Cum a ratat Iohannis alegerile anticipate. Pactul cu PSD, ucis de Coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu au coabitat perfect până la apariţia Coronaviruslui Foto: George Călin/Inquam Photos
Klaus Iohannis şi Marcel Ciolacu au coabitat perfect până la apariţia Coronaviruslui Foto: George Călin/Inquam Photos

Primari aleşi în două tururi? Nu. Preşedinţi de Consilii Judeţene aleşi indirect? Nu. Alegeri anticipate? Nu. Cum au ratat Klaus Iohannis şi PNL marile obiective politice pe care şi le-au asumat în toamnă.

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Cîţu premier cu scopul să pice în Parlament. Însă, public, Iohannis, Orban şi Cîţu au spus că PNL încearcă să strângă o majoritate. De ce a fost nevoie de o piesă de teatru ridicolă? Pentru că CCR abia respinsese desemnarea lui Orban, pe motiv că liderul PNL spusese la TV că scopul său nu e să strângă o majoritate, ci să fie respins, ca să se ajungă la anticipate. Deci Iohannis şi Orban una au gândit, alta au spus, lucru de înţeles în politică, cu condiţia să nu fii penibil

Florin Cîţu a fost o marfă bună de pus în vitrină, pe fondul antipatiei PSD. Cîţu e unul dintre puţinii liberali anti-PSD din convingere, nu făţarnici. Deci Iohannis a jucat inteligent: a livrat singurul premier care nu putea fi acceptat de PSD. Mutarea l-a ajutat şi pe Marcel Ciolacu, care a putut explica în mod credibil că nu poate vota un premier pe care partidul său l-a terfelit în ultimele luni. Drumul spre anticipate părea sigur

Numai că au apărut două momente care au schimbat jocul: Coronavirusul şi decizia CCR care a pus cruce alegerilor anticipate. Jumătate dintre parlamentarii PSD oricum ar fi vrut să voteze Guvernul Cîţu pentru a scăpa de anticipate, dintr-un calcul pragmatic: ar mai fi încasat câteva zeci de mii de euro până la finalul anului, în condiţiile în care oricum alt mandat n-ar mai fi prins. Pentru parlamentarii PSD, Coronavirusul a fost motivul perfect să pună presiune pe Ciolacu, astfel încât partidul să voteze Guvernul Cîţu.

Deşi s-a dat peste cap să impună varianta anticipatelor, Cioalcu nu era într-o situaţie în care să joace foarte tare, pentru că vine Congresul PSD, iar el are nevoie de linişte, oameni buni, ca să fie ales preşedinte plin.

Ludovic Orban a sperat până în ultima clipă că PSD nu va vota Guvernul Cîţu - garanţia că nu putea fi strânsă o majoritate parlamentară. Însă joi-dimineaţă, Ciolacu a cedat: PSD urma să voteze noul Executiv, pe motiv că ţara are nevoie de stabilitate.

Drept urmare, Orban, care nu a luat nicio secundă în calcul că ar putea renunţa la funcţia de premier, l-a forţat pe Cîţu să demisioneze, cu sprijinul lui Iohannis. Dragnea l-a dat jos pe Grindeanu, Orban l-a blocat pe Cîţu. Aceeaşi logică.

De ce l-a ”răzgândit” Orban pe Cîţu? Pentru că a învăţat lecţia PSD. După ce docila Dăncilă a fost instalată la Palatul Victoria doar să execute, dar în final a ajuns preşedintele PSD şi candidat la preşedinţie, Orban a suflat şi-n iaurt. Acceptându-l pe Cîţu, liderul PNL şi-ar fi tăiat singur creanga de sub picioare, pentru că mecanismele puterii funcţionează identic, fie că vorbim de PSD, PNL, USR sau alte partide.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite