Cum văd analiştii posibila intrare a lui Cioloş în PNL: „Auzim serenada liberalilor, dar nu vedem aruncată de la balcon batista afecţiunii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Analiştii politici consultaţi de „Adevărul“ au păreri împărţite pe tema joncţiunii dintre PNL şi Dacian Cioloş. Radu Magdin crede că unui partid de talia PNL nu-i stă bine să se tot roage de un om politic, în timp ce George Rîpă susţine că ambele părţi ar avea de câştigat dintr-o colaborare.

Preşedinte PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a declarat că îşi doreşte ca premierul Dacian Cioloş, dar şi alţi miniştri din Cabinetul său, să se regăsească pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Asta ar însemna ca premierul să nu-şi ţină cuvântul. Dacian Cioloş a declarat în repetate rânduri că nu va candida la alegerile parlamentare din toamnă, dar nici n-ar refuza un nou mandat de premier dacă vreun partid îi va propune. Aşadar, Cioloş intenţionează să-şi menţină statutul de tehnocrat.  Întrebat dacă e vorba de un proiect potrivit căruia Dacian Cioloş să nu fie membru al PNL, dar să fie susţinut pentru funcţia de premier, Buşoi a spus: „Poate să fie şi aceasta o posibilitate”.

În acest moment, PNL nu are o variantă concretă pentru Palatul Victoria, după ce premierul din umbră, Cătălin Predoiu, a pierdut lamentabil alegerile pentru Primăria Capitalei. În aceste condiţii, liberalii ar trebui să-l convingă  pe Cioloş să se înscrie în partid înainte de alegeri? Sau e suficient să-l asume pe Cioloş ca tehnocrat? „Pe măsură ce se apropie alegerile, ambele părţi înţeleg că sunt dependente unele de altele. Pe de o parte, este evident că Cioloş nu poate rămâne premier decât dacă va fi susţinut de o majoritate ce s-ar putea forma doar în jurul PNL. O susţinere din partea PSD este exclusă“, crede George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA).

„Liderii PNL înţeleg că dacă nu schimbă radical jocul vor obţine cel puţin cinci procente mai puţin decât PSD. Liberalii pot răsturna tabla prin atragerea unor miniştri performanţi, cu o imagine bună dar şi cu un ADN non-pesedist. Aici intră figuri precum Dacian Cioloş, Cristian Ghinea, Costin Borc şi Marius Bostan şi se exclud personaje precum Sebastian Dâncu sau Petre Tobă. Totuşi, nu cred că este de ajuns ca eventuala înţelegere dintre cele două zone să fie prezentată ca fiind o alianţă contra-PSD. Cele două zone vor fi obligate să prezinte dacă nu un proiect de ţară, măcar câteva priorităţi naţionale pentru următorul deceniu. Acestea trebuie să transceadă teme precum infrastructura sau educaţia, fără însă a le exclude, şi să surpindă chestiuni fundamentale, precum unirea cu Moldova şi identitatea naţională“, insistă George Rîpă.

Consultantul politic Radu Magdin crede că PNL, dincolo de intenţiile bune, e într-o situaţie puţin stânjenitoare. „Optiunea strategică a liberalilor le aparţine. Însă, din perspectiva jocului puterii, e ciudat să vezi un partid presupus mare tot rugându-se de premier. Devine obositor: fie omul nu e interesat, fie nu se coordoneaza cu PNL. E ca şi cum Julieta nu apare la balcon, deşi Romeo e sigur de pasiunea lor. Practic, tot auzim serenada liberalilor, dar nu vedem aruncată de la balcon batista afecţiunii“, a comentat, plastic, Radu Magdin pentru „Adevărul“.

Varianta de rezervă:USB
Potrivit unor surse politice, Nicuşor Dan îl va invita pe Dacian Cioloş, dar şi pe miniştrii cu adevărat tehnocraţi din Guvern, să candideze pe listele Uniunii Salvaţi România (USR) pentru parlamentare. Întrebat, la Adevărul Live, dacă a existat până acum o propunere concretă pentru Cioloş, vicepreşedintele USR, Dumitru Dobrev, a răspuns: „Nici nu confirm, nici nu infirm. Dar e cunoscut faptul că Nicuşor Dan şi-a arătat aprecierea pentru Dacian Cioloş“.  USR, partid care abia a văzut lumina politică, ar fi o variantă mai bună decât PNL pentru Dacian Cioloş? „Cred că ar fi o eroare să se ducă lângă un partid lipsit de identitate şi care mizează pe mesaje relativiste şi lipsite de substanţă doctrinară“, conchide George Rîpă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite