Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum sprijină PSD, de fapt, guvernul Cîţu. Dovada matematică

59
2 Sep 2021 20:09:02
Liviu Avram
PSD refuză să valorifice o oportunitate unică: două moţiuni în aceeaşi sesiune parlamentară FOTO Inquam Photos
PSD refuză să valorifice o oportunitate unică: două moţiuni în aceeaşi sesiune parlamentară FOTO Inquam Photos

PSD a redactat o moţiune de cenzură, dar susţine că nu o va depune la Parlament, ca să declanşeze efectiv procedura de demitere a Guvernului Cîţu, decât după ce va strânge 234 de semnături, ca să aibă garanţia că moţiunea va trece. O exigenţă cel puţin stranie, care nu poate fi explicată decât prin faptul că PSD sprijină, din umbră, Guvernul Cîţu, cu aerul că vrea să-l demoleze. Matematica şi Constituţia ne ajută să facem demonstraţia.

Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură, este nevoie de 117 semnături (un sfert din numărul total de 465 de parlamentari). Însă pentru ca moţiunea să treacă şi Guvernul să pice, e nevoie de 234 de voturi (jumătate plus 1 din numărul total al parlamentarilor).

Să consemnăm aici o premisă de bun simţ: nu există, juridic, nicio legătură între semnături şi voturi în procedura moţiunii de cenzură. Nu există nicio garanţie că cine semnează o moţiune neapărat o şi votează, după cum nu există nicio garanţie că cine nu semnează o moţiune n-ar putea să o şi voteze.

Pe de altă parte, multă lume crede că într-o sesiune parlamentară nu se poate depune decât o singură moţiune de cenzură, pentru că aşa ar spune Constituţia. Fals! Constituţia nu spune nicăieri explicit aşa ceva.

În schimb, Constituţia spune explicit altceva: dacă o moţiune de cenzură pică, cei care au iniţiat-o nu mai pot semna o altă moţiune în aceeaşi sesiune parlamentară. Prin urmare, imposibilitatea existenţei a două moţiuni de cenzură în aceeaşi sesiune nu este o cerinţă expresă a Constituţiei, ci e doar consecinţa aritmeticii din textului constituţional.

Opoziţia, care fatalmente nu poate avea decât cel mult 232 de parlamentari, nu are cum să alcătuiască două liste distincte a câte 117 semnături, că altminteri ar însemna că are majoritatea de 234 şi n-ar mai fi Opoziţie. Cele două noţiuni – semnături şi voturi - sunt pur şi simplu borne distincte stabilite de Constituţie, menite să disciplineze faze distincte ale procedurii: Guvernul nici să nu fie şicanat cu moţiuni, nici să nu fie debarcat cu majorităţi relative.

Dar toate acestea sunt valabile doar în condiţiile în care avem o majoritate stabilă în Parlament, fie ea şi una foarte fragilă, de numai un vot. Ceea ce nu e cazul acum, în condiţiile disputei dintre PNL şi USR-PLUS. Să vedem cifrele:

PSD are 157 de parlamentari, deci poate iniţia el singur o moţiune de cenzură, cu 117 semnături.

USR PLUS şi AUR au împreună 80 + 43 = 123 de parlamentari, deci pot şi ele să iniţieze singure o moţiune de cenzură.

În situaţia politică actuală, cred că este pentru prima dată în trei decenii de parlamentarism când este, matematic, posibilă depunerea a două moţiuni de cenzură în aceeaşi sesiune parlamentară, fiecare dintre ele având şanse semnificative să treacă. Cu o condiţie: ca toate părţile implicate să joace acelaşi joc pe care îl anunţă public şi să nu aibă agende secrete.

Singurul partid care, în pofida retoricii oficiale, refuză să profite de această oportunitate este chiar PSD. Căci exigenţa sa, de a depune propria moţiune doar dacă se strâng 234 de semnături, adică dublu faţă de cele necesare, înseamnă să anuleze din start orice şansă ca o a doua moţiune să poată fi depusă. Căci dacă cererea PSD este îndeplinită, matematic nu se mai pot strânge alte 117 semnături „virgine”, ci doar 68.

La cum se aliniază astrele, estimarea mea este că evenimentele se vor desfăşura cam în felul următor: USR PLUS şi AUR vor iniţia o moţiune de cenzură, dar PSD va refuza să o voteze, pe motiv că ei sunt cei mai legitimi să iniţieze un asemenea demers, ca fiind cel mai mare partid din Parlament. Iar moţiunea PSD nu va mai fi depusă, sub pretextul că nu va reuşi să strângă 234 de semnături.

Coafura lui Cîţu, aşadar, rezistă. Nu există la acest moment o forţă politică mai redutabilă decât alianţa discretă, dar extrem de eficientă, dintre preşedintele Iohannis şi PSD. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Obidit
2.09.2021, 20:18:46

Bateti campii normal , nu depunerea mortiunii e problema ci votarea ei . Ceea ce USR nu a iesit de la guvern .

-20 (28 voturi)
gee mama
2.09.2021, 20:20:38

Nu este nicio supriză. Kkmîțu este susținut de cotroceanu la fel și Ciolacu a bătut palma cu Herr Cotroceanu. Practic în acest moment toate jocurile le face dulapul de la Cotroceni cu scheleții din el cu tot

+12 (18 voturi)
J0369 Wolf
2.09.2021, 20:24:06

Ipocrizie in stil miotitic...

+7 (7 voturi)
laur laur
2.09.2021, 20:40:00

Se prefigureaza un guvern Catu = Tariceanu 2.0 . Acesta era pasul urmator, pe care Catu nu a vrut sa-l spuna cand Bolojan i-a cerut-o in sedinta PNL sustinerea PSD cu conditia impartirii celor 50 de miliarde cu ei . Siguranta lui Catu si graba cu care Ionannis a aprobat demiterea spun ca ei erau de la inceput intelesi cu Ciolacu sa scoata USR de la guvernare ca sa poata sa imparta banii fara a fi deranjati .NOAPTEA ca HOTII.Rusine PNL Rusine Iohannis.

+18 (20 voturi)
Comati Dac
2.09.2021, 20:42:00

După decapitarea lui Dragnea, PSD a trecut în buzunarul lui Santa Klaus care deține țara prin Hellving și servicii. Mai exact: -mai băieți, care nu vreți DNA pe cap, haideți cu mine. Care nu sunteți cu mine, sunteți împotriva mea și mergeți după ne-tu Dragnea la răcoare. Din acel moment PSD-ul doar mimează opoziția. Câștigător în toate algerile ar fi putut face opoziție reală dacă nu îi erau obedienți lui Iohannis. că-Câțu ar fi zburat de mult din fruntea guvernului dacă PSD chiar ar fi făcut opoziție. Cele două, cele mai mari partide sunt ale serviciilor: PNL și PSD. USR sunt ale altor servicii iar UDMR sunt coada de topor ale serviciilor ungurești. AUR a fost suspectat ca fiind al SIE, poate...poate că nu. In politica românească de fapt se luptă serviciile secrete de diverse facțiuni.

-6 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (59)

Modifică Setările