Cum este mistificat cazul Victor Ponta în spaţiul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, urmărit penal, la ieşirea de la DNA / FOTO Mediafax
Victor Ponta, urmărit penal, la ieşirea de la DNA / FOTO Mediafax

După ce a fost pus sub urmărire penală, premierul Victor Ponta şi-a găsit tot felul de alibiuri, iar liderii PSD au încercat să explice dosarul „Rovinari-Turceni“ ca o răzbunare a sistemului. Realitatea arată exact pe dos.

Imediat după ce a părăsit sediul DNA, premierul Victor Ponta a postat un mesaj pe Facebook în care a insinuat că procurorii încearcă să-l înlăture de la putere. „Câteva informaţii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situaţia este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!“, a fost mesajul postat de Ponta pe Facebook, în care a ataşat şi o copie a unui act din 2009, semnat de directorul de atunci al Complexului Turceni.

„Vă comunicăm că între Complexul SC Turceni şi cabinetul de avocat Ponta Victor Viorel sau persoana fizică Ponta Victor Viorel nu există şi nu au existat relaţii contractuale de nicio natură“, se arată în documentul intitulat de Ponta pe Facebook „Dovezi ale neimplicării în cazul Turceni-Rovinari“.

Victor Ponta, urmărit penal. Premierul este acuzat că a primit bani de la Şova, nu direct de la Turceni

Însă proba adusă de Ponta în apărarea sa nu are o legătură direct cu acuzaţiile pe care i le aduc procurorii. Practic, Victor Ponta nu este acuzat că a primit bani de la Complexul Turceni, ci de la prietenul său, Dan Şova. 

„La data de 30.08.2007, între SCA «Şova şi Asociaţii» reprezentată de Şova Dan Coman şi «Cabinetul Individual de Avocat Ponta Victor Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel s- a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi  în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea“, se arată în comunicatul DNA. Astfel, Victor Ponta nu a fost chemat la DNA să dea explicaţii cu privire la politicile adoptate de Guvern, ci a fost întrebat despre jonglerii economice din trecutul său de avocat.

„Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan Coman ca acesta să întocmească încadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor- Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia“, mai arată procurorii DNA.

Demisia lui Victor Ponta, cerută de Iohannis. PSD face scut in jurul său

După postarea premierului, senatorul PSD Gabriela Firea a dat un comunicat de presă în care s-a întrebat dacă nu e doar o coincidenţă faptul că Ponta a fost chemat la DNA în ziua în care PNL a depus moţiune de cenzură. „Sincer, mi se pare foarte suspect faptul că domnul Victor Ponta este chemat la DNA tocmai în ziua în care este depusă moţiunea de cenzură a celor din PNL. Este cel puţin ciudat acest întreg caz. Instituţiile, în repetate rânduri, au precizat că nu există nicio problemă", a susţinut purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriel Firea.

Însă depunerea unei moţiuni de cenzură este doar o primă parte a unui demers politic constituţional prin care se încearcă răsturnarea puterii.Spre exemplu, moţiunea a fost depusă vineri, dar ea va fi dezbătută săptămâna viitoare şi votată într-o altă zi, probabil, peste două săptămâni. Or, punerea sub urmărire penală a premierului ar fi putut coincide cu o altă zi din calendarul moţiunii, lucru ce ar fi putut trezi noi suspiciuni printre social-democraţi.

Victor Ponta, urmărit penal. „A ajuns prim-ministru pe un vot popular“

Un pseudo-argument a găsit şi ministrul Apărării, Mircea Duşa. „Victor Ponta nu are de ce să-şi dea demisia. El a ajuns prim-ministru pe un vot popular, este un premier care a reparat toate nedreptăţile făcute de Guvernul Boc, este prim-ministrul care a adus România într-o situaţie economică deosebită“, a spus Duşa. Însă acuzaţiile de corupţie nu au absolut nicio legătură cu votul popular. Pe scurt, chiar dacă eşti sau nu popular, nu poţi să încalci legea. Altfel, ar putea invoca şi liberalii faptul că Ponta a pierdut alegerile preziendeţiale, deci nu mai este chiar aşa popular.

Culmea sofismului a atins-o tot premierul în scrisoarea trimisă către ambasadele statelor UE. „Săptămâna trecută, pe 1 iunie, două măsuri economice şi sociale majore au intrat în vigoare: guvernul a dublat beneficiile pentru copii şi a redus, de asemenea, TVA-ul pentru alimente de la 24% la 9%, ambele decizii extrem de populare, cu un impact social puternic. Premierul Ponta înregistrează un nivel ridicat de aprobare publică şi opoziţia consideră că este foarte greu să coaguleze sprijinul pentru propunerea parlamentară“, se arată în scrisoarea trimisă de premierul Victor Ponta în care încearcă să-şi spele imaginea. În logica premierului, dacă stai bine în sondaje însemană că nu mai răspunzi în faţa legii.

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia

 Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

„La revedere, Victor Ponta! La revedere, România, aşa cum te-am suportat 25 de ani!”

Reuters: Prim-ministrul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări din UE, Victor Ponta, este urmărit penal pentru fals şi spălare de bani

Prim-vicepreşedintele CE: Nu sunt în poziţia să comentez discuţiile politice interne din Romania

Calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta. Cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă

Klaus Iohannis: Aştept o decizie pragmatică a Camerei Deputaţilor în cazul lui Ponta. Am încredere în ICCJ şi DNA

Cazul Ponta amână planurile majorităţii pentru Marţea Neagră II. Cum a dispărut lista modificărilor la Codul Penal de pe site-ul Camerei Deputaţilor

Ministrul Justiţiei îi sugerează lui Ponta să nu demisioneze. Cazanciuc: „Am fost surprins de acuzaţiile DNA”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite