Cum vrea Ghiţă să facă din PSD un partid „cool“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Ghiţă, deputat PSD, acţionar majoritar al grupului de firme Asesoft şi proprietar al postului România TV, vorbeşte despre proiectul PSD Online.

Sebastian Ghiţă (34 de ani) a explicat pentru „Adevărul“ în ce constă proiectul PSD Online, aprobat  recent de Congresul social-democraţilor. PSD Online va avea rolul de a atrage simpatizanţi, dar nu prin maniera clasică de înscriere în organizaţiile judeţene, susţine Ghiţă, ci îşi propune să fie o platformă care să permită înscrieri online, care să aibă carduri şi semnături electronice, care să aibă un forum de lucru sau să comunice pe Facebook.

„Adevărul“: Ce reprezintă de fapt proiectul noului PSD Online?

Sebastian Ghiţă: PSD Online este un proiect aprobat în Congresul PSD şi va reprezenta o platformă politică destinată dezvoltării partidului, atragerii de noi membri, comunicării bidirecţionale în mediul virtual românesc. Când spun românesc, mă refer şi la România dintre graniţe, dar şi la România de afară. Românii din Europa, SUA, Canada, Turcia etc. vor putea să facă politică. România este fiecare cetăţean al ei, iar PSD trebuie să se adapteze şi să comunice cu acel cetăţean. PSD Online va fi o organizaţie de partid fără sedii, fără şedinţe, fără autocare, fără mape, fără sape, fără pungi şi sacoşe votante. PSD Online va fi viitorul.

Ce aduce nou proiectul PSD online?

Când preşedintele Victor Ponta a iniţiat campania „Vino în PSD acum!“, ne-am trezit cu un val de simpatie şi de înscrieri. N-am putut să fructificăm însă acea oportunitate. Organizaţiile locale au fost reticente şi era normal. Oameni pe care nu-i cunoşteau, care nu fuseseră la nicio şedinţă sau acţiune doreau să devină membri. Au respins ideea şi simpatizanţii s-au supărat. Atunci ne-am gândit cum să împăcăm şi lupul, şi varza, şi capra, şi podul. O organizaţie care nu are legătură cu teritoriul, care să permită înscrieri online, care să aibă carduri şi semnături electronice, care să aibă un forum de lucru, care să comunice pe Facebook bidirecţional sau pe mail – aceasta a fost soluţia. Pe forum vor fi secţiuni precum economie, sănătate, educaţie, cultură, sport, infrastructură, societate informaţională şi altele. Aşa cred că vom atrage specialişti. Oamenii vor dezbateri cu substanţă, nu şedinţe de partid organizatorice.

În anunţul oficial se vorbeşte despre PSD Online ca despre o organizaţie recunoscută prin statut. Ce înseamnă acest lucru pentru partid?

Înseamnă că oamenii se vor simţi băgaţi în seamă. Că vor fi reprezentaţi corect. Şi înseamnă că vom sparge sistemul organizaţiei tip castă. Organizaţiile tradiţionale vor fi obligate să se deschidă unor noi oameni. Astfel, va fi mai uşor să convingem oamenii să se alăture valorilor social-democrate. Oamenilor le e oarecum teamă, jenă, frică să se alăture unei organizaţii tradiţionale, fiindcă sunt văzuţi sau chemaţi la sediu, sunt certaţi, sunt duşi la congrese sau la şedinţe. Nu toţi vor şi nu toţi pot să facă acest efort. Au familii, au responsabilităţi, vor mai mult timp liber. Noi pierdem experienţa şi ideile lor. Avem nevoie de oameni şi de specialişti buni. Din 1945 şi până acum avem o criză de management, de conducere, de oameni valoroşi în toate treburile ţării. Ne lipsesc echipe de conducere bune. Cu PSD Online vom putea să aducem oameni buni, să- i convingem să ni se alăture.

Care sunt responsabilităţile platformei PSD Online şi unde se va plasa în organigrama partidului?

PSD Online va funcţiona ca orice organizaţie. Platforma va fi în subordinea Consiliului Naţional, a Comitetului Executiv şi a Biroului Permanent Naţional. Va raporta în fiecare secundă numărul de membri, de simpatizanţi, de like-uri pe Facebook, de cotizaţii. Transparenţă. Asta va livra această organizaţie.

Cât de mare este echipa care lucrează la proiectul PSD Online şi din ce domenii vin membrii ei?

Acum nu este foarte mare. Dar va arăta mult mai bine în 12 luni. Astăzi sunt, în general, oameni din IT, dar vor veni oameni din toate domeniile. Cei de la PSD Online nu vor putea să fie şi membri în organizaţiile teritoriale. Această organizaţie va sta numai şi numai pe internet.

 În acelaşi anunţ oficial se vorbeşte despre deschiderea către tineri „cool“.

Astăzi în România sunt aproape 6 milioane de utilizatori Facebook.Dintre ei, 4 milioane sunt superactivi. Tinerii vor înainta în vârstă. Toţi vor fi interesaţi de ţara şi de viaţa lor. Vor avea familii, vor avea responsabilităţi. De România nu se vor ocupa australienii, ne vom ocupa noi. Cei care azi suntem„cool“ şi dezinteresaţi. 

De ce s-a simţit nevoia unei asemenea platforme new media?

Lumea se schimbă, viaţa se schimbă. Acum PSD a acceptat că Terra 2.0 se învârteşte. Că România 2.0 e aici şi că PSD.tv trebuie să intre în altă eră. Nu putem să stăm ancoraţi în metodele clasice PCR sau UTC. Ori inovezi şi duci societatea înainte, ori îi laşi pe alţii.

Vorbim despre o platformă de comunicare internă sau una pentru publicul larg?

Comunicarea internă va fi total deschisă şi vizibilă. Implicarea se va face pe bază de înscriere. Altfel, toţi vor putea să vadă ce se dezbate şi cum se dezbate. Forumurile vor avea nu şefi, nu preşedinţi, ci moderatori.

Cât de importantă este o platformă de comunicare online în politica românească în 2013?

Foarte importantă. Nici nu ne închipuim că milioane de oameni se informează astăzi doar pe net. Cine nu va fi prezent în activitatea şi comunicarea politice online va
dispărea.

 Cum poate ajuta un astfel de site comunicarea cu electoratul?

Va fi un nou fel de a face politică şi de a te implica în societate. Dacă un milion de membri votează online, direct, instant, că o măsură nu e bună, orice ministru va trebui să ţină cont de votul unor oameni.

Vor fi acceptate şi comentarii negative la adresa conducerii PSD?

Activitatea de zi cu zi, comentariile sau ideile le vor fi rezervate membrilor. Astăzi, în orice organizaţie PSD poţi să ai păreri critice.

Victor Ponta a declarat că sistemul electronic de vot, folosit la Congresul PSD, ar trebui introdus mai întâi pentru diaspora, apoi la nivel naţional. Tehnic, e posibil acest lucru? Ce cheltuieli ar presupune introducerea acestui sistem?

Progresul tehnologic e cel care uşurează, reduce costurile şi facilitează implicarea cetăţenilor în treburile societăţii. Este posibil să votăm electronic. Mă bucur şi îi mulţumesc preşedintelui Ponta pentru deschiderea faţă de noile tehnologii. Schimbarea de la cap trebuie să vină. 

Ideea votului electronic a trezit suspiciuni de fraudă

Suspiciunile apar mereu, dar există mecanisme simple, organisme de audit. Nu ne putem opune de spaima noului. România trebuie să avanseze.

Atacurile cibernetice au luat amploare. Cine garantează că votul online va fi exact cum l-au exprimat cetăţenii? Un stat care are specialişti în atacuri cibernetice poate interveni, de pildă, în procesul electoral dintr-o altă ţară, dacă s-ar derula electronic?

Dacă ruşii sau chinezii vor să voteze în locul nostru, e de ajuns să ne trimită un grup numeros de turişti. Glumesc. Chestiunea cu atacurile cibernetice e la fel de gravă precum atacurile teroriste clasice. Mâine, un atac reuşit asupra sistemelor informatice de pensii sau asupra Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură va genera mari pagube şi mari probleme. România este însă pregătită. Ştiu, în calitate de membru al Comisiei de control a SRI, că specialiştii de acolo sunt foarte buni şi fac eforturi uriaşe. Sper că programe şi fonduri necesare protejării României îşi vor găsi finanţarea. Sigur că un atac asupra esenţei democraţiei într-un stat este foarte grav. Totuşi, România şi celelalte ţări nu pot refuza progresul. Nu putem spune „nu“ avantajelor în educaţie, sănătate sau economie generate de această minune numită internetul. Şi în exercitarea drepturilor cetăţenilor în mod democratic şi în extinderea implicării cetăţenilor în conducerea societăţii trebuie să acceptăm fără frică sprijinul tehnologiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite