Cum vrea Iordache să pună căluşul în gura Opoziţiei. Studiu de caz: legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, într-o ipostază inedită: bătându--şi obrazul de ruşine
Florin Iordache, într-o ipostază inedită: bătându--şi obrazul de ruşine

După ce PNL şi USR au reuşit să blocheze legile Justiţiei datorită unor motive procedurale, deputatul PSD Florin Iordache a depus un proiect de lege care ar transforma Opoziţia în simplu spectator. Iată cât de toxică este propunerea lui Florin Iordache, autorul celebrei ordonanţe 13.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus joi la Parlament, împreună cu Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE), un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise în Comisii se supun votului la pachet, iar cele respinse se mai votează doar în anumite cazuri. La prima vedere, pare doar o chestiune de tehnică legislativă. Dar pentru a înţelege mai bine iniţiativa lui Florin Iordache, să ne imaginăm cum ar fi decurs şedinţa de plen de miercuri în care Opoziţia a reuşit să blocheze, noaptea, târziu, votul final pentru prima dintre cele trei legi ale Justiţiei.

Miercuri, ca să oprească legea privind statutul magistraţilor, PNL şi USR au folosit foarte abil dreptul Opoziţiei de a cere dezbateri pe fiecare amendament în parte. Şi n-au fost deloc puţine: 700. Numai că majoritatea PSD- ALDE, din dorinţa de a trece cât mai rapid legile Justiţiei,  a alocat doar o oră şi un sfert pentru dezbateri în plen. După ce acest timp a fost epuizat, Opoziţia a cerut ca fiecare amendament din cele 700 să fie votat în parte. Aşa s-a ajuns ca şedinţa de plen să se întindă până la orele 23.00. Iar spre miezul nopţii, când trebuia să dea votul pe forma finală a legii, PSD n-a mai avut cvorum, pentru că, între timp, unii parlamentari ai Puterii plecaseră acasă. Era târziu. Aşadar, a fost o mare victorie de moment şi de moral a Opoziţiei.

Însă a doua zi, Florin Iordache a depus la Parlament proiectul care ar diminua şi mai mult şansele – şi aşa firave – ale Opoziţiei de a bloca un proiect de lege. Iordache spune aşa: amendamentele admise în Comisiile de specialitate ale Parlamentului pot fi dezbătute în plen numai în timpul alocat dezbaterilor. Spre exemplu, la legea privind statutul magistraţilor au fost 300 de amendamente admise. Câte dintre acestea puteau fi dezbătute într-o oră şi un sfert? Foarte puţine.  Iordache continuă: restul rămase nedezbătute se votează la pachet, fără nicio dezbatere.

„DICTATURA MAJORITĂŢII“
Cum rămâne cu amendamentele respinse la un proiect de lege în Comisiile Parlamentului? Iordache vine cu următoare propunere, din care, la prima vedere, nu se înţelege mai nimic. „Amendamentele respinse se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie”, se arată în textul propunerii. Ce a vrut să spună autorul? Să o luăm invers. O comisie de specialitate adoptă un amendament. Apoi, plenul Camerei nu este de acord cu el şi îl respinge. Doar în acest caz amendamentul este supus la vot separat. Restul amendamentelor respinse de la bun început în Comisie  sunt respinse la pachet şi în plen. De precizat că amendamentele respinse în orice Comisie aparţin de cele mai multe ori Opoziţiei. Iar Regulamentul actual al Camerei Deputaţilor oferă parlamentarilor din Opoziţie dreptul să-l mai susţină o dată în plen, deşi şansele să fie adoptat rămân infime. Acum, dacă propunerea iniţiată de Iordache va fi adoptată, aleşii care nu fac parte din coaliţia majoritară vor privi cum amendamentele depuse de ei sunt eliminate la pachet, fără a fi nici măcar citite în plen. Aşadar, majoritatea PSD-ALDE transformă Opoziţia în simplu spectator.

„Această reglementare nu face decât să introducă o dictatură a majorităţii pe ceea ce înseamnă plenul. Domnii Iordache, Ciuhodaru şi Cucşa au propus o modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât ceea ce s-a întâmplat miercuri (blocarea legilor Justiţiei  - n.r.), utilizarea de instrumente parlamentare pentru blocarea unei legi să nu mai fie posibil. Practic, se încearcă interzicerea posibilităţii de a dezbate amendamente în plenul Camerei Deputaţilor”, a afirmat preşedintele USR, Dan Barna.

 Oamenii ăştia nu au niciun fel de respect faţă de democraţie! Pumnul în gură e tot ce ştiu. Cătălin Drulă, deputat USR

LEGEA, PE REPEDE-NAINTE
Proiectul iniţiat de Florin  Iordache a ajuns deja la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, unde a primit număr de înregistrare şi termen pentru amendamente până luni, ceea ce înseamnă că PSD vrea să-l adopte cât mai repede posibil. Teoretic, săptămâna viitoare, proiectul ar putea trece de Camera Deputaţilor, iar peste două săptămâni ar putea fi adoptat şi de Senat. Proiectul depus de Iordache vine în contextul în care PSD şi-a propus să adopte legile Justiţiei până la Crăciun, iar Opoziţia încearcă din răsputeri să se opună. Singura cale a Opoziţiei este să atace la Curtea Constituţională modificările de regulament propuse de Florin Iordache. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite