Cum putem face cât mai mult rău României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediafax FOTO/Bogdan Baraghin
Mediafax FOTO/Bogdan Baraghin

Câteodată cred că unii dintre politicienii noştri chiar nu ştiu ce implicaţii pot avea vorbele pe care le rostesc şi care pot lovi departe, foarte greu, chiar mortal, în interesele naţionale ale unei Românii care se doreşte a fi recunoscută drept stat de drept, ca atare stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană şi în NATO.

Mesaj repetat de toate guvernările, indiferent de culoarea lor politică, evident asumat acum de coaliţia PSD-ALDE, mesaj de forţă pe care vrea să-l rostească pe un ton cât mai convingător doamna prim-ministru la întâlnirile de azi şi mâine cu înalţii oficiali de la Bruxelles. Mesaj care ar trebui, în principiu, să conţină toate asigurările de normalitate şi previzibilitate cu care România să contra-atace eficient în momentul în care, în modul cel mai deschis, apar îngrijorări solide în ce priveşte respectarea de către ţara noastră a principiilor statului de drept şi a valorilor fundamentale ale Uniunii Europene. Idei pe care le va susţine şi preşedintele Iohannis la Summitul informal de vineri, atunci când, practic, începe marea discuţie care urmează să se finalizeze la Summitul de la Sibiu din primăvara lui 2019, prin adoptarea unei foarte aşteptate Declaraţii Comune privind viitorul Europei.

Firesc ar fi ca, în acest moment, partidele politice din România să se poziţioneze pe această linie de conduită.

Se poate?

Nu se poate.

Exact cu câteva ore înainte de începerea vizitei la Bruxelles a doamnei prim-ministru, un politician din PSD, nume important deoarece deja s-a anunţat ca viitor candidat la competiţia prezidenţială, vine cu un mesaj care transmite românilor dar şi tuturor partenerilor noştri externi că în România se petrece ceva deosebit de grav, fără precedent de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial: ne-am afla, conform părerii exprimate de dl. Dan Pleşoianu, în etapa de instaurare a Statului Nazist!

Liviu Pleşoianu FOTO Inquam 

image

Iată argumentaţia sa, parte a unui lung text publicat pe pagina sa de FB:

„Statul Paralel se transformă chiar în aceste zile în Statul Nazist. ...Noi ce facem?

Credeaţi că acapararea întregii Românii de către Statul Paralel este ultima etapă a experimentului la care suntem supuşi? Nu, nu este. Următoarea etapă, care se desfăşoară chiar în aceste luni, este transformarea Statului Paralel în Statul Nazist. De ce este necesară această nouă etapă? Pentru că cei care ne hotărăsc destinul în laboratoare vor să evite „erori” precum cea din 2012, când am fost atât de aproape să le dejucăm planurile prin Referendumul împotriva lui Băsescu. Dacă urmăriţi cum au evoluat lucrurile de atunci şi până în zilele noastre, primul lucru pe care îl veţi observa, foarte uşor, este RADICALIZAREA apostolilor Statului Paralel. Priviţi retrospectiv acest crescendo al agresivităţii: Roşia Montană – Colectiv – OUG 13 – „Next Level”. Veţi constata că „maturizarea străzii” înseamnă de fapt un singur lucru – trecerea către un nivel de agresivitate atât de mare încât majoritatea să nu se mai simtă majoritate şi, cel mai important, să nu mai aibă curajul să se exprime. „Next level” este nivelul de agresivitate exacerbată, la pragul violenţei, având menirea de a-i determina pe cei mulţi să stea în băncile lor şi să-şi ţină gura. Acesta este nivelul următor, cel în care, fiindu-vă frică, deşi cunoaşteţi faptul că sunteţi majoritari – SĂ NU MAI AVEŢI CURAJUL DE A VĂ EXPRIMA! „Next Level” este exact sloganul care certifică trecerea de la etapa Statului Paralel la cea a Statului Nazist“

Bine-bine. dar cine să-l ia în serios? Cine, în marile cancelarii, ştie ceva de existenţa domnului Pleşoianu? Bună întrebare, dar tehnic irelevantă. Şi iată de ce.

În aceste cancelarii ajung, provenind din surse diverse, dar în primul rând de la analiştii de „surse deschise“ din ambasade, tot ceea ce este considerat relevant de piaţa internă. Iar informaţiile, la nivelul sediilor centrale din agenţiile de informaţii, se triază automat, conform unei grile specifice de sortare şi analiză care foloseşte câteva cuvinte-cheie. Printre acestea, vă rog să nu aveţi niciun fel de îndoială în acest sens, se află şi termenii sau sintagmele „nazism“, „neo-nazism“, „ideologie nazistă“. Când grila respectivă le detectează, textul integral este selectat automat, trimis pentru traducere şi direcţionat înspre echipele de analişti care răspund de ţara, zona sau continentul respectiv. Aceştia sunt obligaţi să analizeze textul respectiv şi să-l pună în contextul jocului politic intern din ţara de provenienţă şi să-l asocieze cu preocupările, ameninţările sau tendinţele manifestate la nivel zonal.

Perspectiva pe care o deschide politicianul care face parte din coaliţia aflată la guvernare, câştigătoare netă a alegerilor, deţinând o majoritate confortabilă în ambele Camere ale Parlamentului României este, în acest sens, nu numai îngrijorătoare în sine, dar, cu certitudine, este şi foarte posibil de interpretat ca un semnal că mesajele oficiale din România sunt un dar, de fapt, realitatea arată cu totul şi cu totul altceva, finalitatea imediată fiind cea a instaurării unui Stat Nazist într-o ţară membră UE şi NATO. Fără ca nimeni din PSD să nu aibă vreun comentariu sau vreo reacţie pe această temă.

Asta în contextul în care în politica europeană există tensiunile şi spaimele reale legate de ascensiunea grupurilor de extremă dreaptă, unele considerate drept simpatizante sau chiar urmaş directe ale ideologiilor naziste. Iar asta provoacă reacţii foarte dure la nivelul societăţilor europene şi numai. Acesta este contextul actual la care, în cazul României, se adaugă şi amintire istorice ale alianţei noastre cu puterile Axei, cu Germania nazistă, asta înainte să fi întors armele şi a ne fi alăturat în ultimul moment Puterilor Aliate.

Şi acum venim să spunem tuturor că în România se naşte un Stat Nazist? În jocul acesta, nu există şi nu sunt admisibile metafore. Implicaţiile sunt prea mari şi interesele care pot fi implicate sunt atât de complexe încât „o simplă vorbă“ poate face imens de mult rău României, tocmai fiindcă poate fi folosită imediat ca armă mortală de toţi neprietenii, de la vest la est. Chiar nu există nici o limită transferului urii şi bătăliilor interne înspre cutia de rezonanţă imensă şi atât de sensibilă a jocurilor internaţionale de putere? Realizaţi oare ce implicaţii poate avea pentru credibilitatea şi chiar destinul ţării noastre formularea aceasta „România = Stat Nazist“?

Să ne oprim cât mai rapid din acest joc periculos. Asta nu mai e glumă, nu mai sunt comportamente de tip pernicios-balcanic, nu mai sunt mofturi oarecare. Sunt afirmaţii-acuzaţie foarte clare şi să nu dea Dumnezeu ca cineva să le ia în serios pentru că răspunsul ar putea fie cu adevărat devastator. Gândiţi-vă doar la faptul că, din 1945 încoace, niciun politician european nu a spus vreodată că în ţara sa se instaurează un Stat Nazist. Numai la noi s-a auzit asta. Oare de ce?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite