Cum s-au pozitionat Florin Cîţu, Rareş Bogdan şi Dacian Cioloş privind clasarea „Dosarului 10 august”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Politicienii din coaliţia de guvernare şi-au exprimat dezamăgirea faţă de decizia de clasare a instanţei în ceea ce priveşte „Dosarul 10 august”, însă au anunţat că vor lua atitudine pentru a se afla adevărul despre intervenţia violentă a jandarmilor, inclusiv găsirea unei căi de redeschidere a acestuia.

Premierul Florin Cîţu a explicat că i-a cerut în mod expres ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să găsească „rapid soluţii” pentru continuarea dosarului, precizare făcută la scurt timp după decizia instanţei. „Vă daţi seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluţii ca vinovaţii să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face. Am discutat ieri (n.red.: marţi) cu ministrul Justiţiei şi vom merge înainte. Să vedem, mai sunt căi. Cu siguranţă, în continuare încercăm să rezolvăm problema”, a declarat premierul Florin Cîţu într-un interviu pentru G4Media.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a punctat faptul că nu va comenta decizia Tribunalului Bucureşti, dar că în timpul mandatului său va încerca să înlăture „anomaliile sistemice” din sistemul de justiţie şi să repare „stricăciunile făcute de PSD”. În schimb, co-preşedintele USR-PLUS Dacian Cioloş a recomandat înfiinţarea unei comisii parlamentare. „Eu unul vreau să ştiu ce s-a întâmplat pe 10 august şi cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”, a subliniat Dacian Cioloş, care a punctat faptul că nu se aşteaptă ca acest dosar să mai fie redeschis.

CEDO, o variantă pentru dreptate

Mult mai dur a reacţionat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, care a declarat că îi vine să se ia „cu mâinile de cap” după ce a aflat decizia şi a afirmat că lucrurile nu pot rămâne aşa. „Mereu aceeaşi reţetă: nişte politruci ajunşi în fruntea statului folosesc instrumentele la îndemână – indivizi cu uniforme, măciuci şi eventual grade – pentru a bate, a umili sau chiar a omorî români fără vină, după care ei şi ai lor mermelesc lucrurile aşa încât nici ei nu sunt vinovaţi, nici instrumentele lor”, a declarat Voiculescu.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că va încerca, alături de victimele violenţelor de la 10 august, să se adreseze CEDO pentru a redeschide dosarul. „Am avut, încă o dată, imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia nu funcţionează, unde Justiţia umblă cu capul spart. Faptul că după trei ani de zile nu se întâmplă nimic şi tot ce a fost acolo a fost şters cu buretele arată că Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor pentru libertate”, a conchis Rareş Bogdan.

Gruparea Savonea iese la atac

Secţia pentru judecători din CSM, controlată de gruparea Savonea, i-a criticat dur pe politicienii Puterii care s-au declarat nemulţumiţi de decizia privind clasarea „Dosarului 10 august”, considerând că aceştia atacă democraţia şi dau dovadă de derapaje de limbaj. „Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său”, au transmis judecătorii din CSM.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite