Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum reprezintă parlamentarii noştri interesele României? Curată batjocură!

36
26 Jun 2019 10:19:25
Cristian Unteanu

Chiar în bătaie de joc, căci altă caracterizare nu am putut găsi pentru modul în care aleşii noştri membri ai delegaţiei române la APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) au înţeles mizele uriaşe ale votului privind raportul care deschidea porţile prezenţei Federaţiei Ruse în acest for internaţional.

Doar doi dintre cei 10 membri + 10 membri supleanţi (aveţi aici lista fericiţilor aleşi, delegaţie prezidată de ilustrul senator Pop Liviu-Marian, fost ministru al învăţământului românesc) au găsit că este cazul să-şi îndeplinească minima îndatorire de a fi prezenţi la şedinţă şi a vota: Iulian Bulai (USR) a votat împotrivă şi Gheorghe-Dinu Socotar (PSD) s-a exprimat în favoarea Rusiei (aveţi aici lista voturilor).

Delegaţiile Franţei şi Italiei în ansamblu au sprijinit rezoluţia care permite delegaţiei ruse să revină la lucru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Rezoluţia a fost sprijinită în totalitate şi de delegaţii din Austria, Azerbaidjan, Cipru, Spania, Islanda, Irlanda, Norvegia, Portugalia, Slovacia, Serbia, San Marino şi Turcia.

Armenia, Belgia, Elveţia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Finlanda, Croaţia, Liechtenstein, Moldova, România şi Ţările de Jos au sprijinit parţial întoarcerea delegaţiei ruse. Toţi parlamentarii din Ucraina şi Georgia au votat împotrivă. De asemenea, împotriva acestei decizii s-au exprimat majoritatea delegaţilor din Polonia, Lituania, Letonia, Marea Britanie, Estonia şi Suedia.

În principiu, astfel se încheie 5 ani de criză instituţională în relaţia între APCE şi Moscova, forul internaţional decizând în 2014 retragerea dreptului de vot al Rusiei din cauza anexării Crimeii. Moscova a boicotat imediat instanţa europeană şi, din 2017, a refuzat să mai achite contribuţia sa anuală la bugetul Consiliului Europei. În principiu, spun, deoarece azi urmează să se discute şi apoi să se voteze asupra unor contestaţii privind componenţa şi împuternicirile specifice de care dispune delegaţia rusă.

Mizele sunt enorme.

În primul rând, poate fi nu acest vot echivalat cu un semnal general asupra unui reviriment viitor, de mare amploare, al relaţiilor între UE şi Rusia şi, la modul mai larg, între cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi Federaţia Rusă, printre Statele Membre fiind unele cu care Moscova are relaţii cel puţin complicate (Georgia, R.Moldova, Ucraina, spre exemplu)? Foarte posibil ca aceasta să fie intenţia, mai ales când vedem sprijinul acordat de Germania şi Franţa demersului de acum din APCR. Mai greu însă de realizat pe termen scurt, aşa că vom asista în următoarele luni la deschideri progresive în domeniul sancţiunilor în măsura în care Moscova va trimite semnalele că acceptă deschiderea unor negocieri, discrete la început şi apoi oficiale privind implementarea unei „soluţii Chişinău“ în statele cu probleme din estul Mării Negre şi apoi în Ucraina.

În al doilea rând, să nu uităm rolul tradiţional acordat Consiliului Europei în raport cu arhitectura instituţională a UE: cel mai adesea, în domenii critice (cum ar fi domeniul apărării statului de drept, democraţiei şi drepturilor omului). În acest context ministrul german de Externe, Heiko Maas, şi-a exprimat satisfacţia faţă de reintrarea Rusiei în drepturile sale depline de membră a APCE. Oficialul german a spus într-un comunicat că este o veste bună pentru societatea civilă rusă şi cetăţenii ruşi, care se vor putea plânge pe autorităţile ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În domenii foarte sensibile, Consiliul Europei declanşează în premieră anchete şi studii de caz, preluate apoi de organismele Uniunii Europene pentru a fi integrate ca bază comprehensivă a propriilor evaluări şi decizii. Cazul României este elocvent şi, din păcate, mai ales în ultimii doi ani, a devenit caz-şcoală.  

Iată de ce, acum, poziţionarea faţă de Rusia poate să fie, într-un anume fel, un political preview la ceea ce ar putea urma.

Ce anume?

Pe fond, este vorba despre posibilitatea ca, supusă presiunii contextuale de acum din spaţiul euro-atlantic şi supusă unei presiuni constante şi foarte vizibile din partea Preşedintelui Trump, liderii europeni să simtă nevoia măcar să atenueze asperităţile din relaţia cu vecinul de la est. La o presiune contextuală, doar un răspuns contextual sau poate fi ceva mai mult?

Depinde de mai mulţi factori transformaţi,din păcate, în vectori de presiune care acţionează asupra europenilor. Printre altele, iar asta urmează să decidă viitorii lideri ai instituţiilor europeni mandataţi de şefii de state şi guverne şi cu aprobarea PE, poate fi vorba despre deschiderea viitoare, cu mult mai amplă, a marilor sectoare strategice (energie, tehnologie) pentru cooperare cu companii ruseşti, adică dezvoltarea modelului North Stream I şi II pentru asigurarea unei independenţa energetice pe termen lung a Europei. Dar şi altele, aflate demult la stadiul de proiec, parte a marelui proiect de care se vorbeşte de peste un deceniu la Bruxelles, acela al unui acord comprehensiv, strategic, de liber schimb cu Rusia. Ceea ce, la limită, ar putea fi un scenariu strategic de contrapondere a ceea ce încearcă acum să propună americanii statelor prietene din Orientul Apropiat.

Este o opţiune dificilă, poate chiar extrem de dificilă şi care va întâmpina obiecţii în multe State Membre, mai ales în această zonă de contact din estul Europei unde raţionamentele de oportunitate politică şi economică se îmbină extrem de strâns cu logica militară de supravieţuire. Dar, tocmai de asta, România ar trebui să avem o clasă politică formată din profesionişti care să participe şi nu să rateze acest tip de mari dezbateri, realmente existenţiale pentru soarta jocurilor viitoare şi care, cu siguranţă, sunt determinate pentru structurile de putere în viitor. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre voturi pe asemenea documente.

De ce acest dezinteres al delegaţiei române la APCE într-un moment în care se decide o chestiune vitală, tocmai fiindcă un vot pro sau contra arată sensul unei decizii mai ample, a unei linii politice asumate naţional... Dar, cine ştie, în stilul nepăsării balcanice, nici n-ar trebui să ne pese. În definitiv, cei doi parlamentari măcar s-au obosit să ajungă la Strasbourg şi să încaseze diurna zilnică, dar pe ceilalţi chiar i-a durut undeva.

Banii oricum curg, cine stă să ceară rapoarte şi cui? Banii curg deoarece sunt ai contribuabilului şi acesta, cum se ştie bine, e cam prost de felul lui, nici nu cere socoteală şi, ca atare, nici nu trebuie informat pe ce se aruncă taxele şi impozitele pe care le plăteşte. Mai citiţi lista membrilor delegaţiei la APCE şi vă lămuriţi despre ce vorbim. Tare păcat!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Vanatorul/d.c.
26.06.2019, 10:26:57

”Cum reprezintă parlamentarii noştri interesele României?” Denigrând-o, domnule Unteanu..! Si nu numai parlamentarii..! Toti dusmanii Romaniei o fac..! Cine sunt adevaratii dusmani ai tarii..? Pai va spune nenea Vânatorul imediat..! Adevaratii dusmani ai tarii sunt cei care , invocand lupta impotriva mafiei PSD si a coruptiei, ne prezinta ca pe cei mai corupti, mai imbecili si mai babuinizati indivizi din UE..! Sunt cei care lucreza cu sârg nu numai la spolierea resurselor naturale, la falimentarea firmelor indigene, la instrainarea terenului agricol si la tranfosrmarea tarii in ghena de gunoi a UE, ci si la distrugere totala a imaginii si credibilitatii Romaniei, si mai ales la ”segregarea” societatii in tabere si chiar in regiuni politice antagonice pe care le vor conflictuale si..ireconciliabile, ceea ce pune in pericol atat solidaritatea nationala cat mai ales..integritatea teritoriala, suveranitatea, independenta si caracterul unitar şi indivizibil al statului roman..! Acesti nenorociti care, pretextând lupta anti-PSD si anticoruptie, ii invrajbesc pe romani turnandu-le zilnic in urechi otrava urii si a propagandei gruparilor politico-financiare globalist-neo-marxiste din afara, care nenorociti, de la inaltimea functiilor lor (Presedinte, Procuror general, Procuror sef DNA, parlamenari, europarlamentari, etc) mai trag si flegme in obrazul romanilor prezentandu-i ca pe ultimii oameni ai planetei, sunt adevaratii tradatori ai romanilor si ai dezideratelor si interselor lor nationale si individuale. Nimic nu poate justifica voluptatea cu care aceste cozi de topor isi denigreaza poporul si tara..! Nici macar setea de bani si putere..! Pentru ca sa fie clar..! Toti acesti netrebnici care, de la inaltimea functiilor lor exagereaza cu buna stiinta si numai in sens negativ realitatile României, cersind totodata si bunavointa lobby-stilor corupti din staff-ul UE, nu tin cont de un lucru deosebit de important: indiferent cat de pozitiva ar fi pe viitor evolutia Romaniei, imaginea de tara va ramane pentru o lunga perioada de timp cea pe care o zugravesc ei si jigodiile propagandistice antiromanesti, nenorociti care, pretextând că luptă impotriva mafiei pesediste si a coruptiei, isi bat joc de interesele nationale doar pentru a primi de la diferite grupari de interese politico-financiare-mafiote antinationale de-afara si din tara sustinere politica sau argintii lui Iuda (sau si, una si alta)..! Nicio tara din UE, si nici macar din intreaga lume, nu se auto-denigreaza sistematic si cu o voluptate de-a dreptul bolnava, asa cum face Romania prin intermediul politicienilor ei gen Iohannis &Co, impostori care care odata ajunsi in cele mai importante functii in stat, impreuna cu cei pe care-i mentin sau ii numesc in fruntea unor institutii, infing vârtos limbi in bocancii tuturor celor care-si doresc o Ramanie slăbita de lichelismul propriilor ei politicieni si vesnic pocnitoare din clacaie in fata lobby-stilor globalismului neo-marxist, ai multinationaleleor si ai consortiilor bancare, recte birocratii corupti din staff-ul UE..!

-14 (28 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.06.2019, 11:28:22

Si haideti sa vedem cine sunt oamenii trimisi de cele mai mari 2 paride romanesti )PNL si PSD) sa ne reprezinte in parlamentul european..! Iohannis, cel mai penal politician in sensul cuvantului ”penal” dat chiar de catre el, impreuna cu propagandistii lui securistico-sereisti cu care striga ”Hotii!” aratand cu degetul in toate directiile (sperand sa distraga astfel atentia de la faptul ca insasi Alba ca Zapada cu cap de neam? avea cel putin 17 dosare penale ”clasate” de catre un sobolan rosu (Gusti Lazar) pe care, din recunostiinta, il si pusese Procuror General, impreuna cu ”partidul meu” PNL) i-a prostit pe romani in asa hal, incat acestia au trimis cu votul lor in PE , pe urmatorii escroci si mafioti aflati pe lista mafiei liberale: - Rares Bogdan, locul 1 pe lista - Conform propriei declaratii de interese în perioada în care era realizator de emisiuni la postul Realitatea TV a primit bani de la holdingul Phoenicia (detinut de milionarul Mohamad Murad), în acelasi timp realizând la hotelul acestuia emisiuni dedicate sprijinirii lui Murad pentru a fi desemnat candidatul PNL la Primaria Constanta. Firma lui de PR a avut contracte cu diferite entitati de stat valoare de peste 1,5 milioane de euro, multe neaparând în declaratia de interese. - Mircea Hava, locul 2 pe lista - Sotia acestuia folosea masinile Politiei Locale pentru a se deplasa în scop personal. Politia Locala a achizitionat o limuzina în valoare de 70.000 de euro, cu destinatia „masina de interventie”, iar în fapt aceasta este folosita pentru transportul lui Hava. În timp ce era primar Hava conducea un ONG local, Fundatia PAEM Alba, suspectata pentru deturnare de fonduri europene. În care angajati erau membrii familiei sale. Dupa descoperirea conflictului de interese, la conducerea ONG-ului a venit nora primarului, în prezent Funda?ia PAEM primind numeroase finantari directe, fara concurs, de la Primarie . - Siegfried Muresan, locul 3 pe lista - Fripturist traseist, a fost la PDL si la PMP, ultimul din urma fiind partidul pe listele caruia a fost ales europarlamentar ?i de la care a plecat în anul 2018, trecând la mafia PNL. - Vasile Blaga, locul 4 pe lista - Fiica sa a beneficiat în ultimii doi ani de sase contracte atribuite direct de institutii din sistemul national de sanatate publica – conform declaratiei de interese. A propulsat în anul 2012 pe listele PDL la alegerile parlamentare, pe loc eligibil, precum si la sefia organizatiei nationale de tineret a partidului pe nepotul sau, Sorin Moldovan. A fost sef de campanie de mai multe ori la diferite alegeri pentru PDL - Valean Adina-Ioana, locul 5 pe lista - A fost pe lista neagra a sussinatorilor proiectului minier de la Roaia Montana. - Daniel Buda, locul 6 pe lista - Asistentii sai, angajati si platiti din bani de la Parlamentul European, derulau alte activitati, în tara, în folosul acestuia. - Gheorghe Falca, locul 8 pe lista - Descoperit în conflict de interese penal de catre ANI, decizia se judeca în prezent. Amendat de catre Consiliul pentru Combaterea Discriminarii pentru lipsa faciltatilor la transportul local pentru persoanele cu dizabilitati. - Cristian Busoi, locul 9 pe lista - Firmele finilor lui Cristian Busoi erau conectate la contracte cu Primaria Timisoara, condusa de colegul sau Nicolae Robu. Conform Curtii de Conturi, acestia au produs un prejudiciu de 8,1 milioane de lei. - Marian-Jean Marinescu, locul 10 pe lista - Detine o firma de cadastru si topografie la Craiova – Cartotop. Presa a raportat ca ar avea 8 contracte din fonduri publice, acordate prin atribuire directa. Firma sa participa la proiectul mamut de cadastrare a terenurilor din România.Afacerile cu statul îi aduc peste 2,2 milioane de euro, conform declaratiei sale de avere. Pana si PSD-ul are mai putin mafioti si escrosi trimisi in PE. Iata, ”pentru comparatie”, mafiotii si escrocii trimisi de PSD la Bruxelles: - Rovana Plumb, pozitia 1 pe lista - DNA a cerut ridicarea imunitatii Rovanei Plumb în dosarul "Belina" pentru infractiunea de complicitate la abuz în serviciu, dar cererea a fost respinsa în Parlament. A fost pe lista neagra a sustinatorilor proiectului minier de la Rosia Montana. - Chris Terhes, pozitia 4 pe lista - A intrat în politica fara a parasi Biserica Greco-Catolica, devenind incompatibil, fapt ce i-a atras excluderea din cult. A colaborat înainte cu PDL ?i alte partide de dreapta, având interventii ambigue pe probleme anticoruptie din partea unei organizatii obscure din diaspora. - Dan Nica, pozitia 5 pe lista - trimis în judecata în Dosarul Microsoft II. Potrivit Rise Project, numele fostului ministru social-democrat figureaza în documentele depuse, pe 5 iulie 2012, la Curtea de Arbitraj din Suedia de catre avocatul lui Thomas Lundin – fostul manager al Ericsson România. Thomas Lundin sustine ca ar fi platit sume importante de bani lui Dan Nica pentru “a apara interesele companiei L.M. Ericsson”. - Tudor Ciuhodaru, pozitia 7 pe lista - este traseist, bifând urmatoarele partide: PSD-PC, UNPR, PC, UNPR, PP-DD, ajungând în cele din urma tot în PSD. - Dragos Benea, pozitia 8 pe lista - este apropiat firmei Branpis, care a obtinut de-a lungul ultimilor 10 ani zeci de contracte în primariile din jud. Bacau. Unul dintre actionarii Branpis, Dan Brîndusoiu, este sotul unei foste consiliere a lui Dragos Benea. Brîndu?oiu si un fost actionar al Branpis, Razvan Gaina, au fost asociati cu partenera lui Benea în societatea Trevi SRL. Acuma e timpul sa-i intreb ceva pe votantii penelisto-iohannisti, dar mai ales pe gunoaiele penelist-iohanniste care troleaza pe site-uri in slujba ciumei galbene si a escrocului imobiliar de la Cotroceni (PNL). Bai flacai, cat de gros trebuie sa aveti șoricul facial, ca sa nu va apuce rusinea stiind bine pe cine ati votat si slugarit, pe cine ati trimis in PE, desi in public va smulgeati cu totii parul din cap, va rupeati hainele de pe voi de ”indignare” si va dadeati cu totii ”oripilati” de coruptii, penali si escrocii PSD-lui..? Pana si mafia pesedista a trimis la in PE mai putini mafioti si escroci decat ati trimis voi, mafia penelista si ”Alba ca Zapada” cu cap de neamt, impostorul penal scapat de puscarie si plantat la Cotroceni ca sa tina spatele si sa acopere mizerile si abuzurile aripii iohannist-securitice a mafiei din Justitie si pocnesca din calcaie in fata gruparilor de interese politico finaciare antiromanesti, antinationale..! Numai ca stiti ceva, gunoaielor..? In afara de faptul ca ati trimis 10 escroci si mafioti sa pape si banii UE, n-ati castigat nimic..! Absolut nimic..! Nici cu alegerile parlamentare si nici cu referendumul..! Mafiotii PSD se afla in continuare la guvernare si legiferare si va scuipa in continuare coji de seminte in căpățâni si voua, si nulitatii cu cap de neamț de la Cotroceni..! Singurii care au castigat si vor continua sa castige sunt..cei de la Alianta 2020, oameni seriosi si cintsiti, care nu au vrut si nici nu vor sa se ”mânjeasca” facand gasca cu voi sau cu PSD-ul, sa-l sustina la prezidentiale pe fanfaronul cu minte inceata pe care voi si alte lichele toante si fara pic de demnitate il slugariti ca disperatii..!

-16 (22 voturi)
Spurcati si Blestemati Romani
26.06.2019, 11:46:24

Comentariu considerat abuziv.

Ce ar spune Isus
26.06.2019, 10:49:43

Comentariu considerat abuziv.

1mike
26.06.2019, 11:50:28

UE este aservita Rusiei.

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (36)