Politică

articolul anterior articolul urmator

Cum vrea PSD să schimbe, din nou, Legea educaţiei naţionale. Numărul de elevi din clase, redus, norma didactică de predare, diminuată

18
29 Mar 2020 12:24:36
Autor: Radu Eremia

Un proiect iniţiat de Liviu Pop şi semnat de alţi 34 de social-democraţi vrea să schimbe numărul de elevi pe care îi poate avea o clasă, acesta fiind diminuat considerabil. De asemenea, şi norma de predare a profesorilor poate fi redusă, în funcţie de vechimea în muncă şi gradul didactic.

Proiectul depus de PSD, înregistrat pe 24 martie la Camera Deputaţilor, aduce modificări pe două paliere. În primul rând, are loc regândirea numărului de preşcolari şi elevi din clase. O grupă de preşcolari ar urma să aibă în medie 12 copii, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17. În schimb, actuala Lege a educaţiei stabileşte că o grupă are în medie 15 preşcolari, dar nu mai puţin de zece şi nu mai mult de 20. 
 
Clasele din învăţământul primar ar trebui să aibă în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi mai mult de 22, în timp ce în prezent numărul mediu de elevi e stabilit la 20. În ceea ce priveşte clasele de gimnaziu, numărul mediu ar trebui să fie de 22 de elevi, cu trei mai puţin faţă de prezent. 
 
Pe de altă parte, învăţământuş liceal şi profesional ar trebui să aibă clase cu un număr mediu de 22 de elevi, minimul admis fiind 12, iar maximul 26 de elevi. În schimb, în prezent numărul mediu este de 25 de elevi, numărul minim fiind 15, iar maximul 30.
 
„Unul dintre factorii care influenţează calitatea actului educaţional este numărul de elevi la clasă. Nu se poate realiza un proces didactic de calitate într-o clasă cu peste 32-36 de elevi, întrucât nu există timpul necesar pentru a face fixarea cunoştinţelor cu toţi elevii. Din datele OECD reiese că în majoritatea ţărilor unde învăţământul este performant, numărul mediude elevi este între 22 şi 24”, este precizat în expunerea de motive. 
 
De asemenea, potrivit proiectului de lege, personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi cu gradul didactic I poate fi redusă norma didactică de predare poate fi redusăc cu două ore, fără diminuarea salariului. Mai mult, personalul didactic care desfăşoară activitatea de mentorat „beneficiază de reducerea cu 2-4 ore/săptămână a normei didactice de predare-învăţare-evaluare, în funcţie de numărul de profesori. 
 
Explicaţia e dat în expunerea de motive: „Pregătirea metodică şi practica pedagogică aproape că au dispărut din planurile cadru ale facultăţilor care pregătesc viitoarele cadre didactice, iar consecinţele se văd în prestaţia tinerelor cadre didactice. de aceea, este imperios necesar ca un cadru didactic debutant să fie îndrumat de către un profesor mentor, pentru a învăţa această artă de a ajunge un eficient cadru didactic. Pentru aceasta însă, trebuie ca mentorul să beneficieze de o reducere a normei didactice de predare, pentru a se ocupa de cadrul didactic tânăr, iar acest proiect de lege propune această reducere a normei didactice de predare cu 2-4 ore, în funcţie de numărul de profesori-stagiari”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Mihai Neagu
29.03.2020, 12:36:50

Asa e situatia si in tari occidentale. Deci, UN PROIECT BUN, sau poate spun carcatosii ca NU?

-5 (7 voturi)
Stanila Ion
29.03.2020, 12:44:37

Mai degraba NU ! Cand vedeti numele acestui debil cam trebuie sa cadeti pe ganduri...

+6 (10 voturi)
Matei Basarab
29.03.2020, 13:22:44

Mai bine-i chemati la 18 ani sa le dati diploma de bac, la 22 de ani licenta, la 24 masterul si la 29 de ani doctoratul. De ce atata risipa de bani?

0 (4 voturi)
Silviu Apostol
29.03.2020, 13:16:02

Un "proiect" depus de un neterminat te face sa razi ! Acelasi "proiect" aprobat , te face sa plangi ! Cat mama dracului de timp i se mai permite PSD-ului sa-si bata joc de invatamant ? Chiar numai idioti "lucreaza" pentru invatamant ?

+3 (5 voturi)
sica
29.03.2020, 13:20:18

Habarnistii astia de pooliticieni de toate culorile au facut varza sistemul de invatamant.Primul pas a fost facut in momentul in care s-a renuntat la examenele de admitere ,al doilea pas a fost renuntatrea la scolile profesionale apoi au venit celelalte asazise reforme.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)