REPORTAJ Cum a serbat PSD trei ani de la căderea Guvernului MRU: „Nu uităm şi nu iertăm!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii s-au reunit, la Parlament, pentru a marca trei ani de la principalul eveniment care i-a adus la putere: căderea Guvernului condus de Mihai Răzvan-Ungureanu.

Liderul PSD Victor Ponta a găzduit luni, într-una din sălile Parlamentului, o manifestare cu un puternic iz propagandistic la care i-a invitat inclusiv pe liderii Opoziţiei, dar şi mai mulţi aleşi care între timp au ajuns în arest, precum Relu Fenechiu, Miron Mitrea sau Cătălin Voicu. Despre aceştia din urmă, Ponta nu a pomenit nimic. În schimb, în discursuri scurte, întrerupte de imagini savuroase pentru cei aflaţi în sală, precum cele de la protestele din iarna lui 2012, Ponta i-a înţepat strategic pe liberali, pe care i-a acuzat că fraternizează cu duşmanul PDL.

La sărbătoarea PSD care nu a durat mai mult de 40 de minute au participat atât preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât şi membri actuali ai Partidului Liberal Reformator condus de acesta. Un moment de confuzie s-a creat înainte de eveniment când Vasile Blaga, care trecea prin faţa sălii, a dat piept cu presa. „Participaţi?”, l-a chestionat un jurnalist, iar Blaga s-a încruntat şi a grăbit pasul.

În schimb, o prezenţă aparte a fost Sebastian Ghiţă, care deşi a demisionat din PSD a rămas alături de partid. Spre deosebire de Tăriceanu, Liviu Dragnea sau Ecaterina Andronescu, care au venit şi ei la eveniment, Ghiţă şi-a ales un loc retras, undeva în spatele camerelor de luat vederi, de unde a urmărit materialul de câteva minute prin care social-democraţii şi-au reamintit de vremurile bune.

„Istoria nu se poate rescrie”

Vizibil relaxat şi zâmbitor, îmbrăcat cu un costum închis la culoare la care a asortat o cravată festivă, bleumarin cu buline albe şi un ecuson pe care erau înghesuite cuvintele „3 ani, începutul sfârşitului regimului Băsescu-Boc-Predoiu”, Ponta şi-a început discursul.

„Vreau să spun doar câteva cuvinte, pentru că în această seară imaginile sunt mai importante decât cuvintele. În urmă cu trei ani, am participat la un eveniment unic până acum. Vreau să mulţumesc tuturor oamenilor care au făcut posibilă această schimbare istorică. Am considerat de datoria mea, ca iniţiator al acestui eveniment, să îi invit pe cei 235 de membri ai Parlamentului care au votat moţiunea de cenzură. Aşa este politicos şi normal. Le mulţumesc şi celor care nu au venit, dar istoria nu se poate rescrie – au votat acea moţiune”, le-a transmis Ponta celor prezenţi şi i-a invitat să revadă imagini ale momentelor care i-au adus unde sunt astăzi – la putere. „Sunt foarte mândru că am fost unul dintre cei 235 care au votat acea moţiune de cenzură. Nu m-am răzgândit, nu m-am împrietenit cu cei pe care i-am dat jos. Schimbarea de atunci nu a fost o întâmplare, ci a venit într-un context social şi politic pe care cred că vi-l puteţi reaminti mult mai bine prin imagini decât printr-un discurs.”, a subliniat el.

„Cel mai nefast regim politic”

Imediat după disursul premierului şi liderului PSD, sala I.C. Brătianu din Casa Poporului a vuit, pe acordurile înalte ale unei arii de operetă, iar social-democraţii şi-au pironit ochii pe ecranul de unde au revăzut un Traian Băsescu surâzător şi sfidător, o Elena Udrea la fel de zâmbitoare şi elegantă sau un Vasile Blaga încruntat. Când aria muzicală a ajuns la final, o voce i-a anunţat pe social-democraţii care stăteau cuminţi pe scaune: „Astăzi se împlinesc trei ani de la începutul sfârşitului regimului Băsescu. Nu uităm şi nu iertăm! Băsescu,Udrea, Năstase, Blejnar, Boc, Falcă, Predoiu sau Pinalti au jefuit România, i-au umilit pe români şi au instaurat cel mai nefast regim politic!”, a tunat vocea. „În timp ce facturile României creşteau nejustificat, ei băteau palma cu băieţii deştepţi. Videnii şi Predoii stăteau ascunşi prin Monte Carlo şi trimiteau la televizor măscărici, indivizi ca Blejnar. Tupeul portocaliu a atins cota de avarie când Traian Băsescu l-a atacat pe doctorul Raed Arafat”, au fost informaţi cei prezenţi.

Imaginile de la protestele din iarna lui 2012 i-au făcut pe aleşii PSD, PC şi PLR să aplaude furtunos, iar unii chiar au fotografiat momentul. În aplauzele zgomotoase, Ponta a revenit pe scenă şi, pe un ton de pedagog, i-a lămurit pe cei prezenţi: “Vreau să explic că USL nu a fost o idee a doi-trei oameni politici, ci a fost o reacţie la ce aţi văzut mai devreme şi un efort pe care liderii social-democraţi, liberali, conservatori l-am făcut”. Încă o dată, Ponta a mai îndreptat o săgeată către liberali. „Aş vrea să vă aduceţi aminte că am votat,toţi cei de acolo, că nu vom colabora niciodată cu PDL. Sunt convins că această promisiune şi acel angajament nu a fost uitat. Momentul 27 aprilie a fost un moment pregătit atât în ce priveşte aşteptările populaţiei, cât şi USL. A fost o zi destul de lungă şi pentru cei care au trăit ca parlamentari, dar şi ca susţinători”, a spus el.

Spre final, Ponta le-a prezentat parlamentarilor şi partea plină a guvernării: 300 de kilometri de autostradă în plus şi 200 în lucru, după cum a susţinut, preţuri mai ieftine la alimente şi promisiuni pentru un trai mai bun. După un bilanţ scurt, a coborât de pe scenă, în aplauzele alor săi, în timp ce jumătate dintre cei prezenţi se buluceau deja spre ieşire. Astfel, în mai puţin de 40 de minute, social-democraţii, conservatorii şi oamenii lui Tăriceanu au ieşit din sală relaxaţi şi surâzători. „A fost interesant documentarul”, i-a transmis un social-democrat din liga inferioară lui Titus Corlăţean, iar fostul ministru de Externe i-a răspuns cu un zâmbet: „Viaţa e interesantă”.

MRU: Aţi trişat şi aţi câştigat
Fostul premier Mihai Răzvan-Ungureanu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat lui Victor Ponta, la trei ani după ce a fost debarcat de la Palatul Victoria. „În urma cu trei ani, aţi trişat şi aţi câştigat. Aţi mizat pe foamea de putere, aţi speculat nemulţumirea românilor, aţi negociat cu laşii, i-aţi cumpărat pe cei mai slabi şi aţi câştigat marele premiu: accesul la resursele statului. Din care apoi v-aţi înfruptat lacom, aşa cum aţi înăţat în toate guvernările din urmă.De partea cealaltă, am riscat enorm, nefiind dispus la compromisuri. Dar lecţia învaăţată obiceiul nu mi l-a schimbat. Continuu să am obsesia decenţei, a muncii îndârjite şi tăcute, a cumpătării şi a încrederii în viitor. Voi, de fapt, nu veţi câştiga niciodată. Istoria o vor scrie românii corecţi şi cinstiţi, muncitori şi optimişti. În acele file veţi fi doar note de subsol. Celor curioşi şi dornici să ştie de mine le răspund astfel: n-am dispărut nicăieri. Am doar răbdare“, a transmis MRU.

Ponta, invitaţii la mişto
 În stilul deja consacrat, Victor Ponta a transmis "invitaţii-glumiţe" şi mai multor foşti lideri PSD care nu ar fi putut participa, printre aceştia numărându-se Viorel Hrebenciuc, aflat în arest la domiciliu în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Cătălin Voicu, condamnat la şapte ani de închisoare pentru primire de mită şi Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite