Cum au vândut AUR şi PSD aceeaşi gogoaşă pe tema invalidării mandatelor unor parlamentari controversaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion, liderul AUR FOTO Mediafax
George Simion, liderul AUR FOTO Mediafax

PSD şi AUR au anunţat ritos că vor invalida mandatele de deputaţi ale unor candidaţi controversaţi, deşi ştiau bine că este imposibil juridic, iar singura soluţie ca persoanele respective să nu rămână parlamentari e să-şi dea demisia.

Partidul Social Democrat şi Alianţa pentru Unirea Românilor au procedat similar în ceea ce priveşte tema unor candidaţi controversaţi de pe listele lor, fie e vorba de persoane anchetate de DNA, fie că sunt persoane care au fost acuzate de tentativă de omor la Revoluţie. Cel mai scandalos caz este al lui Francisc Tobă, membru al Partidului Neamul Românesc, dar ales pe lista AUR în Camera Deputaţilor. Tobă, militar de carieră, este acuzat că la Revoluţie ar fi luat cu forţa din Spitalul Judeţean Sibiu mai mulţi protestatari deja răniţi şi i-a dus într-o sală de sport unde i-a bătut cu bestialitate. Ulterior, în anii 90 a devenit parlamentar FDSN. În urma scandalului din media, George Simion, copreşedinte al AUR, a anunţat că mandatul lui Tobă va fi invalidat de partid.

Contactat de „Adevărul” pentru a explica situaţia lui Francisc Tobă din ziua în care aveau loc validările din Parlament, copreşedintele AUR, George Simion, a răspuns laconic: „A depus cerere (n.r. – Francisc Tobă) de renunţare şi a fost exclus. Cei din PNL văd că încearcă să îl salveze”. De asemenea, i-a acuzat pe liberali că nu vor să ia în calcul decizia partidului privind excluderea lui Tobă.

Prezentarea renunţării lui Tobă şi a excluderii e însă doar o mişcare de imagine. Legea electorală nu prevede nicăieri posibilitatea ca, după alegeri, partidul să poată invalida mandatul unui membru propriu. Francisc Tobă poate rămâne fără mandat doar dacă îşi dă demisia din Parlament după ce va fi validat. Tehnic vorbind, putere mare de decizie avut-o Biroul Electoral Central, în momentul în care a analizat dacă persoana aleasă îndeplineşte condiţiile de eligibilitate, din moment ce deja a fost ales în urma unui scrutin, şi i-a înmânat certificatul de deputat.

Regulamentele celor două Camere prevăd de asemenea o situaţie în care un mandat s-ar putea invalida, dar în condiţii strict limitative: dacă Comisia de validare din Parlament constată că n-au fost îndeplinite condiţiile de eligibilitate ale candidatului (condiţii verificate anterior şi de BEC) şi dacă nu există vreo hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, „privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”. Francisc Tobă nu întruneşte niciunul dintre aceste criterii.

Cazul Tobă, amânat

Decizia partidului nu ajută la nimic în acest moment. Iar în cazul lui Tobă situaţia stă astfel: reprezentantul AUR nu a depus certificatul de deputat ales, ceea ce i-a făcut pe membrii Comisiei de validare să ia  decizia amânării validării mandatului. În termen de cel mult 10 zile, Comisia de validare trebuie să se întrunească pentru a analiza dacă va valida sau invalida mandatul. Însă şi în acest moment e problematică invalidarea, pentru că are loc tot doar dacă apare o condamnare definitivă sau în cazul în care persoana în cauză a decedat. O hotărâre de invalidare ar putea fi atacată apoi în instanţă, spun surse politice.

Singura situaţie în care partidul chiar are un cuvânt de spus este cea în care apare un caz de vacantare a unui loc de deputat sau senator, moment în care supleantul de pe liste e confirmat de către conducerea partidului dacă e în continuare membru al acestuia.

Tudordache decide dacă stă sau nu în Parlament

Celălalt caz problematic din Parlament a fost cel al lui Daniel Tudorache (PSD), inculpat într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani. În cazul lui Daniel Tudorache, Marcel Ciolacu s-a spălat pe mâine de responsabilitate, susţinând că în momentul depunerii candidaturii colegul său nu avea nicio problemă de natură penală, dar şi că decizia privind continuarea carierei parlamentare ţine doar de Tudorache. „În cazul domnului Tudorache, imediat după ce a început ancheta DNA, deci nu a fost trimis în judecată, a luat decizia să se autosuspende în primul rând din funcţia de preşedinte de la Sectorul 1. Mandatul domnului Tudorache nu trebuie să îl dea Marcel Ciolacu sau PSD-ul, îl dă BEC-ul şi Judecătoria”, a declarat Marcel Ciolacu duminică seară.

Acelaşi Marcel Ciolacu a dat asigurări în campanie că Tudorache nu mai are cum să prindă mandatul de deputat, pentru că partidul îi va invalida mandatul. Cu toate acestea, Tudorache a fost validat luni, ceea ce era normal şi din punct de vedere juridic. De altfel, în cazul social-democratului, partidul nici măcar nu a mimat faptul că nu ar fi de acord cu preluarea mandatului, cum s-a întâmplat în cazul Tobă de la AUR. Singura posibilitate ca fostul primar al Sectorului 1 să nu mai fie deputat este să-şi dea demisia de bunăvoie din legislativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite