Cum văd analiştii înfrângerea PSD în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu a trimis PSD în Opoziţie pentru o zi FOTO Mediafax
Mihai Răzvan Ungureanu a trimis PSD în Opoziţie pentru o zi FOTO Mediafax

În ciuda majorităţii de conjunctură strânse de liberali la votul pentru numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE, o ruptură formală între PSD şi UNPR este puţin probabilă, pentru că partidul lui Gabriel Oprea nu are niciun interes să iasă acum de la guvernare, susţin analiştii contactaţi de „Adevărul“.

Votul pentru numirea senatorului Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE a fost, de fapt, o victorie a preşedintelui Klaus Iohannis şi mai puţin a liberalilor, mai  susţin analiştii. Drept urmare, susţinerea acordată de liderul UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, celor din PNL nu presupune şi ruperea coaliţiei de guvernare, ba mai mult, interesul progresiştilor ar fi deocamdată să rămână la guvernare alături de PSD. Năzuinţa UNPR s-ar plia, de altfel, perfect pe grija liberalilor de a nu deconta prea devreme erorile Executivului condus de Victor Ponta, susţin comentatorii politici.

„Singura victorie clară: a lui Iohannis“

Analistul politic Dan Ionescu a declarat, pentru „Adevărul“, că vede în rezultatului votului din Parlament mai puţin un triumf al liberalilor, cât un eşec al social-democraţilor, aflaţi în degringoladă după dezertarea premierului Victor Ponta. În schimb, numirea lui MRU la SIE este o victorie a preşedintelui Klaus Iohannis, este de părere Dan Ionescu. 

„Faptul că propunerea preşedintelui Iohannis a trecut prin Parlament cu ajutorul unor aliaţi ai PSD are efecte asupra coaliţiei guvernamentale care s-a arătat astfel şubredă şi incoerentă în a susţine un punct de vedere unitar. Nu înseamnă neapărat că PNL a preluat conducerea lucrărilor parlamentare şi că şi-a găsit majoritatea de mult căutată. Suntem într-o situaţie cu potenţial paradoxal, în care avem o coaliţie majoritară disonantă, cu un premier absent şi unul interimar care doreşte să fie salutat cu titulaturi militare şi cu o opoziţie care se comportă ca şi când ar fi preluat puterea de facto. Singura victorie clară este cea a preşedintelui Iohannis, care şi-a impus agenda aşa cum a dorit, care a folosit situaţia în beneficiul propriului plan şi care a ieşit vizibil întărit din toată situaţia“, a arătat Ionescu.

Cât despre semnificaţia majorităţii strânse ieri de PNL, analistul politic Adrian Zăbavă susţine că „votul de ieri din Parlament a fost o victorie de etapă, dar una cu mare însemnătate pentru creionarea raportului de forţe de pe scena politică.“ „E un prim semnal că actuala guvernare tremură serios, iar PSD pare a fi într-o situaţie din ce în ce mai dificilă cu zi ce trece. A fost, în primul rând, o victorie a preşedintelui Iohannis şi a PNL-ului, dar asta nu înseamnă implicit şi schimbarea guvernului“, a explicat Zăbavă.

„Bâlbâielile PSD uimesc“

Dacă prelungirile meciului PSD-UNPR sunt de anticipat, în condiţiile în care în ambele partide există voci care pledează pentru rămânerea la guvernare, cu adevărat surprinzătoare au fost reacţiile slabe din PSD la votul pentru numirea şefului SIE. Într-un articol publicat pe site-ul „Adevărul“, analiştii Costin Ciobanu şi Alex Macoveiciuc, de la „Smart Politics“, ridică problema slăbiciunii manifestate de PSD în faţa liberalilor. „Bâlbâielile pesediste sunt cele ce uimesc. Nu este clar de ce PSD, care alături de PC-PLR are majoritate în Birourile Permanente Reunite (acolo unde nu există niciun uneperist), nu a căutat să boicoteze reuniunea acestora de luni, amânând pentru toamnă momentul SIE şi luându-şi timp pentru a-şi rezolva problemele interne“, se arată în analiză. Mai mult, cei de la „Smart Politics“ susţin că Liviu Dragnea, reactivat politic în absenţa lui Ponta, militează pentru ieşirea de la guvernare doar pentru a-şi încorda muşchii în faţa lui Oprea. „În ciuda declaraţiilor lui Liviu Dragnea, PSD este astăzi prizonierul propriei guvernări. Atât timp cât interesul partidului este de a rămâne la guvernare, UNPR îşi speculează foarte bine profilul. Doar fostul ministru al Dezvoltării pare a sesiza jocul progresiştilor şi plusează cu ieşirea de la guvernare. Liviu Dragnea ştie ce înţelege fiecare operator politic: pentru UNPR, ieşirea PSD de la guvernare ar fi un dezastru“, conchid cei de la „Smart Politics“.

„Pentru PNL, greul abia începe“

Succesul înregistrat de liberali în Parlament, în pofida PSD, marchează o nouă etapă pentru PNL, consideră Dan Ionescu. „PNL poate şi el contabiliza câteva puncte în dreptul său, dar cred că greul pentru liberali abia acum vine. Ei trebuie să reziste unei tentaţii de a face compromisuri cu diverse facţiuni guvernamentale dispuse să îi sprijine în preluarea puterii. Acest lucru mi se pare destul de complicat pentru că strategic pentru PNL ar fi să nu facă nici un fel de compromis şi să aştepte preluarea puterii prin alegeri“, a detaliat analistul.

La rândul lui, Zăbavă susţine că PNL are de câştigat dacă evită o preluare forţată a puterii. „Cred că Gabriel Oprea menţine deschisă negocierea cu ambele părţi şi trebuie ţinut cont şi de faptul că PNL este avantajat de situaţia în care PSD şi Victor Ponta mai rămân o perioadă la guvernare“, a explicat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite