Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum îl transformă PSD pe Iohannis din preşedinte-jucător în preşedinte-spectator

45
29 Jun 2020 20:53:34
Autor: Radu Eremia
Klaus Iohannis rămâne ţinta preferată a PSD-iştilor. FOTO Inquam Photos
Klaus Iohannis rămâne ţinta preferată a PSD-iştilor. FOTO Inquam Photos

PSD este aproape de a-l lăsa pe Klaus Iohannis fără încă o atribuţie în ceea ce priveşte desemnarea şefilor de instituţii. Liderul senatorilor social-democraţi a adus modificări unei legi prin care preşedintele nu va mai avea niciun rol în numirea şefilor de la Consiliul Concurenţei.

PSD răspunde tirului de atacuri ale lui Klaus Iohannis şi ale PNL nu doar prin declaraţii de presă, ci şi prin acţiuni concrete, cum e cazul diminuării atribuţiilor şefului statului. Astfel, senatorul PSD Şerban Nicolae a adus mai multe amendamente la o lege privind funcţionarea Consiliului Concurenţei, prin care Klaus Iohannis nu mai are absolut niciun rol. Mai exact, dacă în prezent plenul Consiliului Concurenţei şi preşedintele instituţiei sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerile celor două Camere ale Parlamentului, în urma modificărilor, plenul Consiliului Concurenţei, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii vor fi numiţi prin hotărâre adoptată în şedinţă comună a Camerei şi Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare.

Mai multe salarii plătite de la buget

Mai mult, Şerban Nicolae a adus modificări şi în ceea ce priveşte numărul de membri ai plenului Consiliului Concurenţei. Astfel, numărul acestora a fost crescut de la cinci la 11, iar instituţia are doi vicepreşedinţi, nu unul. Nu în ultimul rând, membrii plenului Consiliului Concurenţei nu trebuie să fi fost condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă de trei ani sau mai mare. În forma aflată în vigoare nu e făcută precizarea privind intenţia. 

Iniţiativa legislativă a primit luni raport de admitere de la Comisia economică, urmând ca decizia finală să fie luată de Senat, acesta fiind forul decizional în ceea ce priveşte proiectul de lege. „Doar PNL s-a opus în comisie. A mai fost şi o abţinere. Dar PSD domină comisia”, a precizat pentru „Adevărul” senatorul PNL Romulus Bulacu. PSD şi Şerban Nicolae au mai încercat să-l elimine pe Iohannis din procedura de numire de la Consiliul Concurenţei, dar proiectul senatorului PSD a picat la CCR deoarece nu avea avizul Consiliului Economic şi Social, după cum a constat Curtea în urma sesizării PNL şi USR.

Prin această lege, Iohannis mai primeşte o lovitură din partea PSD, anterior şeful statului fiind lăsat fără atribuţii în procedura de numire a altor şefi de instituţii sau lăsându-l pe acesta doar cu puterea de a avea un rol mai degrabă decorativ. Pe scurt, au făcut din şeful statului un preşedinte-spectator.

Primul atac, în 2017

Prima diminuare a atribuţiilor prezidenţiale a avut loc odată cu ordonanţa de urgenţă privind numirea conducerii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii. Preşedintele ţării a fost scos din procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată la 27 aprilie 2017. Astfel, în noua variantă, numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM se face pe baza propunerii Guvernului de către cele două Camere ale Parlamentului reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi. Înaintea acestei ordonanţe de urgenţă, conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

 Coaliţia PSD-ALDE a continuat tăierea atribuţiilor lui prin adoptarea unei legi prin care era eliminată necesitatea avizului CSAT la numirea şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în iunie 2017, Iohannis era scos şi din procedura de numire a şefului DGPI, o instituţie privilegiată mai ales din punct de vedere al fondurilor alocate, în mandatul în care Carmen Dan era ministru al Internelor.  

 Legile Justiţiei l-au afectat şi pe Iohannis

În 2018, coaliţia PSD-ALDE a modificat legile Justiţiei. Printre schimbările făcute de majoritatea parlamentară de atunci au fost şi cele referitoare la rolul preşedintelui în numirea procurorilor-şefi şi în conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Concret, Klaus Iohannis a fost total eliminat din procedura de numire a conducerii Curţii Supreme. De asemenea, în ceea ce priveşte numirea procurorilor-şefi, adică liderii Parchetului General, DNA şi DIICOT, PSD l-a lăsat pe Iohannis cu puterea de a refuza doar o singură dată propunerea venită de la Ministerul Justiţiei pentru cele trei funcţii, nu de câte ori voia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Tomescu Tom
29.06.2020, 21:06:25

Să întreb ... ? Să nu întreb ? .... . De ce oare mai avem alegeri prezidențiale, parlamentare și locale ... ? Cum o dăm ..cum o întoarcem ..ăștia (psd-iștii ) au acaparat puterea în toate instituțiile .. Dețin toate pârghiile, ei trag toate sforile .. Viitorii aleși vor fi doar niște păpuși ..sau doar complici !

+9 (15 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.06.2020, 22:01:36

Imi place..! Coruptii celor doua grupari infractionale, PSD si PNL, duetul hegemonic mafiot care, in cei 30 de ani de postdecembrism v-a jefuit si batjocorit ori de cate ori pesedistii si penelistii au guvernat si legiferat impreuna sau separat, isi dau la geoale..!:)) Doar ca, e bine de stiut, coruptia ucide numai pe fraieri..! Pe coruptii celor doua mafii (PSD si PNL) indiferent cate dosare penale ar avea(Iohannis are 17, de exemplu), coruptia ii ridica pana la rangul de presedinte, sau ii doboara pana la cel de..turnator..! Atat..! Averile de milioane de euro adunate din postura de..bugetari, raman neatinse..! Noua Securitate stie de ce..!

-1 (11 voturi)
m lupascu
29.06.2020, 21:13:32

- umbra lui khaisam la p300

-2 (2 voturi)
Ion Hoinaru
29.06.2020, 21:14:03

Luota pentru ciolan continuă. Eu cred că Dumnezeu doarme sau s-o fi-nscris și el în PSD?

+2 (6 voturi)
Gyuse Bogdan
29.06.2020, 21:43:25

Deocamdata. Rolul de spectator l-a avut Werner inca de la inceput. Acum doar isi aduce aminte ca este spectator. Si este o perioada de tranzitie. In curand Werner va fi fostul presedinte. Inca putina rabdare. :))

-5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (45)