Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum vorbesc politicienii

82
18 Dec 2012 07:04:10
Andrei Pleşu

Domnul fost şi viitor prim-ministru Victor Ponta, angajat trup şi suflet în războiul de gherilă cu preşedintele Traian Băsescu, a spus, de curînd, că, din cîte ştie, marele său duşman n-a fost un simplu informator al securităţii, ci de-a dreptul ofiţer al serviciului de contra-informaţii.

Întrebat de ziarişti ce surse are pentru declaraţia sa, dl. Ponta a invocat, mai întîi, pe cineva (fără nume) care ar fi fost coleg ”de serviciu” cu preşedintele, iar mai apoi a închis discuţia cu o mărturisire candidă: ”Eu doar am comentat un lucru pe care l-a zis Doru Buşcu”. Răspunsul premierului, derizoriu la prima vedere, e, de fapt, halucinant. În nici o ţară normală, un prim-ministru nu-şi poate permite să facă o afirmaţie publică de asemenea gravitate despre preşedintele ţării sale, invocînd o sursă cvasi-nulă. În ce constă autoritatea dlui Doru Buşcu? E o filială privatizată a SRI? E un istoric calificat, cercetător la Institul pentru Investigarea Crimelor Comunismului? E un reputat specialist în servicii secrete? Insul poate fi foarte simpatic şi poate emite, ca gazetar, opinii de tot felul şi de tot spectacolul. Dar a spune: ”Traian Băsescu a fost ofiţer de contra-informaţii fiindcă aşa a zis Buşcu” e totuna cu a spune: ”TB a fost cutare şi cutare pentru că aşa a zis Nelu”. O astfel de ”argumentaţie” îşi poate găsi locul, eventual, pe colţul mesei, la o cîrciumă de cartier, sau, cu titlu de picanterie, în timpul unei bîrfe amicale. Dar în gura unui prim ministru responsabil şi cît de cît adult e, pur şi simplu, stingheritoare.

Traian Băsescu are însă, şi el, ”spontaneităţi” greu clasificabile. Toate ziarele au publicat, acum cîteva zile, o fotografie în care preşedintele român era surprins în vreme ce înmîna nişte hîrtii lui Martin Schultz. Ce-o fi fost în hîrtiile cu pricina? Mesaje secrete? Comploturi anti-USL? De ce a comis preşedintele nostru acest gest misterios? ”Nu e nimic misterios” – răspunde şeful statului. ”Cum să mă duc la fotografia de familie a liderilor europeni cu un document, fără să vreau ca acest lucru să se vadă?” De acord. Dar dacă vrei ca ceea ce faci ”să se vadă”, atunci firesc este să şi spui deschis despre ce e vorba. Or preşedintele nu dă nici o explicaţie. Pomeneşte doar de o problemă de” interes naţional”. Nu ni se spune despre ce problemă e vorba. Dar atunci de ce trebuia să vedem episodul?  Să vedem cum arată, la vîrf, un interes naţional nevăzut? Să asistăm la o graţioasă, dar obscură, piruetă diplomatică? Adică: vreau să vedeţi că fac ceva, ceva important, despre care însă nu trebuie să ştiţi nimic. Nu era mai simplu să nu vedem nimic? Să fim scutiţi de o gesticulaţie enigmatică în nepotrivitul moment al unei ”fotografii de familie”?

Cum era şi de aşteptat, campionul fentei nătînge, al vacuităţii pompoase, rămîne Crin Antonescu. Întrebat, în Teleorman, dacă ştie cumva ce conţine documentul plasat de Traian Băsescu, la vedere, în mîinile lui Martin Schultz, Antonescu răspunde, sibilinic: ”am idee ce conţine, dar nu spun!” Cu alte cuvinte: ”bineînţeles că sunt la curent cu tot ce mişcă, dar nu livrez secrete te miri cui”. A doua zi însă, galacticul om de stat lansează în eter, pentru aceeaşi întrebare, un răspuns nou: ”Nu am habar. La Teleorman am răspuns într-o doară”. Prin urmare, politicianul se poate juca dinaintea opiniei publice cum îi trece prin cap. Vorbeşte în bobote, într-o doară, în doru`lelii, în doi (sau mai mulţi) peri.

Cireaşa de pe tort au pus-o, mînă de la mînă, toţi cei trei politicieni de mai sus (de foarte sus) cînd s-au întîlnit în secret, acum o săptămînă; ”informal” care va să zică. Traian Băsescu n-a zis nimic. Ponta a zis că nu comentează întîlniri informale, pentru că aşa l-a învăţat mama lui. Numai Antonescu - ah Antonescu! - a dat detalii: ”Nu s-a făcut nimic. Nu s-a cedat, nu s-a promis, nu s-a tîrguit nimic”. Eu unul înţeleg că cei trei s-au întîlnit degeaba. Sau, poate, ca să ţină un moment de reculegere pentru eşecurile lor (noastre) politice trecute, prezente şi viitoare.

Dumneavoastră aveţi încredere în politicieni care vorbesc şi se poartă aşa? Eu nu. Dar, vorba lui Petre Carp, ce nevoie mai avem de politicieni, de vreme ce avem noroc cu carul. Dar şi de-atîta ”noroc” ţi se face, uneori, lehamite.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

82 Comentarii

Catalin Mattei
18.12.2012, 08:43:03

.. si totusi ati sprijinit politicieni chiar si dintre cei trei enumerati.. si i-ati sprijinit nu privind la rece politicianul ci cu patos... mi-as fi dorit ca aceste randuri sa fie scrise de dl Plesu, intelectualul, reprezentant al societatii civile, omul mai presus de orice banuieli ca ar putea face jocuri asle politicienilor.. din pacate in acest moment eticheta de "intelectual a lui Basescu" ma face sa privesc cu mult mai multa neincredere la tot ceea ce scrie dl Plesu

-12 (28 voturi)
Scifi
18.12.2012, 09:18:08

Domnule Plesu, va respect foarte mult, dar citind textul dvs. am avut din nou senzatia ca in efortul dvs. de a fi impartial neglijati niste nuante si mai ales niste proportii. Cu regret trebuie sa spun ca imi amintiti de CTP, care (va dau doar un exemplu elocvent, CTP este un maestru al stilului) facea o comparatie naucitoare in seara in care Nastase a vrut sa se impuste dar nu s-a nimerit, probabil din cauza ca a tras de la distanta prea mare: Deci, in conditiile in care toti liderii USL se smiorcaiau la TV, cainandu-l pe Nastase si blestemandu-l pe Basescu, iar pe de alta parte nici un lider PDL nu a dat nicio declaratie mai multe zile dupa incident, CTP spunea: "Este inadmisibil ce se intampla de ambele parti: pe de o parte USL-istii apara un infractor sinucigas, iar pe de alta parte unii simpatizanti PDL scriu pe net ca mai bine ar fi murit." Nu vi se pare penibila aceasta comparatie, domnule Plesu? Sunt sigur ca da. Si atunci, de ce copiati modelul? Il acuzati pe Basescu ca nu a fost discret. Presedintele a vrut sa "se vada" ca da scrisorile nu pentru dvs. sau pentru mine, domnule Plesu, ci pentru ei, pentru pucistii USL-isti, si-a luat astfel o garantie, le-a aratat ca nu le va fi usor sa incalce ce au promis in scris. Cat despre "cireasa de pe tort" pusa de toti trei (dezamagitor, domnule Plesu), din nou va inselati. Il acuzati pe Basescu ca s-a intalnit in secret cu cei doi. Pai ce voiati sa faca in conditiile in care Varanul este cu ochii pe ei ca pe butelie? I-a chemat si le-a spus: "Bine, mai, va pun Premierul pe care-l vreti voi, dar semnati-mi si mie hartiuta asta". Si ei au semnat-o, gandindu-se probabil ca vor face cum au facut cu Acordul cu Dogaru, adica nu vor recunoaste nimic. Numai ca Basescu s-a fript cu dublul lor limbaj si s-a dus cu hartiuta la Schultz, si a vrut sa vada si ei acest lucru. E foarte simplu, domnule Plesu, totul este sa aveti curajul sa va asumati o pozitie, nu sa va indragostiti de postura de "superior", "detasat", "echidistant". Am mai spus-o, cand vezi un smecheras tupeist pe strada nu-ti inspira prea multa simpatie. Dar cand acel smecheras este luat la bataie din senin de o gasca de smardoi penali nu se cade sa ramai nici indiferent, nici impartial, chiar daca risti s-o iei si tu pe cocoasa. In situatia noastra smecherasul de Basescu nu este doar un smecheras oarecare, ci este si singurul care mai poate pune bete in roate tavalugului USL care ameninta sa distruga viitorul copiilor nostri.

+8 (30 voturi)
Ioan Boja
18.12.2012, 10:12:01

cu tot respectul pt. D Plesu as inclina sa va dau dreptate d-le Scifi

+1 (5 voturi)
MelosNegros
18.12.2012, 10:57:10

Domnule Pleşu, saţi liniştit, că dacă Ponta o făcut o asemenea potlogărie, apă nu'i el atât de vinovat pe cât pare, dat fiind că o învăţat'o de la maestrul potlogăriilor, Băsescu, al cărui fan ştiu că...sunteţi. Asta dacă nu cumva aţi uitat de povestea ceea marinărească despre Crin Antonescu alias Porumbacu ca turnător la securitate. În nici o ţară normală, un preşedinte nu-şi poate permite să facă o afirmaţie publică de asemenea gravitate despre principalul catindat oficial la funcţia numărul unu în stat, invocînd o sursă cvasi-nulă, adică...Mirela cu ale ei "Opinii cetăţeneşti" pe care nu le citeşte nimeni afară de...Băsescu. În ce constă autoritatea unei asemenea externate de la Spitalul Obregia? E o filială privatizată a SRI? E un istoric calificat, cercetător la Institul pentru Investigarea Crimelor Comunismului? E un reputat specialist în servicii secrete?

-16 (18 voturi)
ioan munteanu
18.12.2012, 11:08:23

Evident.

Vezi toate comentariile (82)

Modifică Setările