Politică

articolul anterior articolul urmator

PAMFLET Cum vede un ungur autonomia cu de toate a UDMR-ului

14
3 Oct 2014 13:34:13
MaghiaRomânia

Ne-a parvenit un savuros pamflet care ilustrează multiplele asemănări între UDMR şi partidele româneşti, ştergerea diferenţelor dintre politicienii maghiari şi cei români, balcanizarea secuiului ajuns la Bucureşti. Autor: Sándor Fall. Personaje principale: Hunor şi proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc. Personaje secundare: Victor, presa, shaorma ku dé toáté.

Traducere: Ilona-Ibolya André, Akabelle, Zoltán Györke. Editare: Stanca Lung, Zoltán Györke, Sever Ioan Miu. Publicat iniţial pe Főtér.ro. Articol de Sándor Fall. Opiniile republicate pe MaghiaRomânia nu reprezintă în mod obligatoriu opinia întregii echipe.

Orice asemănare cu personaje din politica dâmboviţeană e pur întâmplătoare. Sau nu. :D 

[1 septembrie]

-Fii atent, Hunor, e 1 septembrie…

-Da, şi?

-Păi, ştii…

-Ce să ştiu?

-Proiectul…

-Ce proiect?

-Proiectul de autonomie.

-A, da.

-Păi ar trebui făcut, totuşi, ceva. De un an jumate îl tot fluturăm.

-Na, ia să vedem! Septembrie, octombrie, în 2 noiembrie este primul tur al alegerilor prezidenţiale. Asta înseamnă că în octombrie va fi deja campania dură…Da, cred că ar fi timpul să facem totuşi ceva. Hmm…crezi că în două săptămâni s-ar putea încropi ceva?

-Păăăi…

-Pentru că am putea să-l dăm publicităţii la mijlocul lunii septembrie şi până la începutul campaniei ne-am putea familiariza şi noi un pic cu el.

-Da, înţeleg, dar două săptămâni…

-Nu te agita. Aranjează Árpi repede. A făcut el chestii şi mai complicate. Spune-i să ia statutul Tirolului de Sud şi să preia de-acolo tot ce se poate.

-Bi-bine, acum îl şi sun.

[6 Septembrie]

-Hunor, Árpi ne-a trimis un text. Pare a fi proiectul de autonomie, e un text de 19 pagini.

-Ce?? L-a fabricat într-o săptămână? E incredibil tipul ăsta!
Ia să văd. Da…preambulul… regiune, judeţe, corect…da, da, atribuţii…organisme… da, justiţie… utilizarea limbii materne…dispoziţii finale. Măi, să fiu al dracului, e gata! E complet.

-A, şi Kulcsár m-a sunat ieri, s-a interesat să vadă care-i situaţia i-am spus că o să-l sun eu imediat ce apare ceva.

-A, da, PCM-iştii. Stai, cum să facem să fie bine? Trimite-i-l şi lui Kulcsár să-l aibă şi ei, oricum nu se vor băga, doar ştiu că facem urât. Dar trebuie să tacă mormânt. Sigur că ar vrea şi ei să se agite, dar ăsta e important aşa că noi îl prezentăm. Fii atent, dacă comentează ceva, spune-i că, dacă nu stau pe c... lor, o să solicităm radierea PCM-ului din registrul partidelor politice, pentru că o putem face şi ei ştiu asta foarte bine.

-În regulă.

-Stai puţin, mi-a venit o idee. Varianta asta le-o trimitem acum, fain-frumos, şi grupurilor noastre parlamentare. Aranjează să transpire şi în presă. Vedem cum este primit, sigur o s-o încasăm, dar măcar putem începe campania ca nişte victime nevinovate, asta contează mult pentru mobilizare.

-OK, am să vorbesc ca … hi-hi, „să ajungă cumva“, de pildă la moderatorul ăla de talkshow de la Realitatea, Răzvan şi nu mai ştiu cum…

-Nuuu, nu e bine! Ăla-i o bestie, n-o să fie bine. Să ajungă, să zicem, la Hotnews, ei de obicei nu sar calul. Şi pe urmă oricum va sări toată presa. În regulă?

-În regulă, mă ocup.

[8 Septembrie]

-Hunor, a apărut chestia pe Hotnews.

-Cum, aşa de repede?

-Da, şi toată presa e pe noi.

- Păi da, oricum nu ne aşteptam la altceva, nu?

- A da, m-a sunat Kulcsár din nou, a făcut istericale că textul e de rahat.

- Cum adica e de rahat?? De când se pricepe el la aşa ceva?

- Nu ştiu, dar zice că e plin cu greşeli. Zice că, fiind pe biroul lui, nepoată-sa de clasa a opta a început să corecteze, cu roşu, greşelile de ortografie, virgulele lipsă, topica greşită.

- Şi?

- Şi acum proiectul e tot roşu.

- Păi dă-l la careva de la voi să-l corecteze.

- Bine, bine, dar Árpi a zis că pentru orice corectură trebuie să-şi dea acordul, altfel el nu-şi asumă răspunderea.

- Dar f**u-i, nu se poate că aşa nu mai terminăm până în decembrie. Dă-l totuşi cuiva de la voi să corecteze greşelile de ortografie.

- Păi da… dar n-ar fi mai bine să-l dăm la cineva care se pricepe?

- Cee? Nici vorbă! Nu trebuie să-l vadă nimeni din exterior. Să se uite cineva de la voi şi va fi în ordine.

- Ok.

[17 septembrie]

- Intri un minut? Uite, mi-a venit o idee bună. Mâine votează scoţienii pe subiectul independenţei. Cumva ar trebui să profităm de această atmosferă. Ar trebui să prezentăm proiectul.

- Dar Hunor, ei vor independenţă, iar noi vorbim de autonomie.

- Ah, numai cât ţine campania, aşa că nu e o problemă. Iar apoi lasă presa să confunde termenii, măcar vom avea despre ce vorbi în campanie. Oricum, i-am spus deja şi lui Victor care-i schema, nu se va supăra prea tare. Asta e. Convocaţi pentru mâine o conferinţă de presă, cum că UDMR prezintă proiectul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Va bubui, aşteptările sunt mari.

- Dar Kulcsár şi ceilalţi…

- Cu Kulcsár şi ceilalţi va fi în ordine, vor sprijini tot. Cum stăm cu corectura? Va fi gata pe mâine?

- Vor termina în curând.

[18 Septembrie]

- Copii, daţi-mi textul corectat, peste o oră aici e presa!

- Poftim, trei oameni s-au uitat peste el!

- Ia să vedem…Ce Dumnezeu e asta?? “Statutulautonomiei”, asta se scrie în două cuvinte! Deja în titlu e o greşeală!… F**u-i, textul ăsta e plin de greşeli!

- Bine, dar…

- Virgule, topica cuvintelor…. catastrofal! Ce-i aia passage? Pasaj subteran? Articool? Ce-i asta?

- Dar pe ăsta Árpi…

- Ce?? Dar asta ce mai e? Spuneţi-mi ce se poate înţelege din propoziţia asta :

Legile, ordonanţele şi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului României pot fi contestate de către preşedintele regiunii sau preşedintele consiliului judeţean după dezbatere în consiliul respectiv pentru încălcarea prevederilor din prezentul statut sau a principiului de protecţie al comunităţilor minoritare.

Voi mă credeţi tâmpit? Peste zece minute hienele sunt aici, cum să prezint aşa ceva? Versiunea română, mai treacă-mergă, dar pentru varianta în limba maghiară ăştia mă omoară! Eu ies în faţă, eu îmi pun obrazul!

- Dar, Hunor, ţi-am spus să-l dăm la cineva care se pricepe…

- Gata! Ajunge! Îmi stă mintea-n loc, aşa o ruşine… Acuma tot una e, îl prezentăm aşa, presa maghiară oricum nu-i aşa de sângeroasă ca cea română. O să fie cumva. Acuma să-mi aducă cineva o şaorma ku dé toaté, că nu pot ţine conferinţa de presă cu stomacul gol.

(Aceste dialoguri, desigur, sunt închipuirile unui gazetăraş dus rău cu pluta, n-au cum să fie altceva. Dacă totuşi cineva descoperă vreo asemănare între textul de mai sus şi realitate, acela este de rea-credinţă, suferă de preconcepţii şi prejudecăţi grave şi ar fi cazul să consulte de urgenţă medicul de familie sau farmacistul.)

Sándor Fall

Ei, ce ziceţi?

Articol preluat de pe MaghiaRomânia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Mures Mures
3.10.2014, 17:01:12

is maghiar...100% adevarat ..mi-a placut

+4 (4 voturi)
M Costi
3.10.2014, 18:40:48

O.K. , despre prostioare e bine sa faci ...comicarii insa o zicala spune : " Arunca un prost o piatra in balta si se chinuie multi destepti sa o scoata...!" Sigur , privind "autonomia" , liderii UDMR stiau de la bun inceput ca n-au nici o sansa , actuala Constitutie si legile Romaniei nu permit asa ceva , insa trebuie sa-si justifice intr-un fel si ei salariile de ministri , secretari de stat , parlamentari , presedinti de CJ , primari sau consilieri. Altfel , nu vor putea sa se prezinte in fata alegatorilor la viitoarele alegeri , ce sa spuna ca au realizat ? I-as intreba pe autorii proiectului : Ce-ar spune daca romanii sau tziganii din localitati unde sunt majoritari isi fac propriul proiect de ...autonomie si decid ca nu se mai subordoneaza conducerii judetene (ori cetatenii de alta etnie decat cea maghiara dintr-un cartier sau un bloc) ?

+7 (9 voturi)
Handicapat Mental
3.10.2014, 19:11:51

Care autonomie? 1)Jud Mures cu o populatie de 580,851 din care 228,275 etnici maghiari, adica 39.30% din totalul populatiei 2)Judetul Covasna o populatie de 222,449 , din care peste 164,158 etnici maghiari, adica 73.79% din totalul populatiei 3)Judetul Harghita-304.696 locuitori, din care maghiari 258.382, adica 84,8%, TOTAL=1.107.996 locuitori din care maghiari=650.815 adica 58,73 %. Ce s-ar intampla cu 457.181 romani? Nu mai aveti subiecte de discutat numai utopia revizionistilor?

+7 (9 voturi)
Tutifruti
3.10.2014, 19:58:37

stii cum se spune, da-mi 100 mil. de chinezi si te fac minoritari oriunde in Europa ... unu la mana .. .in al doilea rand, Tinutul Secuiesc nu coincide cu cele trei judete ... 1/2 Mures + Harghita + Covasna

+6 (6 voturi)
Paun Al
3.10.2014, 21:25:17

Daca asta-i autonomia UDMR-ului ... inseamna ca mai exista si alte autonomii ? Tot timpul cand un text , un discurs a unui maghiar starneste controvese ... dati vina pe traducere ? Cand o sa invatati odata si limba romana ...?.....)))) sa scapam de motivatia asta ...)))

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările