Cum se salvează Iohannis din poziţia de şah-mat cu ajutorul PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis la Congresul PNL FOTO Captură video
Klaus Iohannis la Congresul PNL FOTO Captură video

Preşedintele Klaus Iohannis nu se grăbeşte, nu crede că e nevoie urgentă de un nou guvern, aşa că primele negocieri după căderea cabinetului Florin Cîţu prin moţiune de cenzură vor fi abia peste şase-şapte zile.

Nu că n-ar fi la curent cu faptul că în România nu mai există niciun pat liber la terapie intensivă, nu că n-ar înţelege că sistemul sanitar autohton e în pragul colapsului sau că guvernul interimar nu poate introduce măsuri de protecţie a populaţiei sau alte restricţii. Pur şi simplu, preşedintele se află ca un rege pe tabla de şah înainte de a ajunge în situaţia limită de şah-mat.

Klaus Iohannis ar vrea să-şi ducă planul mai departe şi să nu se abată de la soluţia, care pare contra naturii, cea a guvernului minoritar PNL susţinut în parlament de PSD. În acelaşi timp, presiunile asupra preşedintelui cresc din ce în ce mai mult. Se uită în jur şi vede că oamenii decenţi din politică, mass-media şi mediul intelectual îl detestă aproape visceral pe Florin Cîţu. Vede că sondajele arată o nemulţumire a populaţiei faţă de executiv de circa 80% şi că scorul lui Cîţu e în scădere şi mult sub scorul partidului. Primeşte, în acelaşi timp, semnale de la Bruxelles că ar trebui să încurajeze reluarea coaliţiei de guvernare dintre PNL, USR-PLUS şi UDMR, în aşa fel încât România să facă modificările necesare revenirii la statul de drept.

Cu toate acestea, Rareş Bogdan, unul dintre politicienii apropiaţi preşedintelui, care este şi prim-vicepreşedinte al liberalilor, susţine că PNL îl va propune din nou pentru funcţia de premier pe Florin Cîţu: „Nu există altă decizie”. O astfel de abordare a crizei menţine blocajul, fiindcă noul lider USR-PLUS, Dacian Cioloş, a spus de mai multe ori în ce condiţii ar putea USR-PLUS să se întoarcă la putere: cu alt premier şi cu un calendar ferm de reforme.

Klaus Iohannis nu vrea, însă, un guvern cu USR şi încearcă să-i scoată ţapi ispăşitori ai crizei pe cei din Uniunea Salvaţi România: „Este o situaţie complicată, o situaţie care a fost generată - această moţiune şi trecerea ei prin Parlament -  de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alţii clamând grija pentru români şi aşa mai departe”.

Preşedintele simplifică ecuaţia atunci când spune că totul ar fi pornit de la USR, care „a plecat din Guvern şi a votat împreună cu PSD şi AUR moţiunea de cenzură de astăzi”.

Această logică reducţionistă elimină, însă, adevărul, îl modifică, îl deformează şi îl transformă în propagandă. De fapt, Florin Cîţu, din poziţia lui de şef al guvernului, a hotărât intempestiv şi fără să se consulte cu partidele aflate în arcul guvernamental să-l demită pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Era a doua decizie de acest fel, după ce Cîţu îl eliminase anterior pe fostul ministru USR-PLUS al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în condiţii similare.

Premierul demis, preşedintele şi destui liberali erau nervoşi pe modificările propuse de fostul ministru al Justiţiei, care încerca de aproape un an de zile să desfiinţeze Secţia Specială şi să modifice legile juridice masacrate în perioada guvernării PSD.

Tragerea pe linie moartă a fostului ministru al Justiţiei a fost doar pretextul unei manevre care să ducă la scoaterea USR-PLUS de la guvernare. Nu există argumente clare şi raţionale care să explice această mutare. Modificările anunţate de fostul ministru al Justiţiei, prin care preşedintele nu mai era singur în jocul numirii procurorilor-şefi, puteau fi atenuate printr-o discuţie cu Stelian Ion, care s-a dovedit mereu maleabil şi uşor de convins.

Dar liberalii nu i-au mai vrut pe cei din USR în guvern, poate fiindcă miniştrii lor au părut mereu mai implicaţi, mai activi, cu reformele pregătite de mult. PNL e la un pas de o guvernare susţinută de PSD. De altfel, preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat după moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu şi că ar fi gata să susţină doar un guvern tehnocrat, care să pregătească alegeri anticipate pentru anul viitor şi doar dacă acesta ar adopta zece condiţii puse de PSD, între ele plafonarea preţului la energie, subvenţii pentru familiile nevoiaşe, creşterea alocaţiilor, a salariului mediu şi a pensiilor, cumpărarea rapidă a încă 1500 de paturi speciale pentru terapie intensivă.

Această ofertă făcută de Marcel Ciolacu la Antena 3 după căderea lui Florin Cîţu sugerează că PSD e gata să înceapă negocierile cu PNL şi cu Klaus Iohannis. Nimeni nu poate crede, însă, că PSD chiar ar vrea să declanşeze alegeri anticipate şi că parlamentarii social-democraţi ar renunţa de bunăvoie la fotoliile lor confortabile şi bine plătite din Senat şi Camera Deputaţilor, pentru care au cheltuit mulţi bani şi multă energie.

Deci, în vreme ce USR a făcut avansuri inutile liberalilor, social-democraţii se pregătesc să bată palma cu PNL. Acest aranjament ar putea fi fatal pentru liberali, mai ales că opţiunile din sondaje arată un partid în scădere constantă. Nici pentru preşedinte nu e o rezolvare onorabilă, cu toate că el a cochetat cu social-democraţii în perioade de crize şi mai mari, când PNL, PSD şi fondatorul Antenei 3 proiectau puciuri pe fondul cărora l-ar fi adus în fotoliul de premier pe Iohannis. În acest fel, preşedintele Iohannis ar închide cercul vicios al legăturilor sale politice, fără să se complice cu gesturile istorice.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite