Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum s-a făcut Firea că desfiinţează firmele primăriei care au tocat milioane de euro

17
7 Apr 2020 20:07:21
Autor: Sebastian Zachmann
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei

Gabriela Firea a propus ca 8 companii municipale să fie comasate cu altele existente. În total, primăria numără 22 de companii, aşadar, după reorganizare, vor rămâne 14. Motivul? Reducerea costurilor de funcţionare. Însă desfiinţarea companiilor se va face doar scriptic, pentru că, în realitate, angajaţii vor fi absorbiţi de noile companii-mamă, finanţate tot din banii bucureştenilor. Practic, Firea mută banii publici dintr-un buzunar în altul

Nicuşor Dan, candidatul comun al dreptei pentru Primăria Capitalei, susţine că operaţiunea gândită de Gabriela Firea are două scopuri. ”1. Să amestece raportarea financiară şi operaţională a mai multor companii, pentru a nu fi evidente nici pierderile, nici actrivitatea dezastruoasa a acestora. 2. Să preia oamenii cu funcţiii de conducere din companiile fără activitate relevantă, care ar trebui desfiinţate, şi să le dea aceleaşi salarii în alte companii”, susţine Nicuşor Dan.

Stelian Bujduveanu, liderul consilierilor generali PNL, susţine că Firea continuă să ţină în braţe clientela de partid, deşi România e deja în criză economică. ”PSD, prin companiile muncipale, a tocat sume exorbitante pe salariile unor angajaţi care au tăiat frunză la câini. Toţi şefii din cele opt companii muncipale dizolvate vor fi preluaţi de noile companii-mamă, cu aceleaşi lefuri, într-o perioadă în care zeci de mii de români şi-au pierdut job-urile, iar alte sute de mii au intrat în şomaj tehnic. Aşadar, chiar şi pe fondul crizei economice care a lovit deja România, la Primăria Capitalei e belşug pentru sinecurişti”, a scris Bujduveanu pe Facebook.

”S-au risipit 600 milioane de euro”
Ana Ciceală, consilier general USR, a calculat câţi bani a tocat primăria din 2017 până azi. ”S-au risipit cu aceste companii municipale peste 600 de milioane de euro, bani publici. Cine răspunde totuşi?”, a întrebat, retoric, Ana Ciceală.

Gabriela Firea a burduşit cele 22 de companii municpale cu pile, cunoştinţe şi relaţii. Un exemplu notoriu este Alina Laufer, vedetă în emisiuni mondene, soţia fostului ministru pentru IMM-uri, Ilan Laufer. „O cunosc pe doamna Gabriela Firea de foarte multă vreme şi mi-am pus experienţa la dispoziţia dumneaei în rânduri repetate. Nu sunt sportivă de performanţă, însă am făcut cursuri de antrenor. Am făcut nişte cursuri pentru mine“, spunea Alina Laufer, administrator al Companiei municipale pentru sport, firmă care nu a fost desfiinţată de Firea.

Stelian Bujduveanu susţine că firmele primăriei trebuie desfiinţate, nu comasate. ”Singura soluţie pentru a opri risipa din fondurilor publice este desfiinţarea tutoror acestor companii, clientela PSD să fie îndepărtată rapid de la rezervorul cu resurse, iar angajaţii cu activitate concretă să fie încadraţi în direcţiile primăriei, într-o grilă de salarizare corectă”, arată liberalul.

Fuziunea impusă de Gabriela Firea are şi o puternică componentă ilegală, pentru că instanţa a hotârât, într-o sentinţă definitivă din 2019, că toate cele 22 de companii municipale au fost înfiinţate ilegal. În mod firesc, Gabriela Firea ar fi trebuit să le desfiinţeze încă de anul trecut. N-a făcut-o. Acum, opt companii ilegale sunt topite în alte companii ilegale, care funcţionează din bani publici.

Ce se comasează
• Compania Municipală Managementul Transportului şi Compania Municipală Tehnologia Informaţiei vor fi absorbite de Compania Municipală Managementul Traficului.
• Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat şi Compania Municipală Pază şi Securitate vor fi absorbite de Compania Municipală Medicală.
• Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde va fi absorbită de Compania Municipală Parcuri şi Grădini.
•  Compania Municipală Consolidări va fi absorbită de Trustul de Clădiri Metropolitane.
• Compania Municipală Turistică şi Compania Municipală Agrement vor fi absorbite de Compania Municipală Publicitate şi Afişaj.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

bec
7.04.2020, 20:20:36

dupa ce trece pandemia, se va termina si cu pandelemia. Matracuca din voluntari da tun dupa tun, crede ca nimeni nu vede din cauza de virus., ca toti primarii pedeseristi de altfel.

+6 (6 voturi)
Tomescu Tom
7.04.2020, 20:21:19

Dacă instanţa a hotârât, într-o sentinţă definitivă din 2019, că toate cele 22 de companii municipale au fost înfiinţate ilegal .. cum se face că nu este respectată sentința ??? Ce valoare are acea sentința definitivă .... ? Este o joacă de-a justiția ? . Adică .. de la un anumit nivel ... nu se mai respectă legea ?? Sau legile țării .. sunt doar pentru ăia mititei ..cetățenii ce-și duc ziua de pe o zi pe alta ?

+7 (7 voturi)
Lamuritorul
7.04.2020, 20:22:50

”S-au risipit cu aceste companii municipale peste 600 de milioane de euro, bani publici. Cine răspunde totuşi?, a întrebat, retoric, Ana Ciceala." Ne intrebam si noi, tot retoric, daca mai avem organe si daca ele mai intra in erectie.

+3 (3 voturi)
Florian Radu
7.04.2020, 20:28:45

MAIMUTELE ASTE COCLARE DIN PSD SUNT TOTI HOTI SI-AU FACT LEGI CA SA SE PROTEJEZE DE LA FURT ASTIA TREBUIESC BAGATI TOTI LA PUSCARIE PENTRU DISTRUGEREA ROMANIEI

+6 (6 voturi)
mitrut
7.04.2020, 20:28:47

Jaf la drumul mare, dar daca bucurestenilor nu le pasa... s-o realeaga!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările