Guvernul, din noiembrie până acum. E drept, au fost şi recompensaţi cu funcţii, dar mereu s-au ţinut de cuvânt”, a declarat un vicepreşedinte al PNL pentru „Adevărul”.

De altfel, liberalii încearcă în continuare să găsească o soluţie de compromis pentru a evita depunerea dosarului de candidatură al lui Băsescu, însă şansele răzgândirii celor din PMP sunt destul de mici. PNL a încercat până în ultima secundă să-l facă să se răzgândească în privinţa candidaturii şi pe Dan Cristian Popescu, fiindu-i promisă funcţia de viceprimar, potrivit unor surse politice, dar s-au lovit de refuzul acestuia. Până la urmă a ales PSD.

Primele acuzaţii

PMP a lăsat să transpire public distanţarea de PNL prin discursul liderului deputaţilor formaţiunii de miercuri, când şi premierul Ludovic Orban se afla în sala de plen a Parlamentului. „Cu tot respectul pentru Guvernul Ludovic Orban, pentru care PMP a votat de două ori, gestionarea deficitară a pandemiei se vede de la o poştă. Avem cel mai mare număr de infectări raportat la suta de locuitori, dintre ţările europene”, a afirmat deputatul Marius Paşcan.

Liderul deputaţilor PMP nu a uitat să arunce săgeţi şi în direcţia scandalului contractelor cu dedicaţie din timpul pandemiei. „PMP solicită instituţiilor statului să îşi facă datoria, iar toţi cei responsabili trebuie să răspundă penal”, a subliniat Paşcan. De altfel, e pentru prima dată când oamenii lui Băsescu amintesc de neregulile privind achiziţiile făcute de Guvernul Orban pe timpul pandemiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite