Cum a „virusat“ pesta porcină coaliţia PSD-ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Petre Daea. FOTO gov.ro
Ministrul Petre Daea. FOTO gov.ro

Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor şi membru al ALDE, îl acuză pe ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD), că îl hărţuieşte, prin intermediul Corpului de control, pentru faptul că a făcut public un ordin al ministrului care cerea „neutralizarea unor culturi“, dacă au fost călcate de porci mistreţi bolnavi de pestă porcină.

„După vizita din 9 august a şefului Corpului de Control, Petre Daea s-a enervat, fapt pentru care trimite controlul din nou la Oradea pe 20 august! Doresc să spun că în ultima perioadă Petre Daea mă hărţuieşte“, a fost acuzaţia lansată de Hodişan, într-un interviu acordat publicaţiei Bihoreanul. „Adevărul“ l-a căutat şi pe ministrul Petre Daea pentru un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Totul a început de la Ordinul 1.295 din 3 august 2018, pe care, potrivit lui Hodişan, Direcţiile Agricole judeţene ar fi trebuit să-l „disemineze“, ceea ce instituţia pe care o conduce a făcut pe 6 august, într-o zi de luni, în condiţiile în care ordinul ajunsese pe 3 august, într-o zi de vineri, când oricum bugetarii au program scurt. Însă, pe 7 august, ministrul şi subordonaţii săi au început să îmblânzească tonul şi să spună că situaţia nu e aşa de gravă şi că nu se va da foc la culturi, după ce o parte dintre cei care urmau să fie afectaţi de acest ordin s-au revoltat.„În condiţiile în care există vreo moarte a unui mistreţ într-un loc anume, într-o cultură anume, deci numai dacă se depistează un mistreţ care a murit într-un lan de porumb, plantele respective se curăţă, se dezinfectează cu substanţe biodegradabile în aşa fel încât să se igienizeze locul respectiv, nu se dă foc la lan, nu se dă foc la culturi", a declara Petre Daea, pe 8 august, pentru Televiziunea Română.

Din aceste zile au început şi răfuielile între Hodişan şi Daea, primul fiind mustrat public de ministru în mai multe videoconferinţe cu cei din teritoriu, apoi urmând şi cele două vizite ale Corpului de control, pe care şeful Direcţiei Agricole Bihor le vede drept ordin de sus.

Focare de pestă porcină în 9 judeţe

Potrivit ANSVSA, la mijlocul lunii august, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 677. Acestea se aflau în 132 de localităţi din opt judeţe: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi. De atunci, a mai fost găsit un focar, la începutul acestei săptămâni, într-o localitate din judeţul Ilfov.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite