Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum să votez o aberaţie ca asta?

8
12 Jun 2014 13:50:19
Alina Gorghiu

În calitate de membru al delegaţiei României la APCE, am participat la multe dezbateri privind drepturile omului în condiţiile unei ere a tehnologiei, iar cea mai des întâlnită întrebare este următoarea: cum putem menţine echilibrul între drepturile şi libertăţile individuale întru-un spaţiu virtual al cărui avantaj dar şi blestem este liberatatea?

Guvernul a depus iniţiativa de modificare şi completare a OUG nr.111/2011 privind comunicaţiile electronice, care este în vigoare din 27 decembrie 2011, în sensul reţinerii de către operatori a datelor personale de identificare a utilizatorilor de cartele prepay pentru telefonia mobilă.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 2 iunie, iar pe 3 iunie a fost înregistrat la Camera Deputaţilor, prezentat în Biroul Permanent şi trimis la Comisia Juridică şi Comisia de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, pentru raport.

Ei bine, PNL este împotriva acestui demers care nu face altceva decât să încalce dreptul la viaţă privată a cetăţenilor, cu consecinţe la fel de dăunatoare ca cele ale Legii Big Brother, mai ales în contextul invalidării Directivei nr. 2006/24/CE prin Decizia CJUE.

Proiectul este motivat pe faptul că achiziţionarea cartelelor preplatite fără colectarea datelor de identificare ale consumatorilor face dificilă identificarea acestora în cazul activităţilor efectuate pentru desfăşurarea cercetării penale ori pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea riscurilor ori ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

Aplicabilitatea acestei legi este de natură să răstoarne prezumţia de nevinovaţie şi să transforme toţi utilizatorii în persoane susceptibile de săvârşirea unor infracţiuni. Legea este de natură să creeze premisa unor abuzuri ale instituţiilor statului, având în vedere că nu se precizează în mod clar nici contextul în care ar putea fi folosite aceste date, nici perioada de timp pentru care urmează a fi stocate.

În acelaşi timp, experienţa altor ţări care au introdus deja reglementările pe care le-a pregătit Guvernul României răstoarnă cu totul teoria avantajelor acestor reglementări, evidenţiind efectele adverse, cum ar fi apariţia unei pieţe negre a cartelelor pre-pay. Vor apărea, aşadar, cartele neînregistrate, din alte ţări care nu au aceste prevederi în legslaţia naţională. Mai mult decât atât, sunt ţări în care aceste legi au fost abrogate din cauza dezavantajelor evidente şi a creşterii infracţionalităţii telefonice, exact efectul opus celui scontat (Mexicul este exemplul grăitor).

La fel de hazardate sunt şi modificările prevăzute de art. 732 din acest proiect, care se referă la punctele de conectare la internet puse la dispoziţie publicului, ce ar trebui să stocheze pe o perioadă de 6 luni datele furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectaţi în aceste puncte. Practic, nu vorbim doar de un proiect de lege care îngrădeşte abuziv drepturile utilizatorilor de telefonie, ci şi de unul care urmăreşte şi poate identifica în urma unei cereri, formulate de nu ştim exact cine şi în baza a nu ştim exact ce, locul în care un individ se află, pe baza conectării la o reţea de internet cu acces gratuit.

Este evident, aşadar, de ce nu voi vota acest proiect care va intra în plenul Camerei Deputaţilor. Şi sper ca măcar dezbaterea aceasta tardivă, din spaţiul public, declanşată fără voia Guvernului, să convingă deputaţii puterii să voteze împotriva legii cartelelor prepay cu buletinul.

Articol preluat şi pe www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Radu Mircea
12.06.2014, 14:31:37

Ba ...Care ai dat cu minus inainte sa citesti textul ??? Este printre putinele articole ale doamnei Gorghiu pe care le apreciez cu plus . Atita timp cit stapinirea este deranjata de opiniile exprimate in spatiul digital , virtual abia marcam un punctisor impotriva ideilor crete de care ne-a umplut ...fesul de ginduri in ultimii ani .

aurel aurel
12.06.2014, 16:35:15

vorba lui vanatorul...acum e un monument de constiinta,insa cind era toarta n toarta cu plagiatorul ...acum brusc i s a trezit constiinta sociala...e alaturi de popor...oare nu din acest motiv nimeni nu mai are incredere in politicienii parsivi si falsi?

Vanatorul/d.c.
12.06.2014, 14:47:23

"Cum să votez o aberaţie ca asta?" Lasati d-na Gorghiu, nu va mai facetio atatea probleme de constiinta..! Ca la cate aberatii ati votat cand erati in "amor politico-infractional" cu PSD-ul, una in plus sau in minus nu mai conteaza..! Multa sanatate noului sef penelist, dom Iohannis..! Va avea nevoia de asta, zilele urmatoare..! Ca cica s-a dedat la imobiliare, mai ceva ca dom' Fenechiu la transfoarmatoare. Fie-i puscaria draguta si baietii aia de-acolo simpatici si veseli. De dom' Fenechiu ziceam acum, cu puscaria..Cu dom' Iohannis mai..amanam.

-3 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
12.06.2014, 15:35:52

Comentariu considerat abuziv.

Alex.T
12.06.2014, 16:58:03

D-na Gorghiu, Cu regret si cu riscul de a-mi atrage oprobiul public, trebuie sa va contrazic: - puneti-va pentru 1 minut in pielea unui lucrator din serviciile de informatii, care trebuie sa identifice o persoana sau un grup de persoane, ale caror activitati genereaza riscuri si amenintari pt securitatea nationala; cat timp infractorii aia destepti au in permanenta la ei o sacosa de telefoane si de cartele prepay, pe care le folosesc o singura data apoi le arunca, este aproape imposibil sa identifici sursa... cui ii este frica sa dea buletinul cand cumpara o cartela prepay? in alte tari trebuie sa prezinti un act de identitate si cand cumperi o cartela de reancarcare, cat despre wi-fi, in primul rand nu sunt chiar asa de multe in strainatate iar in al doilea rand toate iti cer o modalitate de identificare, un nr. de telefon, un email valid, ceva, nu prea e haiducie cu netul pe afara cum este la noi. Balaria aia cu viata privata ar trebui sa vina si din partea utilizatorilor, sa fie mai atenti ce vorbesc, ce acceseaza, ce posteaza, ce stocheaza in medii electronice... unii idioti isi pun viata pe taraba si apoi zbiara ca niste prostituate violate ca cineva le-a incalcat dreptul la viata privata... sa fim seriosi...

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările