Cum vrea Parlamentul să amputeze puterile ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu şeful ANI, Horia Georgescu, în arest preventiv, Parlamentul scoate de la naftalină o lege care zace în Parlament de aproape doi ani şi care îi scapă pe aleşii locali de dosarele intentate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Camera Deputaţilor a adoptat tacit legea care le permite aleşilor locali să facă parte din asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, fără a mai putea fi traşi la răspundere în niciun fel. Odată intrat în vigoare, proiectul de lege iniţiat de 18 senatori PSD, printre care şi Gabriela Vrânceanu Firea,  i-ar scăpa pe mulţi aleşi locali, peste 1.000 de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, de acuzaţiile de incompatibilitate.

În acest sens, iniţiatorii PSD au modificat trei articole din legea Admnistraţiei publice locale, care ciuntesc considerabil din atribuţiile ANI. „Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară sunt conduse de adunarea generală a asociaţiilor şi de consiliul de admnistraţie“, se arată la alineatul 1 al articolului 15 din Legea de modificare şi completare a Legii admnistraţiei publice locale.

Şi în AGA, şi în CA

Mai departe, iniţiatorii PSD mai introduc încă un alineat la articolul 15, care să le ofere aleşilor locali cadrul legal pentru a fenta ANI. „Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor precum şi preşedintii Consiliilor Judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ – teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective; primarii şi preşedintii Consiliilor Judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei prin dispoziţie, orice alte dispoziţii contrare în materie se abrogă“, sună alineatul pe care îl propun semnatarii PSD.

Totodată, iniţiatorii PSD dau posibilitatea aleşilor locali, nu numai să facă pare din adunările generale ale acelor societăţi, ci şi din Consiliile de Admnistraţie. „Consiliul de admnistraţie exercită conducerea executivă a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară şi este format din cel puţin 5 membri aleşi din cadrul membrilor adunării generale a asociaţiilor“, este cel de-al doilea alineat apărut în proiectul de lege.

În expunerea de motive, social-democraţii vorbesc de o contradicţie a legilor şi o „interpretare subiectivă“ a organismelor de specialitate. „O problemă deosebit de gravă cu care se confruntă aleşii locali, cu precădere primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene, este cea a conflictului de interese şi a incompatibilităţiloe. Concret, reprezentarea unităţilor admnistrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în Colegiul director de către primari, respectiv preşedinţii Consiliilor judeţene, a fost apreciată de către organismele de specialitate ca fiind nelegală. În fapt şi în drept, este vorba despre o interpretare de către organismele de specialitate ca fiind subiectivă, care însă, îşi găseşte sorgintea într-o serie de prevederi legale contradictorii pe care le regăsim în Legea admnistraţiei publice locale, coroborate cu cele ale Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice“, motivează iniţiatorii necesitatea adoptării proiectului de lege.

Planul PSD de a-i salva pe aleşi

Nu este singura tentativă a social-democraţilor de a-i pune la adăpost pe aleşii locali. PSD, împreună cu acoliţii săi, au pus la punct un plan bine ticluit pentru a-i scăpa pe aleşii locali de dosarele pe care le au cu ANI. Proiectul de faţă datează din iunie 2013, însă scandalurile iscate în jurul tentativelor din „marţea neagră“, parlamentarii au ţinut proiectul la sertar pentru a găsi motivul propicede a-l scoate la suprafaţă.

Termenul de dezbatere pentru Camera Deputaţilor, prima Cameră sesizată, a expirat, proiectul zăcând mai mult de un an pe la Comisiile de specialitate, iar Senatul, la rândul său, l-a amânat de patru ori până acum, deşi era înscris pe ordinea de zi. Întrebat de momentul votului, un senator PSD ne-a spus să proiectul va intra în dezbatere, cel mai probabil, după sărbătorile pascale. La insistenţele primarilor, vizibil deranjaţi de procesele intentate de ANI, liderii PSD i-au pus în mişcare pe parlamentari, apărând, în aceeaşi perioadă, două propuneri legislative identice: cea de faţă, iniţiată de senatorii PSD, şi alta, semnată de şase deputaţi PSD.

Cea din urmă, a fost adoptată de ambele Camere, dar reîntoarsă în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu, în iunie 2014, cererea de reexaminare pierzându-şi urma în Parlament. 

Cine sunt cei vizaţi

Peste 1.000 de aleşi locali se află în situaţia în care au fost găsiţi incompatibili de către ANI pentru că au avut calitatea de membru în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară şi reprezentanţi în regiille autonome locale de tipul celor de Apă-Canal. Radu Mazăre, urmărit penal în mai multe dosare, primarul Constanţei, Nicuşor Constantinescu, aflat în arrest preventive, Mircea Moloţ, fostul preşedinte CJ Hunedoara, arestat preventiv, sunt doar câteva din numele cu rezonanţă care s-au lovit de ANI.

Citeşte şi:

Operaţiunea PSD de a-l scoate pe Dan Şova din ghearele Justiţiei

Ponta, Dragnea şi Tăriceanu transmit mesaje cu subînţeles senatorilor PSD în privinţa arestării lui Dan Şova, parlamentarii găsesc diverse stratageme pentru a trage de timp, iar senatorii PSD îi găsesc tot mai multe scuze lui Şova, care, în final, are toate şansele să scape de mâna Justiţiei.

PSD pregăteşte din nou „marţea neagră“. Ponta vrea să opereze Codul Penal

Actuala majoritate parlamentară, strânsă în jurul PSD, intenţionează să modifice Codul Penal, în sensul în care vrea să-i constrângă pe judecători să decidă mult mai greu măsura arestului preventiv. Altfel spus, „marţea neagră“ se întoarce în Parlament, într-o versiune puţin mai moale.

Cum şi-a securizat Ponta fotoliul în PSD pentru încă opt luni

Consiliul Naţional al PSD desfăşurat vineri şi sâmbătă la Parlament şi-a atins pe deplin scopul: a prelungit puterea în partid pentru tandemul Victor Ponta -Liviu Dragnea, cel puţin până în toamnă.

Ultimul truc al Guvernului Ponta: 26 de ordonanţe într-una singură

Victor Ponta a găsit un şiretlic de a ocoli Parlamentul şi de a fenta raportul MCV privind ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Fiind adeseori acuzat de abuz de OUG-uri de către partenerii externi, Ponta s-a gândit să „înghesuie” 26 de Ordonanţe de Urgenţă în una singură, ordonanţa de urgenţă cu numărul 2 din acest an, care cuprinde modificarea şi completarea a 26 de acte normative.

ANALIZĂ Liber la trişat, cu bani de la stat: cum vor putea candidaţii să fenteze noua lege a finanţării partidelor politice

PSD şi PNL şi-au dat mâna şi au votat, miercuri, cu majoritate covârşitoare noua lege a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Marea noutate a legii este că va permite subvenţionarea campaniilor electorale din bugetul de stat, dar asta nu înseamnă că politicienii nu vor mai avea acces la surse dubioase de finanţare, ba mai mult, pot face împrumuturi care să fie decontate, ulterior, din banii contribuabilului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite