Cum a stârnit DNA naţionalismul din Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a devenit nefrecventabil pentru liderii europeni în momentul în care a fost chemat la DNA, în luna iunie. De atunci, Ponta şi-a înteţit mesajul naţionalist, mai întâi printr-o vizită peste Prut, apoi printr-o răfuială gratuită cu oficialii de la Budapesta. Joi, Ponta a fost trimis în judecată în dosarul „Turceni-Rovinari“

Ancheta DNA i-a schimbat radical premierului Victor Ponta mesajul de politică externă. Până pe 5 iunie, data la care a fost audiat pentru prima dată de procurori în dosarul „Rovinari-Turceni“, premierul se lăuda cu vizitele sale occidentale şi insista pe lângă preşedinte să fie lăsat la Consiliul European. După ce a trecut pragul DNA, Ponta a schimbat foaia: a lăsat deoparte afacerile europene şi a trecut la afacerile regionale, un bun prilej de a flutura cartea naţionalismului şi de a stârni emoţii.

La sfârşitul lui august, Ponta a trecut Prutul, în sigura sa vizită oficială din ultimele trei luni. „Nu v-am lăsat la greu şi nici nu se pune problema să vă lăsăm“, le-a spus Ponta românilor din Republica Moldova. Apoi, Europa a fost lovită de valul de imigranţi, iar ungurii, vecinii noştri, au luat decizii radicale: au ridicat garduri. Deşi chestiunea este extrem de delicată pentru întreaga Europă, premierul României a găsit un bun prilej să reaprindă, de nicăieri, disputa mocnită dintre Bucureşti şi Budapesta. „Ideea să închidem graniţele, că toţi cei care vin sunt nişte terorişti, sunt prostii de Evul Mediu şi mă opun total acestei abordări. Problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi cu inseriatul“, a afirmat Ponta.

Ungaria, ţinta preferată
Declaraţiile sale au venit în mod absolut gratuit, din moment ce Ponta nu are nicio implicare oficială în criza imigranţilor ca decident al României. Până acum, situaţia a fost gestionată de preşedintele Klaus Iohannis şi de vicepremierul Gabriel Oprea, ca reprezentant al Guvernului. Premierul Ponta a fost lăsat pe dinafară în chestiunea refugiaţilor, iar declaraţiile sale la adresa Ungariei nu au făcut decât să ridice încă un zid în relaţia româno-maghiară.

Iar răspunsul din partea Ungariei a venit prin vocea ministrului de Externe. „Minciuni sfruntate şi o poziţie nedemnă pentru un lider politic al secolului 21. Victor Ponta şi-a pierdut autocontrolul şi prin declaraţiile sale iraţionale a jignit întreaga Ungarie”, a spus Peter Szijjarto. Deşi, potrivit uzanţelor diplomatice, nu se cade ca un premier să-i răspundă unui diplomat de rang inferior, Ponta a trecut peste. „Vreau să spun foarte clar că România nu este de acord şi nu va aplica măsuri antidemocratice, împotriva regulilor internaţionale: câini de pază, garduri electrificate şi armată. E o ruşine pentru Europa secolului 21 să recurgă la metode de acum 100 de ani“, a declarat premierul, chiar la începutul şedinţei de Guvern, deci în numele întregului Executiv de la Bucureşti. Aşadar, în condiţiile în care n-a fost vocea României pe plan extern, Ponta a transformat problema imigranţilor într-o temă de dispută internă. Iar din această poziţionare a încercat să tragă foloase de imagine, pentru a compensa procentele de încredere pierdute în urma anchetei DNA.

Ponta persistă în atacuri

Nu este pentru prima dată când premierul Victor Ponta pune gaz pe foc în relaţia româno-maghiară. În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta a interpretat într-o notă mult prea dramatică declaraţia ambasadorului Ungariei la Bucureşti referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc. „Dacă transformă autonomia într-un instrument de dezvoltare, lucrurile pot fi înţelese mai uşor, pentru că nu este vorba despre separare, ci despre dezvoltare regională, acest lucru ar trebui să-l vândă secuii politicienilor români“, spunea ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Singurul care s-a inflamat în urma interviului a fost premierul Victor Ponta. „Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucureşti sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează ţara!“, a reacţionat Ponta pe Facebook.

Se apropie ziua judecăţii
Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Ca o ironie, ştirea a apărut chiar în timp ce premierul participa la şedinţa CSAT. Astfel, Victor Ponta devine primul premier român trimis în judecată. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată senatorul Dan Şova (PSD) - avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, Dan Laurenţiu Ciurel, care la data faptelor era director general al SC Complexul Energetic Rovinari. Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Octavian-Laurenţiu Graure, care la data faptelor ocupa funcţia de director economic al Complexului Energetic Turceni. Ponta a reacţionat pe Facebook, atacându-l pe procuror. „În trei ani, România va depăşi economic mai multe ţări europene - spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile la fel, absorbim fonduri europene şi ajutăm Republica Moldova, iar singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani)! “, a scris Ponta pe Facebook. Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite